Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Miljö: trafikantveckan planerar renare luft genom alternativ stadstrafik

DELA MED SIG:

publicerade

on

DoTheRightMix_logo-RGB_-_smallMer än 2,000 12 europeiska städer förväntas delta i den 16:e upplagan av European Mobility Week, som börjar idag (22 september). I år pågår veckan till den XNUMX september under parollen "Clean air – It's your move!". Kampanjen ökar medvetenheten om transporternas inverkan på lokal luftkvalitet och uppmuntrar medborgare att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande genom att ändra sitt dagliga rörlighetsbeteende.

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: ”I år fokuserar vi på hur våra dagliga val påverkar luften och vår hälsa. Städer har en stor roll att spela när det gäller att förbättra alternativen för transporter. Genom att öka medvetenheten och erbjuda grönare alternativ kan städer bli mer attraktiva platser för människor att bo på. När det gäller ren luft är det ditt drag!”

Transport- och mobilitetskommissionär Siim Kallas sa: "Årets europeiska mobilitetsvecka och den åtföljande Gör rätt mix kampanjen påminner oss om att vi alla har en roll att spela i kampen mot luftföroreningar i städerna. Att ändra vanor, till exempel genom att pendla med cykel istället för att ta bilen, eller välja kollektivtrafik, kan höja vår livskvalitet.”

2013 års upplaga äger rum vid en tidpunkt då EU:s beslutsfattare ser över flygpolitiken med sikte på att lansera en reviderad strategi senare under året. Dålig luftkvalitet fortsätter att ha stor inverkan på de europeiska medborgarnas hälsa, vilket leder till andnings- och hjärtkomplikationer, förtida dödsfall och kortare förväntad livslängd. Luftföroreningar påverkar också miljön, vilket leder till försurning, förlust av biologisk mångfald, utarmning av ozonlag och klimatförändringar.

Stadstrafik är en växande källa till luftföroreningar – särskilt när det gäller partiklar och kvävedioxid. Lokala myndigheter har ofta ansvaret att utveckla stadstransportstrategier som möter efterfrågan på rörlighet, skyddar miljön, förbättrar luftkvaliteten och gör staden till en bättre plats att leva på.

Med sloganen "Ren luft – Det är ditt drag!" – European Mobility Week understryker att vi alla har en roll att spela, och att även små förändringar, som att ge fler alternativ för människor att ta kollektivtrafik, dela resor, pendla med cykel istället för att ta bilen eller helt enkelt gå, kan förbättra livskvaliteten i europeiska städer.

Bakgrund

Annons

European Mobility Week är en årlig kampanj om hållbar stadsmobilitet, organiserad med stöd av Europeiska kommissionen. Kampanjen, som pågår 16-22 september varje år, syftar till att uppmuntra europeiska lokala myndigheter att införa och främja hållbara transportåtgärder, och att bjuda in medborgare att prova alternativ till privatbilen.

European Mobility Week-resan startade 1998 med franska "In Town Without My Car!" dag. Detta initiativ pågår fortfarande i september varje år för att uppmuntra städer att stänga gator för motordrivna fordon under en dag. Detta gör det möjligt för medborgarna att se en annan sida av sina städer, vilket uppmuntrar användningen av hållbara transportsätt och ökar medvetenheten om miljökonsekvenserna av medborgarnas val av transportsätt. Framgången för detta franska initiativ ledde till lanseringen av European Mobility Week 2002.

Sedan dess har effekten av European Mobility Week ökat i hela Europa och runt om i världen. Under 2012 registrerade sig 2158 147.6 städer som representerar 7717 miljoner medborgare för kampanjen. Totalt har XNUMX XNUMX permanenta åtgärder genomförts, främst med fokus på infrastruktur för cykling och gång, trafikdämpning, förbättrad transporttillgänglighet och ökad medvetenhet om hållbart resebeteende.

Europeiska lokala myndigheter har inbjudits att anmäla sig till European Mobility Week Charter och publicera sina program. Städer och städer som planerar en hel vecka med evenemang från 16-22 september, inför permanenta åtgärder och inrättar en bilfri dag kan också ansöka om European Mobility Week Award och ansluta sig till raden av tidigare pristagare Zagreb (Kroatien), Bologna ( Italien), Gävle (Sverige) och Budapest (Ungern).

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend