Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Grundläggande rättigheter, sociala frågor och miljö är EU-medborgarnas framställningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

euflag-353x265Att skydda medborgare mot diskriminering, försvara deras rättigheter till egendom och fri rörlighet och att skydda miljön är viktiga frågor för Europaparlamentets framställningar, säger dess verksamhetsrapport för 2012, som godkändes den 17 september. EP fick 1,985 2012 framställningar under XNUMX, de flesta från tyska, spanska, italienska, rumänska och brittiska medborgare.

2012 års rapport ger en översikt över utskottet för framställningars arbete. Förra året var grundläggande rättigheter, miljön och den ekonomiska och sociala krisen de ämnen som oftast togs upp av framställare, säger parlamentsledamöterna, som lyfter fram utskottets roll när det gäller att identifiera icke-rättsliga rättsmedel för medborgarna.

Grundläggande rättigheter, sociala frågor och miljö

Att skydda EU-medborgarnas grundläggande rättigheter fortsätter att vara en central fråga för parlamentet.. Rättigheterna för barn och personer med funktionsnedsättning, yttrandefrihet och privatliv, rätten till egendom, tillgång till rättvisa och fri rörlighet (dvs rättvis tillgång till arbetsmarknaden och sociala trygghetssystem i andra EU-länder) stod för en stor del av kommitténs arbete förra året.

Den ekonomiska krisen föranledde också ett antal framställningar om sociala problem, som bostäder, arbetslöshet och hur banker behandlar sparare.

Många av de klagomål som parlamentet tog emot från medborgarna 2012 handlade om miljöfrågor (t.ex. en nationell myndighet som inte skyddade särskilda naturskyddsområden). Problem som har att göra med att inte upprätthålla EU-direktiv om avfallshantering, fåglar, livsmiljöer och miljökonsekvensbedömningar kom ofta upp, vilket bevisar att "offentliga myndigheter upprepade gånger misslyckas med att säkerställa bevarandet av biologisk mångfald och ekosystem", står det i rapporten.

Bakgrund

Varje EU-medborgare eller bosatt i Europeiska unionen kan, enskilt eller tillsammans med andra, lämna in en framställning till Europaparlamentet i ett ämne som hör till Europeiska unionens verksamhetsområden och som direkt berör dem.

Annons

EP tog emot 1,985 2012 framställningar 1,414, upp från 2011 1,408 854. XNUMX XNUMX framställningar förklarades tillåtliga (som faller inom EU:s behörighetsområde) och av dem vidarebefordrades XNUMX till Europeiska kommissionen för vidare utredning.

Det största antalet framställningar fokuserade på EU som helhet, med Spanien på andra plats följt av Tyskland, Italien och Rumänien. Tyskarna förblev de mest aktiva framställarna efter nationalitet, följt av spanjorer, italienare, rumäner och britter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend