Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Kommissionen avser nederländsk domstol

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen beslutade idag att hänskjuta Nederländerna till EU-domstolen för att de inte på ett adekvat sätt skyddar rättigheterna för anställda på mamma-, adoptions- eller föräldraledighet i samband med deras återgång till arbetet. Enligt EU:s jämställdhetsdirektiv har anställda som kommer tillbaka från mamma-, adoptions- eller föräldraledighet rätt att återgå till sitt arbete eller till en motsvarande tjänst.
EU-reglerna anger också att arbetstagaren också kommer att dra nytta av eventuella förbättringar av arbetsvillkoren som de skulle ha haft rätt till under sin frånvaro. EU-direktivet kräver att de nationella lagarna uttryckligen skyddar dessa anställningsrättigheter.

För närvarande innehåller inte den nederländska lagstiftningen specifika och uttryckliga bestämmelser som ger skydd i samband med återvändande från mamma-, pappa- eller adoptionsledighet. Detta ställer tvivel om graden av skydd enligt nederländsk lag och gör det svårt för medborgarna att känna till och upprätthålla sina rättigheter.

Kommissionen tog först upp frågan med de nederländska myndigheterna genom formella underrättelser som skickades i juli 2007 och januari 2009. Detta följdes av ett motiverat yttrande som skickades i september 2011. Sedan dess antogs ny nederländsk lagstiftning 2011 som ändrade definitionerna av direkt och indirekt diskriminering och bringade den i linje med jämställdhetsdirektivet. Kommissionen hänskjuter dock nu Nederländerna till domstolen för de återstående inkonsekvenserna: lagstiftningen innehåller fortfarande inte särskilda bestämmelser som beskriver villkoren för att anställda får återgå till sina jobb. Dessutom finns det ingen uttrycklig bestämmelse som ger en lika förmånlig behandling för kvinnor som återvänder från mammaledighet och för män och kvinnor efter att ha utövat särskilda rättigheter till pappa- och adoptionsledighet. Kommissionen anser att den nederländska lagen är otillräcklig för att säkerställa ett fullständigt rättsligt skydd för kvinnor och män som återvänder från mamma-, pappa- eller adoptionsledighet.

Direktiv av den 5 juli 2006 om genomförandet av principen om lika möjligheter och likabehandling av män och kvinnor i anställnings- och yrkesfrågor (omarbetat) ("jämställdhetsdirektivet") förbjuder direkt och indirekt diskriminering samt trakasserier och sexuella trakasserier inom områdena sysselsättning och yrke. Det täcker också genomförandet av principen om likabehandling när det gäller tillgång till anställning, inklusive befordran, och yrkesutbildning. arbetsvillkor, inklusive löner och yrkesbaserade socialförsäkringssystem.

 

Annons

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend