Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Malice från Moskva: Nato varnar för rysk hybridkrigföring

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nordatlantiska rådet, den politiska ledningen för NATO:s militärallians, varnar för att Ryssland ökar "ondsinta aktiviteter", allt från sabotage till cyberattacker och spridning av desinformation. Det kommer i en tid av växande oro för rysk inblandning i valet till Europaparlamentet, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Natos uttalande hävdar att medlemmar av alliansen är "djupt oroade" "över den senaste tidens elakartade aktiviteter på allierat territorium". Den pekar på utredningen och åtal mot flera individer i samband med fientlig statsverksamhet som påverkar Tjeckien, Estland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen och Storbritannien.


Dessa incidenter beskrivs som "en del av en intensifierad kampanj av aktiviteter som Ryssland fortsätter att genomföra över det euro-atlantiska området", inklusive på Natos territorium och genom ombud. Detta inkluderar desinformation, sabotage, våldshandlingar, cyber- och elektroniska störningar, desinformationskampanjer och andra hybridoperationer.

Nordatlantiska rådet uppger att man är djupt oroad över Rysslands hybridagerande och det hot som de utgör mot Natos säkerhet. "Vi stödjer och står i solidaritet med de drabbade allierade", lyder uttalandet.

"Vi kommer att agera individuellt och kollektivt för att ta itu med dessa åtgärder och kommer att fortsätta att samordna nära. Vi kommer att fortsätta att öka vår motståndskraft och att tillämpa och förbättra de verktyg som står till vårt förfogande för att motverka och bestrida ryska hybridaktioner och kommer att säkerställa att alliansen och allierade är beredda att avskräcka och försvara sig mot hybridaktioner eller attacker.

"Vi fördömer Rysslands beteende och vi uppmanar Ryssland att upprätthålla sina internationella åtaganden, som [NATO] allierade gör sina. Rysslands agerande kommer inte att avskräcka allierade från att fortsätta stödja Ukraina”.

Hotet om att rysk desinformation sprids på nätet är ett särskilt akut problem på båda sidor av Atlanten. Det tros ha drivit på EU-kommissionens beslut att inleda förfaranden mot Meta, det amerikanska företaget bakom Facebook och Instagram, för potentiella brott mot lagen om digitala tjänster.

Annons

Man befarar att integriteten i valet till Europaparlamentet kommer att undergrävas, utan att teknikjätten allokerar mer resurser för att bekämpa desinformation och manipulation, till fördel för proryska kandidater. Ökad aktivitet mot Storbritannien anses också sannolikt inför det brittiska riksdagsvalet senare i år och det anses givet att Ryssland kommer att försöka påverka utgången av det amerikanska presidentvalet - och att man har försökt tidigare.

Kreml hävdar att det i Ukraina i själva verket kämpar mot NATO när dess medlemmar tränar och utrustar de ukrainska väpnade styrkorna och finansierar landets krigsinsats. Följaktligen känner den sig fullt berättigad att föra hybridkrigföring mot länderna i den militära allians som den presenterar för det ryska folket som ett existentiellt hot mot deras överlevnad som nation.

Naturligtvis sänder Nato också ett budskap till sina medlemsländer och deras medborgare, att de genom att stödja Ukraina står upp mot Moskva - inte bara som en solidaritetshandling utan som svar på ett ryskt hot mot oss alla.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend