Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

EU-rapport: Handelsprotektionism fortsätter att öka över hela världen

DELA MED SIG:

publicerade

on

shutterstock_58340596Globala ansträngningar för att bekämpa handelsprotektionism måste förstärkas för att hjälpa till att skydda den bräckliga ekonomiska återhämtningen över hela världen. I en rapport som släpptes idag identifierade Europeiska kommissionen cirka 150 nya handelsrestriktioner som införts under det senaste året, medan endast 18 befintliga åtgärder har avvecklats. Totalt har nästan 700 nya åtgärder identifierats sedan oktober 2008, då EU-kommissionen började övervaka globala protektionistiska trender.

Även om trenden är långsammare än den var 2011 och 2012 och trots tecken på en återhämtning i den globala ekonomin, har det skett en oroande ökning av antagandet av vissa mycket handelsstörande åtgärder.

"Vi måste alla hålla fast vid vårt löfte att slå tillbaka mot protektionism. Det är oroande att se så många restriktiva åtgärder som fortfarande antas och praktiskt taget ingen avskaffas", sade handelskommissionär Karel De Gucht. "G20 enades för länge sedan om att undvika protektionistiska tendenser eftersom vi alla vet att dessa bara skadar den globala återhämtningen i det långa loppet."

Handelsprotektionism är en viktig punkt på dagordningen för G20-toppmötet som äger rum i Sankt Petersburg den 5 och 6 september 2013.

De viktigaste slutsatserna av rapporten

• Det har skett en kraftig ökning av användningen av åtgärder som tillämpas direkt vid gränsen, särskilt i form av importtullhöjningar. Brasilien, Argentina, Ryssland och Ukraina utmärker sig för att ha tillämpat de tyngsta tullhöjningarna.

• Åtgärder som tvingar fram användningen av inhemska varor och omlokaliseringar av företag har fortsatt att spridas, särskilt på marknaderna för offentlig upphandling. Brasilien stod för mer än en tredjedel av restriktionerna relaterade till offentlig upphandling, följt av Argentina och Indien.

Annons

• EU:s partner har också fortsatt att tillämpa stimulansåtgärder, särskilt stöd till export. Några av dem tog formen av omfattande, långsiktiga och mycket konkurrenssnedvridande policypaket.

• Vissa länder fortsätter att skydda en del av sina inhemska industrier från utländsk konkurrens till nackdel för sina konsumenter och andra industrisektorer. Brasilien och Indonesien är de mest slående exemplen på detta tillvägagångssätt.

Bakgrund

Den tionde "EU-rapporten om potentiellt handelsbegränsande åtgärder" ger det senaste läget när det gäller potentiellt handelsstörande åtgärder som genomförts av EU:s viktigaste handelspartner mellan 10 maj 1 och 2012 maj 31. Europeiska kommissionens generaldirektorat för handel utarbetade rapporten med stöd och godkännande av EU:s medlemsstater. Rapporteringsaktiviteter startade i oktober 2013 efter utbrottet av den ekonomiska och finansiella krisen. Deras mål är att regelbundet göra en inventering av i vilken utsträckning G2008-länderna uppfyller sina åtaganden – från början vid G20-toppmöte i november 20 i Washington DC – att inte tillgripa handelsrestriktiva åtgärder och att utan dröjsmål ta bort de som finns på plats. EU är fast förbundit sig till detta löfte. Dess egen aktuella rapport kompletterar och bekräftar resultaten av övervakningsrapporten från WTO i samarbete med UNCTAD och OECD den 2008 juni 17.

Rapporten omfattar 31 av EU:s viktigaste handelspartner, inklusive G20-länderna. Dessa är: Algeriet, Argentina, Australien, Vitryssland, Brasilien, Kanada, Kina, Ecuador, Egypten, Hongkong, Indien, Indonesien, Japan, Kazakstan, Malaysia, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Filippinerna, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika Afrika, Sydkorea, Schweiz, Taiwan, Thailand, Turkiet, Ukraina, USA och Vietnam.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend