Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Nato oroar sig över Europas energisäkerhet mitt i konflikten med Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europa måste diversifiera sin energiförsörjning, sade Natos chef i söndags (30 januari), när Storbritannien varnade att det var "högt troligt" att Ryssland, kontinentens största naturgasleverantör, var ute efter att invadera Ukraina.

Ryssland har samlat omkring 120,000 XNUMX soldater nära sin granne och krävt att den västra försvarsalliansen drar tillbaka trupper och vapen från Östeuropa och hindrar Ukraina, en före detta sovjetstat, från att någonsin gå med i den västra försvarsalliansen.

Amerikanska tjänstemän har sagt att Rysslands militära uppbyggnad har gjort det expanderade att inkludera förnödenheter för att behandla offer i konflikter. Över gränsen i Ukraina tränade lokalbefolkningen som armé reser som regeringen försökte förbereda.

Moskva förnekar alla planer på att invadera men sa på söndagen att de skulle be Nato att klargöra om de har för avsikt att genomföra viktiga säkerhetsåtaganden, efter att tidigare ha sagt att alliansens svar på dess krav inte gick tillräckligt långt.

"Om de inte tänker göra det, då borde de förklara varför", sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i statlig television. "Detta kommer att vara en nyckelfråga för att fastställa våra framtida förslag."

Som ett tecken på spänningarna, sade Kanada På söndagen drog man tillfälligt tillbaka icke-nödvändig personal från sin ambassad i Ukraina men tillade att ambassaden skulle förbli öppen.

USA, som har hotat Ryssland med nya stora sanktioner om de invaderar Ukraina, har sagt att de väntar på att få höra från Moskva. Den säger att Nato inte kommer att dra sig tillbaka från Östeuropa eller hindra Ukraina från att gå med, men den är beredd att diskutera ämnen som vapenkontroll och förtroendeskapande åtgärder.

Annons

Det är amerikanska senatorer väldigt nära att komma överens om sanktionslagstiftning, sade de två ledande lagstiftarna som arbetar med lagförslaget på söndagen. Åtgärder inkluderar inriktning på de mest betydande ryska bankerna och ryska statsskulder samt att erbjuda mer dödlig hjälp till Ukraina.

Några av sanktionerna i lagförslaget skulle kunna träda i kraft före varje invasion på grund av vad Ryssland redan har gjort, säger de amerikanska senatorerna Bob Menendez, den demokratiske ordföranden för senatens utrikesutskott. Han pekade på cyberattacker mot Ukraina, falsk flagg-operationer och ansträngningar för att undergräva den ukrainska regeringen inifrån.

Washington har ägnat veckor åt att försöka skapa en överenskommelse med europeiska partner om en stark påföljder paketet, men frågan är splittrad, där Tyskland uppmanar "försiktighet".

Europeiska unionen är beroende av Ryssland för omkring en tredjedel av sina gasleveranser och något avbrott skulle förvärra en befintlig energikris orsakad av en brist.

"Vi är oroade över energisituationen i Europa eftersom den visar på sårbarheten i att vara för beroende av en leverantör av naturgas och det är anledningen till att Natos allierade är överens om att vi måste arbeta och fokusera på diversifiering av försörjningen," Natos generalsekreterare sa Jens Stoltenberg.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa till internationella reportrar på fredagen att det inte hade skett någon ytterligare upptrappning av spänningarna med Ryssland. "Vi behöver ingen panik", sa han.

På söndagen sa en tjänsteman i Vita huset att Biden-administrationen förstod den svåra situationen Zelenskiy var i och pressen han var under.

"Samtidigt som han förringar risken för invasion, ber han om hundratals miljoner dollar i vapen för att försvara sig mot ett", sa Vita husets tjänsteman. "Vi tycker att det är viktigt att vara öppen och ärlig om det hotet."

Storbritannien sa på söndagen att de skulle utöka omfattningen av sina egna eventuella sanktioner i lagstiftningen denna vecka för att avskräcka Rysslands president Vladimir Putin.

"Vi tror att det är högst troligt att han är ute efter att invadera Ukraina. Det är därför vi gör allt vi kan genom avskräckning och diplomati, för att uppmana honom att avstå", säger utrikesminister Liz Truss till BBC-tv.

Truss, som kommer att besöka både Ukraina och Ryssland under de kommande två veckorna, sa till Sky News att lagstiftningen skulle göra det möjligt för Storbritannien att träffa ett mycket större antal mål.

På frågan om de nya befogenheterna kan inkludera möjligheten att beslagta egendom i London, sa Truss: "Ingenting är borta från bordet."

Center for American Progress, en amerikansk tankesmedja, har sagt att Storbritannien skulle möta en utmanar att rycka upp rika ryssar med Kremllänkar från London med tanke på nära band "mellan ryska pengar och Storbritanniens regerande konservativa parti, pressen och dess fastighets- och finansindustri".

På frågan om detta sa Truss: "Det finns ett verkligt hot här mot frihet och demokrati i Europa. Och det är viktigare än kortsiktiga ekonomiska vinster, både för Storbritannien men också för våra europeiska allierade."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend