Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU skickar faktauppdrag till Gibraltar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Brittiska Royal Fleet-hjälpfartyget Mounts Bay bogseras mot hamnen efter att ha anlänt till GibraltarbuktenEU-kommissionen ska skicka ett faktauppdrag till Gibraltar för att undersöka legitimiteten hos gränskontroller som införts av Spanien i en växande tvist om den brittiska Medelhavsenklaven.

Det bröt ut efter Gibraltars byggande av ett konstgjort rev med hjälp av betongblock i bukten utanför det lilla territoriet. Gibraltariska myndigheter säger att flytten var nödvändig för att hjälpa det marina livet att återhämta sig från överfiske.

Spanska fiskare invänder att det hämmar deras tillgång till vissa vatten. Spanien har i sin tur skärpt sina gränskontroller, vilket leder till långa köer för arbetare och turister som tar sig in i Gibraltar.

Medan Spanien har hotat att ta sitt anspråk på Gibraltar till FN, uppmanade Storbritannien förra veckan kommissionen, EU:s verkställande makt, att skicka in monitorer för att kontrollera om Spaniens kontroller bryter mot EU:s regler.

Och i måndags, när brittiska krigsfartyg anlände till Gibraltar på en tidigare planerad, rutinmässig anlöpshamn, talade kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i telefon.

"De var överens om att ett kommissionsuppdrag så snart som möjligt bör undersöka frågorna om gränskontroll, förflyttning av människor och varor på plats", står det i ett uttalande från kommissionen.

"President Barroso uttryckte sin förhoppning att Spanien och Storbritannien kommer att ta itu med dessa frågor på ett sätt som är i linje med deras gemensamma medlemskap i EU."

Annons

Det brittiska utrikesdepartementet avböjde att kommentera.

En tjänsteman från kommissionen som begärde att inte bli namngiven sa att Spanien har rätt att utföra gränskontroller, men dessa måste vara proportionerliga - en definition som är öppen för tolkning och det är vad faktaundersökarna kommer att undersöka.

Storbritannien, och därmed Gibraltar, är inte medlem i Schengenavtalet om öppna gränser mellan många EU-stater. Spanien är en Schengen-deltagare.

Även om brittiska, spanska och gibraltariska myndigheter har sagt att flottans ankomst till det brittiska utomeuropeiska territoriet var planerat länge, ansåg vissa i Spanien det som provocerande.

Vid cirka 10h (4h EDT), fregatten HMS Westminster seglade in i Gibraltars hamn flankerad av två mindre fartyg.

Den följdes en timme senare av hjälpfartyget Lyme Bay, en del av en insatsstyrka på fyra krigsfartyg och fem andra fartyg som lämnade Portsmouth och Plymouth för ungefär en vecka sedan för övningar i Medelhavet och viken med olika allierade.

Spanien gör anspråk på territoriet, med en befolkning på bara 30,000 300, som det överlät till Storbritannien genom fördrag för XNUMX år sedan.

Förutom att skärpa gränskontrollerna har Spanien hotat att ta ut en gränsavgift på 50 € (67 USD) från turister, begränsa användningen av spanskt luftrum eller blockera Gibraltars lukrativa fartygsbränsleverksamhet.

I den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung på måndagen anklagade Gibraltars chefsminister Fabian Picardo den spanska regeringen för att skapa konflikter för att avleda uppmärksamheten från korruptionsanklagelser mot det regerande folkpartiet.

"På 19-talet användes kanonbåtar för att göra politik. "Idag är vårt mål att förbättra levnadsvillkoren för våra medborgare genom samarbete", sa Picardo.

"Tyvärr sätter spanska politiker just nu upp situationen och gör därför saker värre för sina egna medborgare i de omgivande regionerna."

(TT-Reuters)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend