Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Tyskland berömmer de grekiska ekonomiska framstegen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Aten--Grekland-forntida-historia-585525_1278_958

Tysklands finansminister har hyllat de grekiska ekonomiska reformerna bara några timmar efter att parlamentet antog ett lagförslag som skär ner tusentals jobb i den offentliga sektorn.

Wolfgang Schaeuble besökte Aten på torsdagen mitt i massiv polissäkerhet. Under besöket avskräckte han tal om att Grekland skulle få en andra avskrivning av sin offentliga skuld till euroområdets regeringar genom räddningslån.

Djupt impopulär i Grekland, ses Schaeuble som upprätthållandet av landets hårda åtstramningsåtgärder. "Jag är mycket imponerad av vad Grekland redan har åstadkommit när det gäller att återbalansera och modernisera ekonomin," sa Schaeuble och tillade att Tyskland skulle bidra till en fond för att tillhandahålla likviditet till grekiska företag.

Hans besök följde på flera dagar av protester och en generalstrejk över det nya lagförslaget om åtstramningsåtgärder som beskriver omplaceringen av upp till 25,000 6.8 tjänstemän. Notan är knuten till nya räddningslån värda 5.8 miljarder euro (XNUMX miljarder pund), som behövs för att hålla den grekiska regeringen flytande.

Medan den tyske ministern erkände att Grekland hade tagit "stora steg" för att försöka balansera sin budget, sa han att det var en "lång och smärtsam väg" för att uppnå hållbar tillväxt. "Det finns ingen bekväm genväg. Det vet vi tyskar.”

Han varnade också grekerna att sluta lobba för att några av de räddningslån som Grekland är skyldiga ska skrivas av, och sa att det skulle undergräva förtroendet för Europas räddningsprogram. "Vi måste hålla fast vid det vi har uppnått. Något annat är inte i Greklands bästa intresse. En annan hårklippning utöver 53% för den privata sektorn är inte genomförbar, sa han.

Annons

Greklands koalitionsregering ledd av den konservative premiärministern Antonis Samaras håller med om att den inte har något annat val än att genomdriva ytterligare smärtsamma anpassningar. Schaeuble träffade Samaras och andra grekiska tjänstemän på hans första besök i Grekland sedan skuldkrisen exploderade 2009. Under besöket låstes centrala Aten med protester förbjudna och tunnelbanestationer stängda.

Åtgärderna följde på protester från upp till 5,000 XNUMX utanför det grekiska parlamentet under onsdagens omröstning, och en nyligen genomförd serie strejker mot de senaste nedskärningarna.

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend