Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Olly Rehn på Grekland

DELA MED SIG:

publicerade

on

EuroområdetNär det gäller Grekland vill jag välkomna den politiska överenskommelse som nåddes i kväll om den tredje programöversynen. Jag vill tacka våra grekiska partners, ECB:s och IMF:s uppdragsteam och vårt eget folk för mycket smidigt arbete, dag och natt, vilket underlättade avtalet, trots den senaste tidens politiska turbulens, som inte gjorde det lättare.

Den politiska överenskommelsen har möjliggjorts av de steg framåt som har tagits de senaste veckorna, inte minst slutförandet av processen för bankrekapitalisering i Grekland. Detta bör göra det möjligt för likviditet att börja flöda tillbaka till den reala ekonomin och bidra till att lindra de mycket snäva kreditvillkor som drabbar småföretag och hushåll.

Samtidigt har eurogruppen varit mycket tydlig med att vi på många områden behöver se ett mer beslutsamt genomförande av åtgärder som behövs för att öka konkurrenskraften och investeringarna och för att påskynda återhämtningen och skapa jobb.

Det innebär att man intensifierar reformen av skatteförvaltningen för att öka dess effektivitet och autonomi. Det handlar inte bara om att öka skatteintäkterna, det handlar också om social rättvisa.

Det innebär också att se igenom moderniseringen av den offentliga sektorn som helhet. Återigen handlar det inte bara om kostnadsbesparingar: det handlar om att skapa en mer effektiv offentlig förvaltning som är inriktad på att tillgodose medborgarnas och företagens behov.

Och det innebär att frigöra marknader för varor och tjänster. Anpassningsprocessen har ännu inte lett till lägre priser för konsumenterna, eftersom det kvarstår hinder för en väl fungerande marknad inom alltför många sektorer, inklusive energi och transport, samt professionella tjänster. Det är det grekiska folket som betalar detta pris. Det är därför det är viktigt att den grekiska regeringen vidtar effektiva åtgärder för att öka konkurrensen, vilket kommer att sänka priserna, samt skapa nya möjligheter för investeringar och sysselsättning, särskilt för Greklands ungdomar. På denna punkt arbetar vi för att stödja myndigheterna i deras strävan att tillhandahålla riktade sysselsättnings- och utbildningsprogram samt att ge tillgång till primärvård för oförsäkrade.

Kort sagt, det är dags att öka farten på reformerna i Grekland, för att stödja återupprättandet av förtroende för tillväxtens och skapande av arbetstillfällen.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend