Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Franska rättsväsendet inleder "förundersökning" om NSA-spioneri

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-NSA-PHONE-RECORD-COLLECTION-facebookDen franska nationella åklagarmyndigheten i Paris har inlett en "förundersökning" om National Security Agency (NSA) PRISM övervakningsprogram, rapporterade franska medier den 28 augusti.

The inquiry has been under way for more than a month, but it’s only now being publicly disclosed through an anonymous judicial source who talked with Agence France Presse. Utredningen inleddes den 16 juli för att undersöka "olaglig insamling av personuppgifter" om franska medborgare.

Två franska människorättsgrupper, International Federation for Human Rights (FIDH) och French Human Rights League (LDH), lämnade in en klagomål mot ”okända personer”. Men de namngav en rad teknikföretag som tidigare identifierats i Snowden-avslöjandena som "potentiella medbrottslingar" till NSA och FBI. (Läs det franskspråkiga juridiska klagomålet den 11 juli 2013 här. som en PDF-fil.)

Tidigare denna månad skrev "Article 29 Data Protection Working Party" (den pan-Europeiska gruppen av dataskyddstjänstemän) tillsammans en brev (PDF) till EU:s justitiekommissionär, Viviane Reding, uttrycker "larm".

The group’s leader, Jacob Kohnstamm, wrote: “The WP29 would however like to know when US authorities consider personal data to be inside the US, especially given the continuously increasing use of the Internet for processing personal data, where much information currently is stored in the cloud, without knowing the exact location of the datasets, and following the global scale of backbone networks and their inherent capability to convey a wide range of communication services.

“It needs to be determined whether data on communication networks that are only routed through the United States (data that are in transit) are also subject to collection for the aforementioned intelligence programs. To this end, WP29 has so far considered that European law does not apply to personal data that is only in transit in the European Union, following article 4(1)c directive 95/46/EC. Applying the same reasoning would suggest that US law should not apply to data that is only in transit on its territory.”

EU har ännu inte gett någon indikation på vilka åtgärder, om några, unionen kan vidta i situationen.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend