Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nytt EU-stöd för hållbar stadsutveckling i det europeiska grannskapet

DELA MED SIG:

publicerade

on

europasterne hintergrundEU-kommissionen har idag tillkännagett ett nytt program som kommer att hjälpa städer i EU:s östra och södra grannskap att ta itu med lokala utmaningar för hållbar utveckling som energieffektivitet, trygg energiförsörjning och hållbar ekonomisk tillväxt.

Detta program är en del av EU:s ansträngningar för att uppmuntra kommuner att skriva under borgmästaravtalet (ett frivilligt initiativ för att minska CO2-utsläppen) och stärka de lokala ekonomierna i regionen på ett mer hållbart sätt.

När kommissionsledamoten för utvidgningen och europeisk grannskapspolitik, Štefan Füle, tillkännagav paketet, kommenterade: "Stadsbefolkningen i grannskapsregionen har nått mer än 70 % i många länder och fortsätter att växa. Detta gör det avgörande att investera i en renare stadsmiljö och säkerställa bättre förvaltning av urbana energikällor som drivkrafter för ekonomisk tillväxt och skapande av arbetstillfällen, samt en bättre livskvalitet.”

Programmet kommer att innehålla aktiviteter som medfinansiering för demonstrationsprojekt för hållbar stadsutveckling, inrättande av en stödmekanism (helpdesk) för att hjälpa kommunerna att utforma och genomföra demonstrationsprojekt och säkerställa synlighet och spridning av resultat, inrätta en kommunal ekonomi. Facilitet (endast i öst) för att förbättra tillgången till lån för hållbara investeringar, och tillhandahålla vetenskapligt och tekniskt stöd från det gemensamma forskningscentret för övervakning av genomförandet och resultaten av handlingsplanerna för hållbar energi under borgmästaravtalet.

Bakgrund

EU-programmet för hållbara urbana demonstrationsprojekt (SUDeP) har två komponenter. Den östra komponenten kommer att fokusera på genomförandet av handlingsplaner för hållbar energi (SEAP) under borgmästaravtalet. Den södra komponenten kommer att stödja lokala planer för hållbar utveckling i en bredare mening, inklusive SEAP som en av dem.

Covenant of Mayors

Annons

The Covenant of Mayors (CoM) är den europeiska rörelsen av lokala och regionala myndigheter som frivilligt åtar sig att öka energieffektiviteten och användningen av förnybar energi. Genom sitt engagemang strävar avtalets undertecknare efter att uppfylla och överträffa EU:s mål om 20 % CO2-minskning till 2020.

Sedan lanseringen i januari 2008 har mer än 5,000 40 städer från mer än 60 länder anslutit sig, inklusive över XNUMX städer från det östliga partnerskapet (EaP) och Centralasien och några från södra Medelhavet. CoM-stödet hjälper städer att utforma och implementera handlingsplanen för hållbar energi (SEAP).

Det är också en nyckelprioritering för den energisäkerhetsplattform som inrättades under det östliga partnerskapet (EaP), som är den politiska ramen för samarbetet mellan EU och de sex europeiska grannskapsländerna som gränsar till EU i öst, som lanserades vid toppmötet i Prag i maj 2009.

finansieringen

Finansieringen för SUDeP-programmet kommer från det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet (ENPI). Detta är det huvudsakliga finansierings- och samarbetsinstrument som EU-stöd ges till de östra och södra grannländerna och Ryssland under perioden 2007-13.

Länderna i det östliga partnerskapet är Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina. De södra grannarna är Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Palestina, Syrien1 och Tunisien.

Av de totalt 35.5 miljoner euro som är tillgängliga för SUDeP-programmet förväntas cirka 25 miljoner euro investeras i länderna i det östliga partnerskapet och 10.5 miljoner euro i det södra grannskapet. Projektet beräknas starta i början av 2014.

För mer information om det östliga partnerskapet och regionalt samarbete i öst, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend