Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

CORLEAP: Dags att ompröva lokala myndigheters roll i EU:s östliga partnerskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

10000000000001FF000000BB387A7ECDBorgmästare och regionala förtroendevalda från EU och länderna i det östliga partnerskapet har antagit politiska rekommendationer inför det kommande tredje toppmötet mellan statscheferna i det östliga partnerskapet som ger ny fart åt initiativet. Möte i går (3 september) i Vilnius, den Konferens för de regionala och lokala myndigheterna för det östliga partnerskapet (CORLEAP) enades om att för att göra en avgörande skillnad i det östliga partnerskapets politik för medborgarna måste lokala myndigheter involveras som aktiva partner i strategin för det östliga partnerskapet.

CORLEAP har under de senaste två åren arbetat med ett antal prioriterade områden och fokuserar sina rekommendationer på reformer av offentlig förvaltning, skattedecentralisering och territoriellt samarbete. Ramón Luis Valcárcel Siso, ordförande för Regionkommittén och CORLEAPs medordförande, inledde CORLEAP:s tredje årliga plenarsession som samarrangerades och ägde rum inom ramen för det litauiska EU-ordförandeskapet: "Vi är övertygade om att nu för att ompröva det östliga partnerskapet har kommit. Vi behöver ett nytt tillvägagångssätt som betraktar det östliga partnerskapet som ett instrument för att stödja alla berörda länder i att uppnå modernisering och reformer. Lokala och regionala myndigheter kan och är redo att ge ett betydande bidrag till att driva på denna förändring. Målet är att se att lokala myndigheters bidrag erkänns fullt ut, men vi förväntar oss också tydliga resultat och påtagliga resultat från det kommande toppmötet."

CORLEAP efterlyser konkreta åtgärder på de tre huvudområden som identifierats bromsa utvecklingen av lokal och regional demokrati i östliga partnerländer, nämligen: brist på finansiellt självstyre och begränsad finanspolitisk kapacitet; behovet av en reform av den offentliga förvaltningen som även omfattar lokala och regionala myndigheter. och begränsat territoriellt samarbete i det östliga partnerskapet (EaP). I detta avseende betonade Dorin Chirtoacă, borgmästare i Chişinău (Moldova) och CORLEAPs medordförande: "Reformer av den offentliga förvaltningen, skattedecentralisering och territoriellt samarbete kan ha en stark effekt på att förbättra lokala och regionala myndigheters kapacitet. Det kan också förbättra nyckeln frågan om att se till att östligt partnerskaps politik är mer anpassad till medborgarnas behov." Andrius Krivas, Litauens vice utrikesminister, deltog också i mötet och betonade den centrala roll som lokala myndigheter har för att upprätthålla och stärka den demokratiska processen: "Det östliga partnerskapet är en av prioriteringarna för det litauiska ordförandeskapet i EU:s råd.

De värdefulla rekommendationerna från denna konferens kommer att ge ett verkligt bidrag till att bidra till att framgångsrikt genomföra initiativet för det östliga partnerskapet. Vi är övertygade om att den demokratiska omvandlingen i Östeuropa inte kan uppnås utan att de lokala och regionala myndigheterna fungerar väl." CORLEAPs rekommendationer till toppmötet för statscheferna i Vilnius stöds av en omfattande politisk rapport och kräver: · inkludering av lokala och regionala myndigheter i utformningen och genomförandet av östligt partnerskaps politik och strategier; direkt tillgång till lämpliga finansiella instrument (europeiska och nationella) för östliga partnerländers städer och regioner tillsammans med avlägsnande av befintliga hinder för att använda sådana medel (t.ex. oförenliga regler för offentlig upphandling) CORLEAP pläderar också för begränsning eller till och med avskaffande av medfinansieringskraven för lokala myndigheter inom EU:s biståndsprogram, eftersom dessa krav ytterligare hindrar deras begränsade ekonomiska kapacitet, · territoriellt samarbete ska erkännas som en prioritet i EaP.

Europeiska kommissionen uppmuntras att stödja ytterligare sammanslagning av ansträngningar i detta avseende. · avtalet som ska undertecknas av EU-toppmötet i november för att uttryckligen ange den centrala betydelsen av lokal demokrati och lokalt självstyre. Vid mötet nominerades också Mamuka Abuladze, medlem av Rustavi City Assembly och ordförande för Georgian Association of Local Authorities, till ny medordförande för CORLEAP som representerar partnerländerna i det östliga partnerskapet. I sitt tal sade Abuladze att: "Det är en ära att ha blivit utsedd till medordförande. Under mitt mandat kommer jag att försöka konsolidera det utmärkta arbete som redan utförts av CORLEAP, i synnerhet genom att upprepa lokala myndigheters röst inom de europeiska institutionerna och mellan nationella regeringar. Endast tillsammans kommer vi att kunna uppnå våra mål för att främja lokal demokrati och främja territoriell sammanhållning."

Herr Abuladze kommer också att vara värd för nästa CORLEAP-plenarsession 2014 som kommer att hållas i Tbilisi, Georgien. CORLEAP kommer att delta i toppmötet i Vilnius den 28–29 november 2013 där de kommer att leverera sina rekommendationer. Baserat på toppmötets slutsatser kommer CORLEAP sedan att utveckla sin handlingsplan för 2014-2015. CORLEAP: Konferensen för de regionala och lokala myndigheterna för det östliga partnerskapet (CORLEAP) inrättades av Regionkommittén (ReK) 2011 för att föra in en regional och lokal dimension i EU:s östliga partnerskap. CORLEAP samlar 36 regionala och lokala politiker – inklusive 18 från ReK som företräder EU och 18 från länderna i det östliga partnerskapet (Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina). Genom att involvera de lokala och regionala nivåerna i genomförandet av EU:s östliga partnerskap strävar ReK efter att stärka det lokala och regionala självstyret i partnerländerna och föra det östliga partnerskapet närmare sina medborgare.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend