Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Skotska regeringstjänstemän träffa Nato över självständighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

NATO
Ett möte hölls förra månaden mellan skotska regeringstjänstemän och Nato för att diskutera medlemskap i alliansen i händelse av oberoende.

Samtalen hölls vid Natos huvudkontor i Bryssel.

Höga skotska regeringstjänstemän träffade Dirk Brengalmann, som då var Natos assisterande generalsekreterare för politiska frågor och säkerhetspolitik.

Mötet hölls i början av juli och underlättades av Storbritanniens delegation till Nato, som också deltog.

En Nato-tjänsteman beskrev mötet som ”informellt och informativt”.

Det är underförstått att skotska tjänstemän tog tillfället i akt och argumenterade för att eftersom Skottland redan var inom alliansen som en del av Storbritannien, borde det inte behöva börja om från början för att säkra medlemskap i händelse av ja-omröstning i nästa års folkomröstning.

SNP, som bildar den skotska regeringen, är engagerad i Nato-medlemskap efter oberoende men har lovat att göra kärnvapen olaglig i ett oberoende Skottland.

Annons

"Extra svårt"

Regeringens vice premiärminister Nicola Sturgeon sa att ett oberoende Skottlands fortsatta medlemskap i Nato "skulle vara i våra strategiska intressen för våra grannar och partners, inklusive resten av Storbritannien".

Hon tillade: "Vi har gjort klart att fortsatt medlemskap är beroende av avlägsnande av kärnvapen från Skottland, och om folket i Skottland röstar ja kommer de att ha röstat för att stödja ett förslag som kräver avlägsnande av Trident så snart som möjligt .

"Den brittiska regeringen har åtagit sig att arbeta konstruktivt med oss ​​för att göra det, eftersom de har lovat att respektera resultatet av folkomröstningen och att arbeta konstruktivt i Skottlands folk och resten av Storbritannien, oavsett resultatet . "

Men den skotska sekreteraren Michael Moore insisterade på att det var "helt klart" att den skotska regeringen inte kunde ansöka om att gå med i Nato och sedan "bortse från det faktum att det är en kärnkraftsallians".

Han tillade: "Vad besöket i Bryssel gjorde mycket tydligt är att ett oberoende Skottland skulle behöva ta på sig Nato: s skyldigheter eller omförhandla dessa skyldigheter individuellt med varje enskild medlemsstat.

"Det skulle vara en utomordentligt svår sak att göra."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend