Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Rapporten kräver att unga migranters rättigheter förverkligas för att föra utvecklingen framåt

DELA MED SIG:

publicerade

on

picumMed anledning av Internationella ungdomsdagen (12 augusti), som har hållits under temat "Ungdomsmigrering: utveckla utvecklingen framåt", har plattformen för internationellt samarbete om odokumenterade migranter (PICUM) uppmanat regeringar att erkänna att respekten för rättigheterna för alla migranter, oavsett deras migrationsstatus, är både en skyldighet och avgörande för de många fördelarna med migration som ska åtnjutas av individer , samhällen och ursprungs- och destinationsländer.

Enligt PICUM är minst 30 % av de internationella migranterna unga människor, med stor potential att bidra till de befolkningar de ansluter sig till och att driva utvecklingen. Men nuvarande politik som begränsar migration, fängslar migranter utan rätt pappersarbete och begränsar tillgången till väsentliga tjänster och rättvisa, kränker unga migranters rättigheter, försämrar dem och begränsar möjligheter och fördelar med migration för alla.

En PICUM-rapport släpptes idag, Förverkliga rättigheterna för barn och familjer i en situation med irreguljär migration, presenterar strategier för att stödja och stärka papperslösa invandrarbarn och deras familjer. Genom fallstudier och expertinsikter fokuserar rapporten och verktygslådan på sätt att förbättra tillgången till utbildning, hälsovård och bostäder, samt en regelbunden och säker uppehållsstatus, som är grundläggande för barns välbefinnande, och för att säkerställa att de kan utvecklas och nå sin fulla potential.

"Ju mer osynliga vi är, desto mer sårbara är vi. Att vara i skuggan tar makten ifrån oss, och det här är vad politikerna vill ha”, säger Carlos Saavedra, tidigare nationell samordnare för United We Dream, en av de viktigaste papperslösa ungdomsrörelserna i USA, och aktivist för ett antal grupper för migranters rättigheter.

"Verktyg för att stärka papperslösa invandrarbarn och ungdomar, främja inkludering och ta bort hinder för tillgång till tjänster, skydd och rättvisa är avgörande för att respektera mänskliga rättigheter och tillåta migration att föra utvecklingen framåt", tillade han.

Det internationella ramverket för mänskliga rättigheter innehåller rättsliga bestämmelser som fastställer många mänskliga rättigheter för alla, inklusive rätten till tillgång till hälsovård och utbildning och rätten att inte interneras godtyckligt, oavsett migrationsstatus. FN:s konvention om barnets rättigheter (CRC) stärker dessa rättigheter för alla barn och anger ett antal särskilda rättigheter och skydd. Konventionens styrande organ, kommittén för barnets rättigheter, har klargjort att immigrationsfängelse är en direkt kränkning av barnkonventionen, och inget barn bör kvarhållas på grund av deras eller deras föräldrars migrationsstatus.

Men i praktiken kan barn och ungdomar i en irreguljär situation ofta inte få tillgång till de tjänster och det skydd som ges till alla enligt internationell rätt, med negativa konsekvenser för deras utveckling och sociala och ekonomiska integration, och i strid med deras rättigheter. Barn utsätts ofta för samma villkor som vuxna migranter, inklusive begränsad tillgång till tjänster, såsom hälsovård och internering, utan hänsyn till deras särskilda sårbarhet på grund av deras ålder. Där barn beviljas Ytterligare skydd, dessa försvinner vanligtvis automatiskt när den unge fyller 16 eller 18 år och anses vara vuxen, vilket innebär att en ung person kan bli skyldig att bli frihetsberövad och utvisning, och förlora eventuellt statligt stöd, från en dag till en annan. Vidare finns det ett antal specifika juridiska, praktiska och psykosociala utmaningar för unga människor med osäker migrationsstatus som kan vara särskilt skadliga i ett kritiskt skede av deras utveckling och utsätta dem för risk för utnyttjande och övergrepp.

Annons

I ljuset av högnivådialogen om internationell migration och utveckling (HLD) i New York den 3–4 oktober 2013 kommer förverkligandet av rättigheter för papperslösa barn och ungdomar att stå högt på agendan för beslutsfattare, de internationella organen och det civila samhället organisationer. En milstolperapport mellan myndigheter från Global Migration Group (GMG) med titeln Ungdomar, ungdomar och migration: utmaningar och möjligheter kommer att lanseras vid ett GMG-sidoevenemang under HLD, och bidra till debatten genom att analysera möjligheter och utmaningar som migration innebär för unga människor i ursprungs-, transit- och destinationsländer och identifiera konkreta rekommendationer och prioriteringar för åtgärder.

Om PICUM

PICUM – Platformen för internationellt samarbete om papperslösa migranter, är en icke-statlig internationell organisation (NGO) som främjar respekten för papperslösa migranters mänskliga rättigheter inom Europa. PICUM ger en direkt koppling mellan gräsrotsnivån, där papperslösa migranters erfarenheter är mest synliga, och den europeiska nivån, där politik som rör dem diskuteras. PICUM tillhandahåller regelbundna rekommendationer och expertis till beslutsfattare och institutioner inom FN, Europarådet och på EU-nivå. 2009 tilldelades PICUM deltagarstatus i Europarådet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend