Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Kommissionen att återkräva € 180 miljoner av GJP-utgifterna från medlemsstater

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bild: Finbarr O'Rourke INGEN REPROAVGIFTSammanlagt 180 miljoner euro av EU:s jordbrukspolitiska medel, som otillbörligt spenderats av medlemsstaterna, begärs tillbaka av Europeiska kommissionen i dag enligt det så kallade förfarandet för avslutande av räkenskaperna. Men eftersom vissa av dessa belopp redan har återkrävts från medlemsstaterna kommer den ekonomiska effekten av dagens beslut att bli cirka 169 miljoner euro. Dessa pengar går tillbaka till EU:s budget på grund av bristande efterlevnad av EU:s regler eller otillräckliga kontrollförfaranden för jordbruksutgifter. Medlemsstaterna är ansvariga för att betala ut och kontrollera utgifterna enligt den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), och kommissionen är skyldig att se till att medlemsstaterna har använt medlen korrekt.

Huvudsakliga finansiella korrigeringar

Enligt detta senaste beslut kommer medel att återkrävas från 15 medlemsländer: Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Lettland, Luxemburg, Ungern, Polen, Slovenien, Finland och Storbritannien. De viktigaste individuella korrigeringarna är:

  • 40.4 miljoner euro debiteras Storbritannien för brister i samband med identifieringssystemet för jordskiften – Geografiskt informationssystem (LPIS-GIS), kontroller på plats och betalningar och sanktioner i Skottland
  • 39.2 miljoner euro (ekonomisk påverkan1 : 30.4 miljoner euro) debiteras Polen för svagheter relaterade till LPIS-GIS, administrativa dubbelkontroller, betalningar, tillämpning av sanktioner, retroaktiva återkrav och förseningar av kontroller på plats
  • 18.6 miljoner euro (ekonomisk påverkan2 : 16.6 miljoner euro) debiteras Storbritannien för brister i tilldelningen av rättigheter
  • 11.5 miljoner euro debiteras Danmark för brister i LPIS och i kontrollerna på plats.

Bakgrund

Medlemsstaterna är ansvariga för att hantera de flesta betalningar inom den gemensamma jordbrukspolitiken, främst via sina utbetalande organ. De ansvarar också för kontroller, till exempel för att kontrollera jordbrukarens anspråk på direktstöd. Kommissionen genomför över 100 revisioner varje år för att verifiera att medlemsstaternas kontroller och åtgärder på brister är tillräckliga, och har befogenhet att återkräva medel i efterskott om revisionerna visar att medlemsstaternas ledning och kontroll inte är tillräckligt bra för att garantera att EU medlen har använts på rätt sätt.

För detaljer om hur systemet för avslutning av årsredovisning fungerar, se MEMO / 12 / 109 och faktabladet Hantera jordbruksbudgeten klokt, finns här

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend