Anslut dig till vårt nätverk!

moskva

NATO vs Ryssland: Farliga spel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det verkar som om Svarta havet nyligen har blivit mer och mer en arena för konfrontation mellan Nato och Ryssland. En annan bekräftelse på detta var de stora militära övningarna Sea Breeze 2021, som nyligen avslutades i regionen, som Ukraina var värd för, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Sea Breeze - 2021-övningar är de mest representativa under hela deras innehav. De deltog i 32 länder, cirka 5,000 32 militärpersonal, 40 fartyg, 18 flygplan, XNUMX grupper av mark- och sjöspecialstyrkor från Ukraina, samt Natos medlems- och partnerländer, inklusive USA.

Huvudplatsen för övningarna var Ukraina, som av uppenbara skäl betraktar denna händelse som ett militärt och delvis politiskt stöd för dess suveränitet, främst med tanke på förlusten av Krim och den militärpolitiska återvändsgränden i Donbas. Dessutom hoppas Kiev att värd för ett sådant storskaligt evenemang kommer att bidra till en snabb integration av Ukraina i alliansen.

Annons

För några år sedan deltog Ryska federationens Svarta havsflotta regelbundet i denna serie manövrer. Sedan utarbetade de huvudsakligen humanitära uppgifter, liksom interaktion mellan flottorna i olika stater.

Under senare år har övningsscenariot förändrats avsevärt. Ryska fartyg är inte längre inbjudna till dem, och utvecklingen av åtgärder för att säkerställa luft- och anti-ubåtförsvar och amfibiska landningar - typiska marina stridsoperationer - har kommit i förgrunden.

Scenariot som tillkännagavs i år inkluderar en storskalig kustkomponent och simulerar ett multinationellt uppdrag för att stabilisera situationen i Ukraina och konfrontera olagliga väpnade grupper som stöds av en angränsande stat, ingen döljer särskilt att Ryssland menas med det.

Av uppenbara skäl följde de ryska väpnade styrkorna dessa övningar mycket noggrant. Och som det visade sig, inte förgäves! Havet patrullerades av ryska krigsfartyg och ryska stridsflygplan stod ständigt på himlen.

Som förväntat i Moskva gjorde Natos skepp flera försök att ordna provokationer. Två krigsfartyg-HNLMS Evertsen från holländska flottan och den brittiska HMS-försvararen försökte bryta mot Rysslands territorialvatten nära Krim, med hänvisning till det faktum att detta är Ukrainas territorium. Som ni vet erkänner inte väst Rysslands annektering av Krim 2014. Just under denna påskynd genomfördes dessa farliga manövrer.

Ryssland reagerade hårt. Under hotet om att öppna eld, var utländska fartyg tvungna att lämna Rysslands territorialvatten. Varken London eller Amsterdam medgav dock att detta var en provokation.

Enligt den speciella representanten för Natos generalsekreterare för länderna i Sydkaukasien och Centralasien, James Appathurai, kommer Nordatlantalliansen att förbli i Svarta havet för att stödja sina allierade och partners.

"Nato har en tydlig position när det gäller navigationsfrihet och det faktum att Krim är Ukraina, inte Ryssland. Under händelsen med HMS Defender visade Natos allierade fasthet när det gäller att försvara dessa principer," sade Appathurai.

I sin tur sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab att brittiska krigsfartyg "kommer att fortsätta att komma in i Ukrainas territorialvatten." Han kallade rutten följt av inkräktaren den kortaste internationella rutten från Odessa till georgiska Batumi.

"Vi har all rätt att fritt passera genom ukrainska territorialvatten i enlighet med internationella standarder. Vi kommer att fortsätta att göra det", betonade den höga tjänstemannen.

Moskva sa att man inte skulle tillåta sådana incidenter i framtiden, och vid behov är man redo att tillämpa de "tuffaste och mest extrema åtgärderna" på överträdare, även om ett sådant scenario framställs av Kreml som "extremt oönskat" för Ryssland.

Många experter både i Ryssland och i väst började genast prata om det potentiella hotet från tredje världskriget, vilket faktiskt kan blossa upp på grund av Ukraina. Det är uppenbart att sådana prognoser inte är fördelaktiga för någon: varken Nato eller Ryssland. Ändå kvarstår en krigförande och beslutsam inställning på båda sidor, som bara kan orsaka rädsla och oro bland vanliga människor.

Även efter slutet av Sea Breeze 2021 fortsätter Nato att förklara att de inte kommer att lämna Svarta havet någonstans. Detta bekräftas redan genom att nya fartyg skickas till regionen.

Frågan är dock fortfarande öppen: är Nordatlantiska alliansen redo att vidta extrema åtgärder mot Ryssland under förevändning av att skydda Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, som fortfarande ihärdigt nekas tillträde till Nato?

moskva

Ryssland kan vara en demokrati

publicerade

on

"EU: s strategi gentemot Ryssland måste kombinera två viktiga mål: stoppa Kremls externa aggression och interna förtryck och samtidigt engagera sig med ryssarna och hjälpa dem att bygga en demokratisk framtid," sade Andrius Kubilius MEP, författare till en Europaparlamentets rapport om framtiden för de politiska förbindelserna med Ryssland, som kommer att röstas om i dag (15 juli) i parlamentets utskott för utrikesfrågor.

Rapporten uppmanar EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell att utarbeta en omfattande strategi för sina förbindelser med Ryssland, i överensstämmelse med EU: s grundläggande värderingar och principer.

”EU och dess institutioner måste ändra sin inställning och arbeta utifrån antagandet att Ryssland kan vara en demokrati. Vi behöver mer mod för att ta en stark ställning gentemot Kreml-regimen när det gäller att försvara mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Det handlar om att avsluta inhemska förtryck, stödja fria och oberoende medier, befria alla politiska fångar och stärka de angränsande östliga partnerskapsländerna. Att ha ett stabilt och demokratiskt Ryssland istället för ett aggressivt och expansionistiskt Kreml kommer att vara en fördel för alla, tillade Kubilius.

Annons

Som ordförande för den parlamentariska församlingen Euronest, som sammanför sex länder i det östliga partnerskapet (Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina), påpekar Kubilius särskilt vikten av lagstiftningsvalet i Ryssland som planeras för september. ”Om oppositionskandidaterna inte får delta, måste EU vara beredd att inte erkänna Rysslands parlament och överväga att be om Rysslands avstängning från internationella parlamentariska församlingar,” avslutade han.

Fortsätt läsa

coronavirus

Moskva inleder en vaccineringskampanj när Rysslands fall av COVID-19 ökar

publicerade

on

By

En läkare från det regionala sjukhuset får Rysslands Sputnik-V-vaccin skott mot koronavirussjukdomen (COVID-19) i Tver, Ryssland den 12 oktober 2020. REUTERS / Tatyana Makeyeva / File Photo

Hälsokliniker i Moskva började erbjuda boostervaccinskott mot COVID-19 på torsdagen (1 juli), sade stadens borgmästare, när ryska tjänstemän klättrar för att innehålla en kraftig ökning i fall som skylts på den mycket smittsamma Delta-varianten, skriva Alexander Marrow, Polina Ivanova och Anton Kolodyazhnyy, Reuters.

Hälsovårdsministeriet utfärdade nya föreskrifter för det nationella inokulationsprogrammet på onsdag och rekommenderade att kliniker började administrera boosterdoser till personer som vaccinerades för sex månader sedan eller mer, vilket gör Ryssland till ett av de första länderna i världen som börjar omvaccinera.

Annons

Hälsovårdsministeriet sa att kampanjen var en nödåtgärd eftersom koronavirusfall i Ryssland stiger kraftigt och vaccinationsnivåerna är fortfarande låga.

Ryssland rapporterade 672 koronavirusrelaterade dödsfall på torsdag, det högsta antalet officiella dödsfall på en enda dag sedan pandemin började. Läs mer

Ryssland har ympat bara 16% av befolkningen sedan lanseringen av sitt vaccinationsprogram i januari, delvis driven av utbredd misstro även när landet utvecklade sina egna vacciner.

Hälsovårdsministeriet sa att det skulle fortsätta "akut" vaccination och rekommendera boosterdoser för vaccinerade personer var sjätte månad tills minst 60% av den vuxna befolkningen har vaccinerats.

Inledningsvis hade myndigheterna planerat att nå detta mål till hösten, men på tisdagen sa Kreml att det inte skulle nås.

Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin sa att det fanns någon ny vaccinering med något av Rysslands fyra registrerade vacciner, men att flaggskeppet Sputnik V och Sputnik-Light med en komponent ursprungligen skulle användas vid åtta kliniker över hela staden.

Forskare bakom Sputnik V-skottet har tidigare sagt att skyddet som genereras av skottet varar mycket längre än sex månader, upprätthålls av minneceller som står redo att snabbt generera antikroppar när de stöter på viruset.

Forskare har dock rekommenderat boosterdoser för att hålla antalet skyddande antikroppar i kroppen på en hög nivå med tanke på den snabba spridningen av Delta-varianten.

"Vi måste hålla ett öga på stammen, hålla antikroppsnivåerna höga genom frekventare re-vaccination", säger Alexander Gintsburg, chef för Gamaleya Institute som utvecklade vaccinet.

"Detta beror på att minnesceller är sena för att komma till jobbet ... de börjar bygga upp rätt nivå av antikroppar runt den tredje eller fjärde dagen", citerades han av Interfax nyhetsbyrå förra veckan.

Regeringens arbetsgrupp för coronavirus bekräftade 23,543 nya COVID-19-fall under det senaste dygnet, det mesta sedan 24 januari, inklusive 17 7,597 i Moskva. Det pressade det nationella fallet totalt till 5,538,142 XNUMX XNUMX sedan utbrottet började.

Fortsätt läsa

libyen

Jakt på ryssar: Hur CIA påstås ha försökt locka 33 ryssar till Libyen

publicerade

on

Säkerhetsföretaget PMC Wagner är alltmer i fokus. Situationen i Vitryssland 2020, då 33 ryska medborgare greps, har blivit en orsak till aktiva diskussioner i internationella medier. Bellingcat-utredare har redan upprepade gånger gjort ett uppskattat uttalande och lovat att släppa sin dokumentär som avslöjar PMC och avslöjar detaljer om någon SBU "specialoperation", men den har försenats nu i flera månader, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Men nu finns det viktiga detaljer om konflikten i Vitryssland från de direkta deltagarna till händelserna - kanske är detta en mer tillförlitlig informationskälla än gratis tolkningar av händelserna från Bellingcat? 

33 ryska medborgare, klädda i militäruniform och inte vilade i sanatoriet, väckte misstanke om det vitryska KGB, så slutligen fängslades dessa män. visar nu viktig information med hänvisning till källor - direkt deltagare i händelserna. Stiftelsens ordförande Maxim Shugaley hävdar att när det gäller Vitryssland var hela CIA-operationen planerad. Han hävdar att detta berodde på att informationskampanjen i Libyen misslyckades i mars-april 2020, under vilken den amerikanska militärledningen inte kunde bevisa närvaron av Wagner på landets territorium. Därefter bestämde de sig för att utveckla en speciell operation tillsammans med den ukrainska SBU.

Annons

Den påstådda planen från USA och SBU föreslog att ryska medborgare mellan 20 och 50 år skulle överföras till Mitigas flygplats (Tripoli), förklädda i militäruniformer och sedan skjutas. Enligt planen skulle döda kroppar av de dödade transporteras till Tarhuna, sydost om Tripoli, och sedan var medier tvungna att göra ett skandalöst uttalande om kropparna hos Wagners PMC-deltagare som hittades i Libyen. Således ville USA döda två fåglar i ett stenkast: att "bevisa" förekomsten av PMC på ett konstgjort sätt och att miskreditera Ryssland som den viktigaste geopolitiska motståndaren.

Stiftelsens källor hävdar också att CIA valde 180 personer från Ryssland, uppdelade i fem grupper - anställda vid militär- och säkerhetsföretag. För detta ändamål förberedde de falska dokument där de uppgav att den libyska regeringen för nationell enhet bjöd ryska medborgare att skydda oljefälten. Idén varade dock inte länge eftersom de flesta inbjudna, som kände att en provokation var under förberedelse, vägrade att åka till Libyen. Det är inte förvånande under en omfattande antirysk kampanj om den ryska militärens påstådda närvaro i Libyen. Sedan kom CIA med en ny idé: de erbjöd ryska medborgare jobb i Venezuela som säkerhetsvakter vid oljeanläggningar.

Vidare utarbetades en detaljerad plan för genomförandet av provokationen: gruppen skulle tas med på en charterflygning för att landa planet i Tripoli under en "nödlandning" och skjutas där. Amerikanska och ukrainska underrättelsetjänstemän förväntade sig också att stadgan skulle komma från turkiskt territorium - men planen gick fel eftersom de inte lyckades nå en överenskommelse med Ankara.

De ryska deltagarna i evenemangen skickades sedan till Vitryssland. Enligt planen skulle de skickas till Turkiet med ett regelbundet flyg, och från Istanbul skulle de skickas med charter till Venezuela. Planen inkluderade samma nödlandning i Tripoli.

Men den här planen hindrades också: de turkiska myndigheterna släpade sina fötter för att organisera flygningen för att inte ta ansvar för ett eventuellt misslyckande och inte heller utsätta sig för fara. Under denna paus togs en grupp inbjudna med buss till sanatoriet "Belorusochka" för att köpa tid att förhandla med Turkiet.

Men bara pausen drog på, och händelserna i Vitryssland tog sin kurs: 33 ryska medborgare, klädda i militäruniform och inte vilade i sanatoriet, väckte misstanke om det vitryska KGB, så slutligen fängslades dessa män.

Det är därför som CIA och deras informationsverktyg, som Bellingcat, har svårt att tolka händelserna och vet inte hur de ska förklara CIA och SBU: s misslyckande.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend