Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Libanon: Ytterligare stöd miljoner € 58 att ta itu med Syrien krisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

850364Europeiska kommissionen har idag antagit ny finansiering på totalt 58 miljoner euro till stöd för Libanon. Syftet med detta nyligen antagna bistånd är att lindra effekterna av den höga tillströmningen av flyktingar från Syrien. Det kommer att tillgodose behoven på medellång och lång sikt hos flyktingar från både Syrien och libanesiska värdsamhällen; i synnerhet genom att stödja barndoms- och utbildningstjänster och genom att förbättra grundläggande infrastruktur och ekonomisk återhämtning i landet. Detta stöd inkluderar medel från det nyligen tillkännagivna omfattande hjälppaketet som mobiliserar ytterligare 400 miljoner euro för konsekvenserna av den syriska krisen.

"Som jag underströk i Vilnius vid det informella mötet med utrikesministrarna i helgen, är EU engagerad i en politisk lösning som kommer att resultera i ett enat, inkluderande och demokratiskt Syrien. Samtidigt kommer EU att fortsätta att upprätthålla sitt åtagande, som den största givaren, för att ge hjälp och hjälp till de behövande på grund av Syrienkonflikten. Dagens särskilda åtgärd till förmån för Libanon är en del av denna ansträngning", sade kommissionens höge representant, vicepresident Catherine Ashton.

EU:s kommissionär för grannskapspolitik, Štefan Füle, sa: "Detta nya stöd är en del av vårt omfattande svar på akuta behov i Libanon orsakade av krisen i Syrien. Vi kommer att fortsätta att stödja våra partners under denna svåra tid. Flyktingbarn är särskilt drabbade av krisen. Genom att se till att de kan gå i skolor och dagis, tillsammans med sina libanesiska grannar, försöker vi återställa lite normalitet i barns vardag.”

Majoriteten av dessa medel (40 miljoner euro) kommer huvudsakligen att genomföras genom FN-organ (t.ex. UNHCR, UNICEF och UNRWA) och syftar till att förbättra:

  • Förskolevård för syriska och libanesiska barn;
  • tillgång till kvalitetsutbildning för syriska och libanesiska barn i skolåldern; och
  • lärandemöjligheter för ungdomar och ungdomar.

Den andra delen (18 miljoner euro) kommer att finansiera initiativ som främst gynnar libanesiska värdsamhällen som:

  • Förbättra lokal grundläggande infrastruktur (vattenförsörjning, sanitet, hantering av fast avfall), och;
  • stödja den lokala ekonomin, inkomstgenererande initiativ, skapande av jobb och intensivt socialt stöd (konfliktförebyggande, stöd till utsatta människor).

Dagens tillkännagivande av de ytterligare 58 miljoner euro utgör en ytterligare betydande ökning av det ekonomiska bistånd som Europeiska kommissionen tilldelade Libanon i samband med krisen i Syrien. Det bringar det totala beloppet i humanitärt och icke-humanitärt bistånd till 235 miljoner euro.

Bakgrund

Annons

EU – dess institutioner och dess medlemsländer – är den största biståndsgivaren som svar på den syriska krisen både i Syrien och i grannländerna.

Dagens åtagande är en del av de konkreta åtgärder som förutses i kommissionens senaste gemensamma meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén "Mot en övergripande EU-strategi för den syrienskrisen" daterat den 24 juni 2013. Detta biståndspaket är ett viktigt bidrag från EU för att ta itu med den humanitära krisen i Syrien, Jordanien och Libanon med 250 miljoner euro och för att koppla denna hjälp med utveckling och stabilisering med ytterligare 150 miljoner euro. Av finansieringen på 150 miljoner euro för utvecklingsbehov kommer 40 miljoner euro att hantera den syriska krisen i Libanon (en del av finansieringen som tillkännages idag), 60 miljoner euro – för Jordanien och 50 miljoner euro – för Syrien.

Samtidigt som Libanon är det minsta av Syriens grannländer tar Libanon emot det högsta antalet flyktingar från Syrien. I september 2013 hade mer än 720,000 85,000 syriska flyktingar registrerat sig eller väntade på registrering hos FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) i Libanon. Dessutom har cirka 49,000 2013 palestinska flyktingar från Syrien registrerats av FN:s hjälporganisation (UNRWA) i Libanon, och cirka XNUMX XNUMX "libanesiska återvändare" förväntas vara i Libanon i slutet av XNUMX. Eftersom vissa flyktingar är tveksamma till att registrera sig och andra fortfarande förlitar sig på egna resurser, är det faktiska antalet syriska flyktingar säkert högre.

Antalet flyktingar som kommer från Syrien förväntas fortsätta att öka: redan i juni förutspådde UNHCR och den libanesiska regeringen 1,000,000 2013 80,000 flyktingar i behov av hjälp (dvs. registrerade hos UNHCR) i slutet av 7. Samtidigt beräknas UNRWA:s initiala uppskattning på XNUMX XNUMX palestinska flyktingar från Syrien för samma tidsram nåddes redan efter XNUMX månader.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend