Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

IOM välkomnar lösningen till strandade migranter utanför Malta

DELA MED SIG:

publicerade

on

resizerInternationella organisationen för migration (IOM) har välkomnat lösningen angående 102 migranter som strandat sedan måndagen den 5 augusti ombord på tankfartyget M/T Salamis utanför den maltesiska kusten. Tankfartyget, som stoppades av den maltesiska flottan innan det kom in på maltesiskt territorialvatten, har nu omdirigerats till den italienska hamnen i Syrakusa.

Migranterna, som drev till havs när de räddades av Salamis, enligt uppgift inkluderar gravida kvinnor och andra sårbara individer.

Italien gick med på att ta emot de 102 migranterna, som vägrades inresa av Malta den 7 augusti, i ett beslut som välkomnades av europeiska myndigheter och internationella människorättsorganisationer. Migranterna anlände till den sicilianska hamnen i Siracusa tidigt på onsdagseftermiddagen där de rapporterades i gott skick. Rom gav grönt ljus att ta emot de sudanesiska och eritreanska migranterna som strandade i Medelhavet efter intensiva diplomatiska förhandlingar över natten.

I en sådan situation anser IOM att prioriteringen är att säkerställa migranternas säkerhet och välbefinnande. De bör därför tillåtas få läkarvård och möjlighet att begära internationellt skydd om det är motiverat.

IOM lovordar den räddningsoperation som utförts av Salamis – a private vessel – and shares the view of European Union Commissioner Cecilia Malmström that any dispute about who is responsible for search and rescue should be clarified at a later stage, as the priority must always be to help migrants in distress and in need of immediate assistance.

Samtidigt som IOM berömmer det internationella samfundets samordnade ansträngningar och det utmärkta samarbetet mellan Malta och Italien, är IOM redo att ge stöd för att hitta möjliga lösningar för dessa och andra strandade migranter, så snart de deltagande staterna kommer överens om en lämplig väg framåt, baserat på principer om bördefördelning och solidaritet mellan nationer.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend