Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU-medel för att diversifiera ekonomin på landsbygden leverera endast begränsat värde för pengarna säger EU: s revisorer

DELA MED SIG:

publicerade

on

200213603-001Medlemsstaterna drevs ofta av ett behov av att använda den tilldelade budgeten snarare än av en bedömning av lämpligheten i själva diversifieringsprojekten. I vissa medlemsländer finansierades alla stödberättigade projekt där tillräcklig budget fanns tillgänglig oavsett hur projektet bedömdes vad gäller dess effektivitet och effektivitet. Först senare under perioden då finansieringen var snäv avvisades bättre projekt.

EU:s utgifter för landsbygdsutveckling för att diversifiera landsbygdsekonomin är avsedda att ta itu med identifierade problem i landsbygdsområden som avfolkning, brist på ekonomiska möjligheter och arbetslöshet. Det ger finansiering till människor och företag på landsbygden för projekt för att stödja tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling. Planerade EU-utgifter för dessa åtgärder var 5 miljarder euro för perioden 2007–2013 och 2 miljarder euro öronmärktes också från medlemsstaternas nationella medel. Granskningen omfattade kommissionens ansvarsområden och sex medlemsländer (Tjeckien, Frankrike − Aquitaine, Italien − Kampanien, Polen, Sverige (Västra Gotland) och Storbritannien − England (Yorkshire och Humber).

Den övergripande prioriteringen för att skapa arbetstillfällen var inte korrekt inriktad. De metoder för övervakning och utvärdering som fanns på plats gjorde det inte möjligt att fastställa den verkliga bilden av arbetstillfällen som skapats och upprätthålls genom dessa åtgärder. Urvalet av granskade projekt visade att de endast var måttligt framgångsrika när det gällde att skapa den sysselsättning de avsåg.

I många fall fann EU-revisorerna att projekten skulle ha gått vidare även utan EU-finansiering, vilket resulterat i en ineffektiv användning av begränsade EU-medel. Medlemsstaternas kontroller av rimligheten i projektkostnaderna minskade inte tillräckligt risken för överutgifter. Vidare identifierades exempel på alltför stor administrativ börda och betalningsförseningar.

"Det faktum att granskade medlemsstater och regioner inte har specificerat tydligt vad de vill uppnå tyder på en strategi som är efterfrågestyrd snarare än målstyrd. Rent praktiskt ledde detta till situationer där nästan alla typer av projekt kunde tillgodoses under de uppsatta målen, säger Jan Kinšt, ECA-medlemmen som ansvarar för rapporten.

Revisionsrätten bedömde om åtgärderna utformades och genomfördes på ett sådant sätt att de på ett effektivt sätt bidrar till tillväxt och sysselsättning och om de mest effektiva och effektiva projekten valdes för finansiering. Vidare bedömde revisionsrätten om den tillgängliga övervaknings- och utvärderingsinformationen gav tillförlitlig, fullständig och aktuell information om resultaten av åtgärderna.

Granskningen konstaterade att kommissionen och medlemsstaterna totalt sett endast i begränsad utsträckning har uppnått valuta för pengarna genom åtgärderna för diversifiering av landsbygdsekonomin, eftersom stödet inte systematiskt riktades till de projekt som med största sannolikhet kunde uppnå syftet med åtgärderna.

Annons

Detta berodde på en brist på tydliga behov av insatser eller specifika mål som fastställts i landsbygdsutvecklingsprogrammen (RDP), breda urvalskriterier som antogs som inte begränsade projekten till de som mest sannolikt skulle uppnå diversifiering och urvalskriterier som inte valde de mest effektiva projekt eller inte tillämpades alls. Alltför ofta, och särskilt i början av programperioden, drevs urvalet av projekt mer av ett behov av att använda den tilldelade budgeten än av kvaliteten på själva projekten. I vissa medlemsländer finansierades alla stödberättigade projekt där tillräcklig budget fanns tillgänglig oavsett hur projektet bedömdes.

Revisionsrätten rekommenderade därför att:

Medlemsstaterna bör i sina landsbygdsutvecklingsprogram tydligt identifiera hur och varför offentliga insatser för investeringar i icke-jordbruksaktiviteter kommer att bidra till att åtgärda till exempel marknadsmisslyckanden relaterade till hinder för sysselsättning och tillväxt. Medlemsstaterna bör sedan fastställa specifika och mätbara mål i förhållande till dessa behov. Kommissionen bör endast godkänna de landsbygdsutvecklingsprogram som presenterar underbyggda och heltäckande strategier med en tydlig motivering som visar hur politiska ingripanden kommer att bidra till strategiska mål att skapa tillväxtvillkor och sysselsättningsmöjligheter.

Medlemsstaterna bör fastställa och konsekvent tillämpa kriterier för att säkerställa valet av de mest effektiva och hållbara projekten med hänsyn till medlemsstaternas specifika mål. Kommissionen bör se till att dessa kriterier tillämpas korrekt och kontinuerligt, inte bara i fall av budgetbrist.

Kommissionen och medlemsstaterna bör främja antagandet av bästa praxis för att minska riskerna för dödvikt och förskjutning. Kommissionen bör uppmuntra medlemsstaterna att anta den praxis som innebär att utgifter för investeringar endast är stödberättigande från och med datumet för godkännandet av bidraget.

Kommissionen bör se till att medlemsstaterna har effektiva system för att kontrollera att kostnaderna är rimliga.

Kommissionen och medlemsstaterna bör se till att relevant och tillförlitlig information erhålls för den kommande programperioden för att underlätta förvaltningen och övervakningen av åtgärden och för att visa i vilken utsträckning det stöd som ges bidrar till att EU:s prioriteringar uppnås. Målen för skapande av arbetstillfällen bör vara realistiska och antalet skapade arbetstillfällen övervakas noggrant, åtgärderna bör hanteras bättre under hela programperioden och särskilt om det blir uppenbart att de uppsatta målen inte kommer att uppnås.

Kommissionen och medlemsstaterna bör öka sina ansträngningar för att minska den administrativa bördan och se till att betalningar görs inom en rimlig tidsram.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend