Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Nato godkänner säkerhetsstöd och utbildningsplan för Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Natos försvarsministrar har avslutat ett tvådagarsmöte för att förbereda alliansens toppmöte i Washington DC i juli. De diskuterade att stärka Natos avskräckning och försvar och stöd till Ukraina. Ministrarna enades om en plan för hur Nato ska leda samordningen av säkerhetshjälp och utbildning.

"Detta kommer att göra det möjligt för Natos ledare att inleda denna ansträngning vid toppmötet i Washington i juli, vilket kommer att sätta vårt stöd till Ukraina på en fastare fot i många år framöver", sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Med ett kommando i Wiesbaden, Tyskland, kommer NATO att samordna utbildning och donationer av utrustning, med nästan 700 personal från allierade och partnernationer involverade i detta arbete.

Nato kommer också att underlätta utrustningslogistik och ge stöd till den långsiktiga utvecklingen av Ukrainas väpnade styrkor. "Dessa ansträngningar gör inte Nato till en part i konflikten, men de kommer att öka vårt stöd till Ukraina för att upprätthålla dess rätt till självförsvar", sade generalsekreteraren.

Försvarsministrarna enades också om svarsalternativ för Rysslands fientliga aktioner mot allierade. Dessa inkluderar ökat underrättelseutbyte, förbättrat skydd av kritisk infrastruktur, inklusive undervattens- och cyberrymd, och ytterligare restriktioner för ryska underrättelsetjänstemän. "Rysslands kampanj kommer inte att avskräcka oss från att stödja Ukraina och vi kommer att fortsätta att skydda våra territorier och befolkningar mot alla slags fientliga handlingar", säger Jens Stoltenberg. 

När det gäller avskräckning och försvar diskuterade ministrarna nya Natos försvarsplaner, som militära planerare översätter till konkreta krav på de styrkor och förmågor som behövs för att försvara alliansen. "Allierade erbjuder styrkor till Natos kommando i en omfattning som inte setts på årtionden. Idag har vi 500,000 2022 soldater med hög beredskap över alla domäner, betydligt fler än det mål som sattes upp vid toppmötet i Madrid XNUMX”, sade generalsekreteraren.

Han tillade att de investerar i nyckelkapacitet och noterade att "under de kommande fem åren planerar Nato-allierade över hela Europa och Kanada att skaffa tusentals luftförsvars- och artillerisystem, 850 moderna flygplan – mestadels femte generationens F-35 – och även en många andra avancerade funktioner." Nato investerar också i innovation, inklusive över en miljard dollar i Natos innovationsfond. Ministrarna diskuterade ett nytt Defense Industrial Pledge som kommer att skala upp militär produktion och stärka det långsiktiga samarbetet med industrin. 

Annons

Vid ett möte i Nuclear Planning Group diskuterade försvarsministrarna också den pågående anpassningen av Natos kärnkraftskapacitet. "Vi är en kärnkraftsallians – engagerade i att vara ansvarsfulla och transparenta. Men tydlig i vår beslutsamhet att bevara freden, förhindra tvång och avskräcka aggression, säger Jens Stoltenberg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend