Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Natos akilleshäl: Suwalki Gap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Suwalki Gap är en 100 kilometer lång landsträcka mellan Litauen och Polen. Denna bit mark har strategisk betydelse för den nordatlantiska alliansen, eftersom den förbinder de baltiska staterna med andra NATO-medlemmar på fastlandet och är ett betydande fokus för överföringen av trupper till de baltiska allierade och deras beväpning, skriver Anastasiia Hatsenko, ukrainsk euro-atlantiskt samarbete Expert på tankesmedjan ADASTRA.

De baltiska staternas och Polens mardröm

Korridoren är uppkallad efter den polska staden Suwalki och är i ett strategiskt sårbart läge med tanke på att den är instängd av den ryska enklaven Kaliningrad (tidigare Königsberg) i nordväst och vitryskt territorium i sydost. Det är av denna anledning som det kan bli ett idealiskt mål för en rysk attack i händelse av en militär konflikt med Nato. Den ryska statliga TV-kanalen har redan startat säger att frågan om en landkorridor till Kaliningrad blir aktuell. Ryssarna anser att denna "militära operation" skulle vara snabbare och enkel för Ryssland än kriget i Ukraina.

"Suwałki-korridoren är där de många svagheterna i Natos strategi och styrka hålls samman" - analytiker Ben Hodges, Janusz Bugajski och Peter B. Doran Notera i 2018 års rapport från Centre for European Policy (CEPA). Därmed anses Suwalki-korridoren vara den mest sårbara delen av Natos gränser för rysk aggression.

Placeringen av Suwalki Gap. Washington Post

Beslagtagandet av detta territorium skulle skära av de baltiska staterna och Polen från deras allierade, förlama kommunikationer och komplicera militärt och humanitärt bistånd. 2016 förutspådde forskare vid tankesmedjan RAND att ryska styrkor kunde fånga huvudstäderna i Estland och Lettland om sextio timmar om Nato inte hjälpte dem. Så i händelse av krig med Ryska federationen måste alliansen hålla detta territorium under kontroll av Polen och Litauen.

Dessutom kan avancerade ryska luftvärnssystem förlama luftrummet i de baltiska staterna och Polen. De ryska S-300- och S-400-systemen utplacerade i Kaliningrad och nära St. Petersburg, i kombination med missilförsvarssystemen i Vitryssland, ger täckning för Polens och de baltiska staternas luftförsvarssystem. Det kan helt paralysera Nato eftersom Ryssland kommer att ha möjlighet att blockera Suwalki-gapet och de närmaste länderna inte bara landvägen utan även i luftrummet.

Annons

För Ryska federationen har Suwalki-gapet strategisk betydelse eftersom det är land- och luftkommunikation som förbinder Kaliningrad-regionen med huvuddelen av Ryssland. Dessutom ligger huvudkontoret för Östersjöflottan av IMF i Ryska federationen i Kaliningrad.

Visar kraften

Sovjetunionen ockuperade Lettland, Estland och Litauen 1940 och genomförde Operation Priboi – deporteringen av över 130,000 1991 "politiskt opålitliga" medborgare. Länderna återvann sin självständighet 2008 och är för närvarande medlemmar i Nato. Men sedan XNUMX har Ryssland ökat trycket på den baltiska regionen. Kreml hävdar att det förekommer diskriminering av ryska minoriteter i dessa stater.

Under perioden 14 till 20 september 2017, gemensamma strategiska övningar för de väpnade styrkorna i Ryska federationen och Republiken Vitryssland kallad "West-2017" hölls. Träningen hade status som strategisk, det vill säga simuleringen av ett fullfjädrat krig. Natos medlemsländer kritiserade förutsägbart de rysk-vitryska övningarna. Redan innan övningarna startade uppmanade Litauens president Dalia Grybauskaitė Nordatlantiska alliansen att inte tillåta isolering av de baltiska länderna från resten av medlemsländerna om Ryssland beslutar sig för att ta Suwalki-klyftan. I oktober 2017 anklagade Nato Ryssland för att täcka över den verkliga omfattningen av övningarna. Enligt Nato var cirka 100,000 XNUMX soldater inblandade totalt.

Samtidigt Nato fortsätter att ansluta sig till den 27 maj 1997 grundande lagen om ömsesidiga förbindelser, samarbete och säkerhet mellan Nato och Ryska federationen, där medlemsländerna måste avsäga sig den permanenta utplaceringen av betydande styrkor i Östeuropa. Ryssland bör också utöva liknande avhållsamhet vid stationering av militära styrkor i andra delar av Europa. Annekteringen av Krim, invasionen av Donbas, hållandet av militära övningar nära gränsen för Nato-allierade och sedan en fullskalig attack mot hela Ukrainas territorium är inte exempel på rysk avhållsamhet.

Vad kan du förvänta dig härnäst?

Enligt ovanstående fakta kan det vara två scenarier för frågan om Suwalki-gapet. 

Smakämnen bästa kursen av händelser kommer att vara bevarandet av moderna gränser. Det vill säga status quo i regionen. Närvaron av Nato-trupper på de baltiska staternas och Polens territorium är fortfarande avskräckande mot en militär konfrontation mellan alliansens medlemsländer och Ryska federationen. Dessutom kan de ryska förlusterna i Ukraina eller den ryska förståelsen att varje försök att bana väg till Kaliningrad mycket väl kan starta tredje världskriget hjälpa till att inte tillåta starten av fientligheter på Litauens och Polens territorium. I det här fallet, med hjälp av Nato och dess medlemsländer, kommer kriget att sluta inom Ukrainas gränser med dess seger, vilket kommer att stoppa Putins imperialistiska drömmar.

Smakämnen värsta scenariot är början på den ryska militära attacken mot Polen och sedan mot de baltiska staterna. Det är viktigt att nämna att 75.5% av ryssarna godkänna av tanken på en väpnad invasion av följande land efter Ukraina och anser att det borde vara Polen. Dessutom stöder 86.6 % av ryssarna den väpnade invasionen av Ryssland i andra europeiska länder. Samtidigt upprepade rysk TV inte bara en gång att de inte kommer att avsluta denna invasion i Ukraina. Suwalki Gap är huvudriktningen för överföring av trupper och vapen till de baltiska staterna och Polen. För dessa länder, som är beroende av Natos militära stöd, förblir korridoren också huvudvägen för markkommunikation med de allierade.

Ryssland har redan inte tillräckligt med folk för att föra krig i Ukraina. Hemlig mobilisering fortsätter i Ryska federationen. De försöker attrahera tidigare militärer med stridserfarenhet. Men samtidigt ser Putin en brist på Natos kapacitet och beslutsamhet att hjälpa Ukraina. Kreml ser ingen reaktion på detta falla av en militär drönare i Kroatien och den ryska attackera på fartyg som för Rumäniens och Panamas flaggor, samt kränkningar av svenskt luftrum. Detta, tillsammans med förståelsen att det inte är lika skamligt att förlora ett Nato-krig som att förlora kriget med Ukraina, kan leda till beslutet att starta ett nytt krig.

Nato måste visa att det är garanten för säkerheten i den euro-atlantiska regionen just nu, med exemplet Ukraina, som varje dag kämpar och förlorar sitt folk eftersom Ukraina kämpar för gemensamma värderingar med Nato och EU. Annars borde Nato förbereda sig för att försvara sin svagaste punkt – Suwalki Gap. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend