Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Hur ser den europeiska biobaserade industrin på sin framtid?

DELA MED SIG:

publicerade

on

5411716948_413b0f9a0d_mEU: s bioekonomi fältet kommer att förändras avsevärt genom en nyuppsättning offentligt-privat partnerskap of Bio-baserade industrier. Detta partnerskap representerar resultatet av de nyligen lanserade Joint Technology Initiatives (JTI) som inrättats av Europeiska kommissionen, medlemsländer och europeiska industriintressenter.

Det finns fem upprättade JTI och de kommer att inrättas enligt nya lagstiftningsförslag:

 • Biobaserade industrier (BBI): Syftar till att göra vardagsprodukterna grönare genom förnybara naturresurser och innovativ teknik;
 • Bränsleceller och väte 2 (FCH2):Pfrämja användningen av ren och effektiv teknik inom transport, industri och energi.
 • Ren himmel 2 (CS2): Isträvar efter att utveckla renare flygplan genom att minska sina CO2-utsläpp.
 • Innovativa läkemedel 2 (IMI2): Målet är att utveckla nästa generation av mediciner, behandlingar och vacciner.
 • Elektroniska komponenter och system (ECSEL): Har för avsikt att boosta Europas elektroniktillverkningsmöjligheter.

Inrättad enligt artikel 187 i fördraget om EU:s funktionssätt (FEUF), JTI omfattar utmanande, strategiska forskningsagendor, baserade på Horizon 2020-programmets mål och syftar till att tillhandahålla finansiering för storskalig, långsiktig och hög risk belöningsforskning. JTI:s samlar olika aktörer från olika områden: industri, universitet, SMF, forskningsorganisationer och alla andra aktörer som är intresserade av forsknings- och innovationsutmaning.

Det totala finansiella paketet för det offentlig-privata partnerskapet som involverar biobaserad industri uppgår till cirka 3.8 miljarder euro, varav EU kommer att bidra med 1 miljard euro under Horizon 2020-programmet och industrisektorn kommer att investera över 2.8 miljarder euro. Inom detta offentlig-privata partnerskap (PPP), Som heter BRO, är branschens aktörer organiserade i Biobased Industries Consortium (BIC) som samlar mer än 50 europeiska företag, kluster och organisationer från olika verksamhetsområden: jordbruk, bioteknik, skogsbruk, agro-livsmedel, kemikalier, teknik, papper och massa. De PPP kommer att förvaltas av en Gemensamt företag och finansieringsbesluten kommer att fattas av styrelsen som kommer att bestå av lika många ledamöter av Europeiska kommissionens och BIC:s representanter.  BRO upprättar sin egen strategiska forskningsagenda och kommer att välja ut projekten för finansiering genom öppna utlysningar.

Vad vill den biobaserade industrin göra?

Den biobaserade industrin erkänner nödvändigheten av Europas övergång till ett post-fossilsamhälle, vars ekonomiska tillväxt kommer att frikopplas från resursernas utarmning och vars utveckling i hög grad kommer att ta hänsyn till miljöns bevarande. Dessutom strävar industrin efter att ge ett stort bidrag till EU:s ekonomi, för att skapa en europeisk världsledande bioekonomi, som inte bara kommer att använda de förnybara råvarorna på ett effektivt och hållbart sätt, utan den kommer att bygga nya och innovativa värdekedjor, återindustrialisera och vitalisera landsbygden, öka konkurrenskraften och därmed skapa hållbar tillväxt.

Fram till 2030 har den biobaserade industrin fastställt följande mål[3]:

 • Att uppnå Europas återindustrialisering genom att skapa en ny landsbygdsinfrastruktur av raffinaderier: i detta avseende syftar BRIDGE till att väsentligt bidra till utvecklingen av en konkurrenskraftig och kunskapsbaserad europeisk landsbygdsekonomi, baserad på bioraffinaderier, som bör skapa upp till 400 000 nya kvalificerade jobb år 2020 och 700.000 2030 jobb senast XNUMX;
 • Diversifiera jordbrukarnas inkomster och ge dem ytterligare marginaler med upp till 40 % genom att antingen bättre utnyttja eller återställa 15 procent av marken som för närvarande är undervärderad fram till 2020 och 35 procent av marken fram till 2030;
 • Avsevärt öka användningen och användningen av biprodukter och avfall från olika biobaserade källor såsom jordbruk, skogsbruk, avloppsvattenrening, slam, organiskt hushållsavfall, trädgårdsavfall, livsmedelsavfall och liknande; de nuvarande oanvända biprodukterna och avfallet uppgår till 2.8 miljarder ton per år; ny teknik och kapacitet kommer att göra det möjligt att öka denna potential med 15 procent fram till 2020 och 25 procent fram till 2030;
 • Att bidra till den industriella utvecklingen av biobaserade kemikalier, biomaterial och avancerade biobränslen: därför siktar BRIDGE på att 20 procent av kemikalie- och materialproduktionen i Europa ska vara biobaserad produceras fram till 2020 och fram till 2030 ska den biobaserade kemikalie- och materialproduktionen nå 30 procent. Dessutom avser industrin att till 25 försörja 2030 % av Europas energibehov för transporter med hållbara avancerade biobränslen.
 • Att uppnå en ny generation av biobaserade material och kompositer som produceras i bioraffinaderier som kommer att utveckla bättre komponenter för industriapplikationer (fordon, förpackningar, konstruktion och mer). I detta avseende siktar BRIDGE på att fram till 2020 ska marknaden försörjd av biobaserade polymerer och kompositer (till jämförbart kvalitets-prisförhållande jämfört med de fossila alternativen) vara 5 gånger högre än nu och fram till 2030 vara 10 gånger högre.
 • Att genom proteinisolering och valorisering från ytterligare biomassabearbetning bidra till att minska importen av protein med 15 procent fram till 2020 och 50 procent fram till 2030. På samma sätt avser BRIDGE att öka optimeringen av markens bördighetsprogram för att minska importen av gödselmedel och 10 potash med 2020 procent med 25 procent 2030 procent fram till XNUMX.

Att stärka, uppgradera och uppskala utvecklingen av den europeiska biobaserade industrin kommer att utlösa både mycket gynnsamma ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. Således förväntas omsättningen och sysselsättningen för de biobaserade industrierna att växa med minst 10 procent, vilket resulterar i 3 miljoner kompletterande jobb, 80 miljarder euro ökad omsättning och räkningsminskning av EU:s oljeimport upp till 24 miljarder euro. Samtidigt kommer värdekedjorna baserade på hållbar produktion av biomassa, tillsammans med en hållbar förvaltning som gör det möjligt att fånga upp kolet i biobaserade produkter som bioplast, pappersprodukter och byggvirke, i hög grad bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, bevara biologisk mångfald och ekosystem och förbättra livsmedelsförsörjningen.

Sammantaget kan den europeiska biobaserade industrin på ett anmärkningsvärt sätt bidra till att bibehålla Europa i den världsekonomiska kapplöpningen samtidigt som den gynnar övergången till en post-fossil ekonomi i kombination med betydande sociala och miljömässiga konsekvenser. Enorma utmaningar, men också enorma belöningar.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend