Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Nato måste vara beredd på "misslyckande" i dialogen mellan Ukraina och Ryssland, säger Stoltenberg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nato måste vara beredd på misslyckandet i dialogen mellan Ryssland och väst, organisationens generalsekreterare Jens Stoltenberg (avbildad) sade på fredagen mitt i fortsatta spänningar vid den ukrainska gränsen. Utrikesministrar från militäralliansen träffades via videosamtal för att diskutera deras inställning till situationen, när organisationen förbereder sig för det första Nato-Ryssland-rådet sedan juli 2919 denna vecka.

Moskva har fortsatt att bygga upp trupper vid det östeuropeiska landets gräns mot Ryssland, vilket har väckt farhågor i flera månader nu för att Putin återigen kan invadera Ukraina. Jens Stoltenberg, som talade med reportrar i Bryssel efter mötet, sa: "Vi kommer att göra allt för att säkerställa en politisk väg för att förhindra användning av våld, men samtidigt måste vi vara beredda på om dialogen misslyckas. Vi är sänder tydliga budskap till Moskva att om det använder våld kommer det att få allvarliga konsekvenser - sanktioner ekonomiska och politiska."

Nato är oroad över att, baserat på Putins tidigare meritlista – efter att ha invaderat östra Ukraina 2014 – att det finns en verklig risk för en militär konflikt om diplomatiska ansträngningar för att deeskalera krisen misslyckas. Stoltenberg tillade att Moskvas krav är oacceptabla och att väst kommer att fortsätta att stödja Ukraina. "Hela idén att Ukraina är ett hot mot Ryssland är att ställa det hela upp och ner. Ukraina är inte ett hot mot Ryssland", sa han.

"Jag tror om något så är det idén om ett demokratiskt, stabilt Ukraina som är en utmaning för dem och därför kommer Nato att fortsätta att ge stöd till vår partner, till en suverän nation, men också, naturligtvis, erkänna att Ukraina är en partner. och inte en NATO-allierad."

Moskva hävdar att Ukraina är en del av dess "inflytandesfär" och vill ha försäkringar om att Ukraina inte kommer att få gå med i den västerländska militäralliansen. Det kravet har avvisats av USA och NATO, som pekar på alla nationers suveräna rätt att välja sina egna allianser. EU:s ledare har dock varit mer reserverade mot Ukrainas utsikter att bli medlem i Nato. Den här veckan kommer Ukrainakrisen att vara föremål för intensiva diplomatiska aktiviteter med topprepresentanter för USA och Ryssland som möts i Genève, följt av Nato-Ryssland-rådet på onsdagen (12 januari).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend