Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Tyskland ivrigt att avsluta bankunionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Bryssel korrespondent

ECOGERMANYBANKING

Idag sa Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble att Europa snabbt skulle få sin bankunion på väg på grundval av nuvarande EU-fördrag istället för att vänta på fördragsändringar.

"Det är ett prioriterat projekt", sa Schaeuble till ett auditorium vid universitetet i Berlin och talade tillsammans med sin franske kollega Pierre Moscovici.

Schaeuble sa att Europa behövde institutionella förändringar på medellång sikt men kunde inte vänta på detta för att lösa nuvarande problem.

"Vi måste göra det bästa av det utifrån de nuvarande fördragen, och där vi inte lyckas åstadkomma saker institutionellt, då kommer vi att arbeta mellanstatligt eller till och med bilateralt."

Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble sa att han är orolig över Tysklands image i Europa, eftersom han signalerade en beredskap att lyssna på andra om ansträngningar för att övervinna regionens ekonomiska problem.

Annons

Schaeuble, som talade till studenter i Berlin i dag tillsammans med Frankrikes finansminister Pierre Moscovici, sa att de båda är överens om behovet av att påskynda bankunionen och att inget land har monopol på hur man ska lösa Europas elände. Det är "bra" att tyskar visar medkänsla för länder i södra Europa som står på rekordstor ungdomsarbetslöshet, sa Schaeuble.

"Det är inte fallet i Europa, aldrig, att vissa vet allt och andra inte," sa Schaeuble. "Det är helt fel. Tyskland kan lära sig mycket av andra länder och vi måste.” Han och Moscovici "arbetar på hur vi kan dra nytta av varandras erfarenheter", sa Schaeuble.

Ministrarna talade vid ett evenemang om tysk-franskt ekonomiskt samarbete som en del av ceremonier för att uppmärksamma 50 år av de två ländernas försoning efter andra världskriget. Moscovici, samtidigt som han sa att politiken under skuldkrisen måste luta mot att stärka tillväxten och bort från åtstramningar, sa att Europa bygger på kompromisser och avvisade "karikatyrer" av Tyskland.

Schaeuble sa att bankunionen är ett "prioriterat projekt" för de kommande månaderna "och vi kommer snabbt att flytta det framåt", som Moscovici hade förespråkat. Även om närmare ekonomisk och politisk integration i slutändan kan kräva förändringar av EU:s fördrag, är det inte fallet för närvarande, sade han.
"Självklart behöver vi också institutionella förändringar på medellång sikt," sa Schaeuble. "Men givetvis kan vi inte vänta, med tanke på den tröghet vi har i Europa, tills vi uppnår fördragsändringar för att lösa nuvarande problem. Därför måste vi göra det bästa vi kan utifrån de befintliga fördragen.”

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend