Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Ukraina: Med oppositionsledare om europeiska reformer

DELA MED SIG:

publicerade

on

stefan fuleKommissionsledamot med ansvar för utvidgning och europeisk grannskapspolitik, Štefan Füle, träffade tre ledare från den ukrainska parlamentariska oppositionen: Vitaliy Klichko (UDAR), Oleh Tiahnybok (Svoboda) och Arseniy Yatsenyuk (Batkivshyna) för att göra en sammanfattning av EU:s reformrelaterade agenda och de utestående frågorna. Ukraina måste ta itu i syfte att möjliggöra undertecknandet av associeringsavtalet/DCFTA med EU. Så här sa han på presskonferensen efter mötet:

"Det här har faktiskt varit den ukrainska veckan här i Bryssel, i de europeiska institutionerna, och med rätta visar detta bara hur mycket uppmärksamhet vi ägnar denna viktiga granne och hur engagerade vi är i den gemensamma ambitionen att underteckna associeringsavtalet i det östliga partnerskapet toppmöte i Vilnius i november och skapa förutsättningar för det. Och jag var mycket glad över att ha här idag ledare för tre oppositionspartier som tydligt associerar sig med EU:s agenda och som stöder den i sitt arbete, särskilt i Verkhovna Rada.

"För två dagar sedan, efter mötet med Andriy Klyuyev, mindes jag att Ukraina måste visa beslutsamma åtgärder och påtagliga framsteg när det gäller alla riktmärken så att EU kan underteckna associeringsavtalet i Vilnius.

"Detta inkluderar lösningen av det kvarstående fallet med selektiv rättvisa, särskilt det återstående fallet med Julia Tymosjenko och ytterligare reformer av rättsväsendet; förbättringen av vallagstiftningen, reformen av den allmänna åklagarmyndigheten och även förbättringar av affärsklimatet. Och vid det mötet erinrade jag också om det särskilda ansvaret för Ukrainas regering att förbereda ett lagförslag av hög kvalitet som senare ska diskuteras och antas av Verkhovna Rada.

"I dag har vi med oppositionsledare diskuterat deras del i denna process. För det är avgörande att ha deras stöd för alla nödvändiga reformer.

"Kritiskt lagstiftningsarbete måste utföras i Verkhovna Rada av alla politiska partier i början av hösten. Tiden är avgörande, jag har understrukit det på tisdagen och jag har understrukit det igen idag, eftersom EU kommer att bedöma Ukrainas genomförande av riktmärkena redan i oktober.

"Jag bad de tre oppositionsledarna om deras konstruktiva engagemang på den europeiska agendan. Och jag är glad att de har uttryckt en otvetydig vilja att stödja de lagstiftningsakter som krävs för undertecknandet av associeringsavtalet. Och mitt budskap vid det tillfället var att, trots tidspress skulle man förvänta sig en fullfjädrad process i Verkhovna Rada där det kommer att finnas tid inte bara för att rösta utan också för vederbörlig hänsyn.

Annons

"Processen för Ukrainas politiska associering och ekonomiska integration med EU bör vara en inkluderande strävan. Den behöver ett brett samförstånd om EU:s reforminriktade agenda med konstruktiva bidrag från både regering och opposition såväl som med det civila samhället. Det är därför jag ser fram emot att delta i ett inkluderande politiskt rundabordssamtal om denna fråga i samband med mitt nästa besök i Kiev."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend