Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU-Azerbajdzjan: Åtagande att bredda samarbetet och stödja modernisering

DELA MED SIG:

publicerade

on

Shahin_ Mustafayev_240210Kommissionsledamot med ansvar för utvidgning och europeisk grannskapspolitik, Štefan Füle, träffade Azerbajdzjans minister för ekonomisk utveckling Shahin Mustafayev i Bryssel den 29 augusti för att diskutera sätt att bredda samarbetet mellan EU och Azerbajdzjan.

Kommissionär Füle och minister Mustafayev hade en omfattande diskussion om den politiska, ekonomiska och regionala utvecklingen och tog upp gemensamma prioriteringar inför toppmötet om det östliga partnerskapet i Vilnius i november.

"Vi befinner oss i ett kritiskt ögonblick av våra relationer: detta år erbjuder möjligheter för både Europeiska unionen och Azerbajdzjan. Jag betonade de höga ambitioner som EU behåller för utvecklingen av våra förbindelser, såväl som vår fortsatta beredskap att ge konkret stöd till kärnreformer såsom de offentliga finanserna, utbildning, regional utveckling och rättvisa, med utgångspunkt i det utmärkta samarbetet. redan uppnåtts inom energisektorn. Jag underströk den centrala betydelsen för oss av att bygga en framtid baserad på demokrati och mänskliga rättigheter och i detta sammanhang vår starka önskan, som delas med Azerbajdzjans andra internationella partner, att det kommande presidentvalet ska genomföras i en atmosfär av frihet och öppenhet, säger kommissionär Füle. sa.

Båda parter var under diskussionen överens om att förhandlingarna om associeringsavtalet och dokumentet om ett strategiskt moderniseringspartnerskap löper parallellt och kompletterar varandra.

Under sitt möte undertecknade kommissionären och ministern ett finansieringsavtal på 19.5 miljoner euro för att lansera ramprogrammet till stöd för avtal mellan EU och Azerbajdzjan. "Lanceringen av detta omfattande program visar EU:s långsiktiga åtagande att stödja modernisering och reformer i Azerbajdzjan, och att säkerställa ett effektivt genomförande av de åtaganden som gjorts i våra avtal, inklusive det associeringsavtal som vi för närvarande förhandlar om, såväl som sektoriella avtal. rörlighet och andra specifika frågor. Vi tror på en framtida relation byggd kring gemensamma värderingar, gott styre, mänskliga rättigheter och demokrati. De yttersta förmånstagarna bör vara medborgarna själva, och det betyder att vi behöver en förstärkt offentlig förvaltning, även i regionerna, som tillhandahåller moderna tjänster och agerar med lyhördhet för kritiska tvärgående frågor som miljömässig hållbarhet och jämställdhet. Det finns mycket erfarenhet av den här typen av reformer i Europeiska unionen och vi är övertygade om att vårt bistånd kommer att ge ett verkligt mervärde”, sade kommissionär Füle efter underskriften.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend