Anslut dig till vårt nätverk!

moskva

NATO vs Ryssland: Farliga spel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det verkar som om Svarta havet nyligen har blivit mer och mer en arena för konfrontation mellan Nato och Ryssland. En annan bekräftelse på detta var de stora militära övningarna Sea Breeze 2021, som nyligen avslutades i regionen, som Ukraina var värd för, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Sea Breeze - 2021-övningar är de mest representativa under hela deras innehav. De deltog i 32 länder, cirka 5,000 32 militärpersonal, 40 fartyg, 18 flygplan, XNUMX grupper av mark- och sjöspecialstyrkor från Ukraina, samt Natos medlems- och partnerländer, inklusive USA.

Huvudplatsen för övningarna var Ukraina, som av uppenbara skäl betraktar denna händelse som ett militärt och delvis politiskt stöd för dess suveränitet, främst med tanke på förlusten av Krim och den militärpolitiska återvändsgränden i Donbas. Dessutom hoppas Kiev att värd för ett sådant storskaligt evenemang kommer att bidra till en snabb integration av Ukraina i alliansen.

För några år sedan deltog Ryska federationens Svarta havsflotta regelbundet i denna serie manövrer. Sedan utarbetade de huvudsakligen humanitära uppgifter, liksom interaktion mellan flottorna i olika stater.

Under senare år har övningsscenariot förändrats avsevärt. Ryska fartyg är inte längre inbjudna till dem, och utvecklingen av åtgärder för att säkerställa luft- och anti-ubåtförsvar och amfibiska landningar - typiska marina stridsoperationer - har kommit i förgrunden.

Scenariot som tillkännagavs i år inkluderar en storskalig kustkomponent och simulerar ett multinationellt uppdrag för att stabilisera situationen i Ukraina och konfrontera olagliga väpnade grupper som stöds av en angränsande stat, ingen döljer särskilt att Ryssland menas med det.

Av uppenbara skäl följde de ryska väpnade styrkorna dessa övningar mycket noggrant. Och som det visade sig, inte förgäves! Havet patrullerades av ryska krigsfartyg och ryska stridsflygplan stod ständigt på himlen.

Annons

Som förväntat i Moskva gjorde Natos skepp flera försök att ordna provokationer. Två krigsfartyg-HNLMS Evertsen från holländska flottan och den brittiska HMS-försvararen försökte bryta mot Rysslands territorialvatten nära Krim, med hänvisning till det faktum att detta är Ukrainas territorium. Som ni vet erkänner inte väst Rysslands annektering av Krim 2014. Just under denna påskynd genomfördes dessa farliga manövrer.

Ryssland reagerade hårt. Under hotet om att öppna eld, var utländska fartyg tvungna att lämna Rysslands territorialvatten. Varken London eller Amsterdam medgav dock att detta var en provokation.

Enligt den speciella representanten för Natos generalsekreterare för länderna i Sydkaukasien och Centralasien, James Appathurai, kommer Nordatlantalliansen att förbli i Svarta havet för att stödja sina allierade och partners.

"Nato har en tydlig position när det gäller navigationsfrihet och det faktum att Krim är Ukraina, inte Ryssland. Under händelsen med HMS Defender visade Natos allierade fasthet när det gäller att försvara dessa principer," sade Appathurai.

I sin tur sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab att brittiska krigsfartyg "kommer att fortsätta att komma in i Ukrainas territorialvatten." Han kallade rutten följt av inkräktaren den kortaste internationella rutten från Odessa till georgiska Batumi.

"Vi har all rätt att fritt passera genom ukrainska territorialvatten i enlighet med internationella standarder. Vi kommer att fortsätta att göra det", betonade den höga tjänstemannen.

Moskva sa att man inte skulle tillåta sådana incidenter i framtiden, och vid behov är man redo att tillämpa de "tuffaste och mest extrema åtgärderna" på överträdare, även om ett sådant scenario framställs av Kreml som "extremt oönskat" för Ryssland.

Många experter både i Ryssland och i väst började genast prata om det potentiella hotet från tredje världskriget, vilket faktiskt kan blossa upp på grund av Ukraina. Det är uppenbart att sådana prognoser inte är fördelaktiga för någon: varken Nato eller Ryssland. Ändå kvarstår en krigförande och beslutsam inställning på båda sidor, som bara kan orsaka rädsla och oro bland vanliga människor.

Även efter slutet av Sea Breeze 2021 fortsätter Nato att förklara att de inte kommer att lämna Svarta havet någonstans. Detta bekräftas redan genom att nya fartyg skickas till regionen.

Frågan är dock fortfarande öppen: är Nordatlantiska alliansen redo att vidta extrema åtgärder mot Ryssland under förevändning av att skydda Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, som fortfarande ihärdigt nekas tillträde till Nato?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend