Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europas framtid: vice ordförande Viviane Reding att diskutera med italienska, kroatiska, slovenska och österrikiska medborgare i Trieste

DELA MED SIG:

publicerade

on

87219e2e-078c-4655-95c4-a9a67ca37166_295x221“That Slovenians, Croats and Austrians are debating the future of Europe together with Italians is testament to the power of our European Union in breaking down borders,” said European Commission Vice-President Viviane Reding. She was speaking ahead of a Citizens’ Dialogue with more than 500 citizens and Italy’s Minister for European Affairs Enzo Moavero Milanesi to be held in Trieste (Italy) on 16 September.

Monday’s event is the 29th in a series of Citizens’ Dialogues that European commissioners are holding all over the European Union together with national and local politicians and members of the European Parliament. Each debate is centred around three themes: Europe’s way out of the economic crisis, citizens’ rights and the future of Europe.

“This cross-border Citizens’ Dialogue in Trieste, bringing together people from four different neighbouring countries, is a great example of what a borderless Europe truly signifies,” added Reding. “We should never forget that each and every European citizen’s right to free movement is something to be cherished and protected. It is not up for negotiation. Populist scaremongering about welfare tourism has no place in Europe. We must stay true to the principles that form the basis of the European Union, and free movement goes straight to the core of what the EU is and represents. I look forward to hearing what Europe is to the Italians, Austrians, Croatians and Slovenians coming together in Trieste.”

This Citizens’ Dialogue in Trieste is the first such event involving a multinational European public. It is also the culmination of a series of Dialogues which took place in Italy over the past ten months: Six Dialogues were held across the country, starting in November 2012 and all leading up to the final event in Trieste.

The debate will take place on Monday 16 September between 14:30 and 16:30 hours at the Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima, Trieste. It will be moderated by Mr Federico Taddia – an Italian journalist from Radio 24 known for his weekly programme on Europe “l’Altra Europa” (“The other Europe”).

Evenemanget kan följas live via webstream. Medborgare från hela Europa kan också delta via Facebook eller Twitter genom att använda hash-taggen #EUDeb8.

Bakgrund

Annons

Vad handlar medborgardialogerna om?

I januari startade Europeiska kommissionen det europeiska året för medborgare (IP / 13 / 2), a year dedicated to citizens and their rights. Throughout this and next year, members of the European Commission, together with national and local politicians and members of the European Parliament are holding debates with citizens about their expectations for the future in Citizens’ Dialogues all over the EU.

Vicepresident Reding har redan hållit debatter i Cádiz (Spanien), i Graz (Österrike), i Berlin (Tyskland), i Dublin (Irland), i Coimbra (Portugal), i Thessaloniki (Grekland) I bryssel (Belgien) och in Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Warszawa (Polen), heidelberg (Tyskland), Sofia (Bulgarien) och Namur (Belgien). Många fler dialoger kommer att äga rum över hela Europeiska unionen under 2013 och under de första månaderna av 2014 – vilket kommer att se europeiska, nationella och lokala politiker delta i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt. Följ alla dialoger här: http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Mycket har uppnåtts under de tjugo år som gått sedan EU-medborgarskapet infördes: det senaste EU undersökning shows that today 62% of citizens feel “European”. Across the EU, citizens are using their rights on a daily basis. But people are not always aware of these rights. For example almost seven out of ten Italians (65%) say that they are not well informed about their rights as EU citizens.

Det är därför kommissionen har gjort 2013 till Europeiska året för medborgare. Medborgardialogerna står i centrum för detta år.

Varför gör kommissionen detta nu?

Because Europe is at a crossroads. The coming months and years will be decisive for the future course of the European Union, with many voices talking about moving towards political union, a Federation of Nation States or a United States of Europe. Further European integration must go hand in hand with strengthening the Union’s democratic legitimacy. Giving citizens a direct voice in this debate is therefore more important than ever.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Feedbacken från medborgarna under dialogerna kommer att vara vägledande för kommissionen när den utarbetar ett meddelande om Europas framtid. Ett av de viktigaste syftena med dialogerna kommer också att vara att bereda marken för valet till Europaparlamentet 2014.

Den 8 maj 2013 publicerade Europeiska kommissionen sitt andra EU Medborgarskapsrapport, som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem som medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). Medborgarskapsrapporten är kommissionens svar på ett stort onlinesamråd som hölls från maj 2012 (IP / 12 / 461) and the questions raised and suggestions made in Citizens’ Dialogues on EU citizens’ right and their future.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend