Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Röda Korset vill att parlamentsledamöter ska rösta för europeiskt bistånd till de sämst ställda

DELA MED SIG:

publicerade

on

röda kors

Idag uppmanar Röda Korset EU-parlamentet att rösta för Fond för EU-stöd till de sämst ställda (FEAD)som ett starkt uttalande om solidaritet med dem som drabbats av den ekonomiska krisen.

Den 11 och 12 juni 2013 kommer Europaparlamentet att hålla plenarsessioner om fonden för europeiskt bistånd till de sämst ställda (FEAD). Som förberedelse för debatten antog utskottet för sysselsättning och sociala frågor ett betänkande som beskriver de drag som parlamentariker vill se förtydligade eller ändrade utifrån det förslag till fonden som lagts fram av EU-kommissionen. Kommittén påpekade att FEAD bör ge ett betydande bidrag till befintliga nationella och lokala system för materiellt stöd i alla EU:s medlemsstater. Ett belopp på 3.5 miljarder euro bör reserveras för hjälp till medborgare som lever med allvarliga materiella deprivationer.

Emer Costello, Member of the European Parliament and Rapporteur for FEAD, stated: “The Fund for the European Aid to the Most Deprived is a sign of European solidarity with those hit hardest by the crisis. Nearly one quarter of Europeans (120 million people) are at risk of poverty and social exclusion, 40 million people suffer from what is termed “extreme material deprivation” and there are four million people who are homeless. FEAD is an instrument to alleviate the most severe forms of poverty, namely food and material deprivation, by providing financial support to organisations which help the most deprived, such as the Red Cross and others. However, it is important to underline that FEAD is only a complement to national policies, the responsibility and obligation to combat and eliminate poverty remains with the Member States.”

I utskottsbetänkandet betonades att den nya fonden måste återspegla den frivilliga karaktären av utdelning av materiellt bistånd, vara effektiv och enkel att genomföra för de distribuerande organisationerna. Röda Korset är ett av fyra stora nätverk som distribuerar mat, kläder, bostäder och hygienartiklar i lokalsamhällen. Tusentals Röda Korsets volontärer visar sin solidaritet med medborgare i nöd, tar hand om att leverera paket till lokala sociala butiker och till människors hem, och tillför särskilt värde med social hjälp och psykosocialt stöd. I flera EU-länder rapporterar Röda Kors-föreningarna om en drastisk ökning av förfrågningar om hjälp, särskilt oroande är situationen för låginkomstfamiljer, arbetslösa ungdomar och pensionärer med minimal inkomst.

Annons

Röda Korset tillsammans med sociala icke-statliga organisationer och leverantörer av sociala tjänster uppmanar Europaparlamentet att rösta för FEAD som ett starkt uttalande om solidaritet med dem som drabbats hårdast av krisen.

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend