Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nytt EU-stöd för att stärka det guineanska civila samhällets roll i det offentliga livet

DELA MED SIG:

publicerade

on

tro_i_guinea_bissauEU har aviserat 6 miljoner euro för att stödja Guinea inom områdena styrelseformer och demokrati. Finansieringen förväntas gynna civilsamhällets organisationer och göra det möjligt för dem att spela en mer aktiv roll i det offentliga livet och stärka sin position och sina nätverk.

Det fyraåriga programmet (PASOC) ska bidra till att öka deras förmåga att delta i lokal utveckling och politik genom att till exempel ge stöd som utbildning och dela expertis. Det civila samhällets grupper i Guinea spelade en avgörande roll för att ta itu med människorättsfrågor under de sociala konflikterna och de våldsamma händelserna 2007-2009, såväl som i den efterföljande övergångsprocessen och anordnandet av presidentvalet 2010. Eftersom samarbetet med Guinea är avbryts efter antagandet av lämpliga åtgärder enligt artikel 96 i Cotonouavtalet, är nuvarande EU-insatser reserverade för att åtfölja den demokratiska övergången och direkt stödja befolkningen. De andra tionde EUF-projekten rörande förvaltningssektorn och transporter – fem projekt totalt för ett belopp av 10 miljoner euro – kommer att vara tillgängliga för Guinea när fria och öppna lagstiftande val har ägt rum.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend