Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Nato funderar på en långsiktig militär ställning i östra Europa, säger Stoltenberg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nato överväger en långsiktig militär ställning i Östeuropa för att stärka sitt försvar, generalsekreterare Jens Stoltenberg (avbildad) sade i måndags (7 februari), då spänningarna var fortsatt höga över Rysslands militära uppbyggnad nära Ukraina, skriver Robin Emmott och Sabine Siebold.

"Vi överväger mer långsiktiga justeringar av vår hållning, vår närvaro i den östra delen av alliansen. Inget slutgiltigt beslut har tagits om det men det pågår nu en process inom Nato", sa han till reportrar i Bryssel.

Natos försvarsministrar förväntas diskutera förstärkningar vid sitt nästa möte den 16-17 februari. Västerländska regeringar har uppmanat Moskva att dra tillbaka trupper från Ukrainas gränser, särskilt om Ryssland vill se färre utplaceringar i östra NATO-allierade stater.

"Om Ryssland verkligen vill ha mindre Nato nära gränserna får de motsatsen", sa Stoltenberg vid en presskonferens med Polens president Andrzej Duda, med hänvisning till Natos svar för att placera ut stridsgrupper på dess östra territorium efter Moskvas annektering av Krim från Ukraina 2014 .

Nato har för närvarande trupper som roterar in och ut ur Östeuropa, en så kallad ihållande, men inte permanent, närvaro.

Från Baltikum till Svarta havet har Natos truppplaceringar varit avsiktligt lätta, säger tjänstemän, för att försöka avskräcka men inte provocera fram ytterligare rysk aggression. Ungern och Slovakien har nämnts av västerländska tjänstemän som potentiella värdar för Nato-trupper, även om inga beslut har fattats.

Förutom amerikanska trupper som redan är i Polen, distribuerar omkring 1,700 82 amerikanska tjänstemän, främst från XNUMX:a luftburna divisionen, denna vecka från Fort Bragg, North Carolina, till landet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend