Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europas framtid: vice ordförande Viviane Reding debatter med medborgarna i Helsingfors

DELA MED SIG:

publicerade

on

URLEU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding (bilden) kommer att vara i Helsingfors tillsammans med ledamoten Sirpa Pietikäinen den 24 september för att hålla en debatt om Europas framtid med cirka 300 medborgare. Debatten äger rum den 24 september mellan 10:00 och 12:00 (9:00 och 11:00 CET) på Vanha ylioppistalo, Mannerheimvägen 3, Helsingfors.

Morgondagens evenemang är det 30:e i raden av medborgardialoger som EU-kommissionärer håller över hela EU tillsammans med nationella och lokala politiker och ledamöter av Europaparlamentet. Varje debatt är centrerad kring tre huvudteman: den ekonomiska krisen, medborgarnas rättigheter och Europas framtid.

"Finland innehar 3:e platsen i World Economic Forums globala konkurrenskraftsindex och är det ledande medlemslandet – det bästa beviset på att hårt arbete belönas med framgång. Finland gick igenom en tuff bankkris på 1990-talet, men efter seriösa och svåra strukturreformer , det kom ut starkt och konkurrenskraftigt. Finland kan vara en europeisk modell för andra län i ekonomiska svårigheter idag. Jag ser fram emot att höra om de erfarenheter som finska medborgare har gjort, och deras åsikter och förväntningar på framtiden för vår union. EU:s medborgardialoger är en utmärkt plattform för att dela sådana erfarenheter över hela Europa, säger vicepresident Reding, som är ansvarig för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap.

Det är dags att föra en djupgående debatt om vilken typ av union européer och finländare vill ha. Valet till Europaparlamentet 2014 kommer att göra denna debatt mer relevant än någonsin. Medborgardialogen i Helsingfors ger möjlighet att kommentera, dela åsikter och ställa frågor till vice ordförande Reding och parlamentsledamoten Sirpa Pietikäinen. Feedbacken kommer att ingå i konturerna av en politisk vision om Europas framtid som ska presenteras tidigt på våren 2014.

Föranmälan krävs. Debatten modereras av André Noël Chaker, "Årets talare 2012" på The Speakers Forum Finland. Evenemanget kommer att streamas live via internet som en webcast. Medborgare från hela Europa kan också delta via Twitter genom att använda hashtaggen #EUDeb8. Frågor kan också skickas till denna adress: [e-postskyddad]

Evenemanget arrangeras av Europeiska kommissionens representation i Helsingfors. Europeiska medborgarårets samarbetspartners i Finland är statsrådets kansli och Europarörelsen. Ambassadör för Europeiska medborgaråret är EU- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb.

Bakgrund

Annons

Vad handlar medborgardialogerna om?

I januari startade Europeiska kommissionen det europeiska året för medborgare (IP / 13 / 2), ett år tillägnat medborgare och deras rättigheter. Under hela detta och nästa år kommer ledamöter av EU-kommissionen, tillsammans med nationella och lokala politiker och ledamöter av Europaparlamentet att träffa europeiska medborgare och höra deras förväntningar på EU:s framtid.

Vicepresident Reding har redan hållit debatter i Berlin, Dublin, thessaloniki, bryssel, Esch, Warszawa, heidelberg, Sofia, Namur och trieste. Många fler dialoger kommer att äga rum över hela Europeiska unionen under 2013 och under de första månaderna av 2014 – vilket kommer att se europeiska, nationella och lokala politiker delta i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt. Följ alla Dialoger här.

Mycket har uppnåtts under de tjugo år som gått sedan EU-medborgarskapet infördes: det senaste EU undersökning visar att idag känner 62 % av medborgarna sig "europeiska". I Finland är denna siffra 73 %. Över hela EU använder medborgarna sina rättigheter dagligen. Men människor är inte alltid medvetna om dessa rättigheter. Till exempel säger ungefär hälften av finländarna (49 %) att de skulle vilja veta mer om sina rättigheter som EU-medborgare.

Det är därför kommissionen har gjort 2013 till Europeiska året för medborgare. Medborgardialogerna står i centrum för detta år.

Varför gör kommissionen detta nu?

För Europa står vid ett vägskäl. Europas framtid debatteras i hela EU, med många röster som talar om att gå mot en politisk union, en federation av nationalstater eller ett Europas förenta stater. De kommande månaderna och åren kommer att vara avgörande för Europeiska unionens framtida utveckling. Ytterligare europeisk integration måste gå hand i hand med att stärka unionens demokratiska legitimitet. Att ge medborgarna en direkt röst i denna debatt är därför viktigare än någonsin.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Feedbacken från medborgarna under dialogerna kommer att vägleda kommissionen när den utarbetar planer för en framtida reform av EU. Ett av de viktigaste syftena med dialogerna kommer också att vara att bereda marken för valet till Europaparlamentet 2014.

Den 8 maj 2013 publicerade Europeiska kommissionen sitt andra EU Medborgarskapsrapport, som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem som medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). Medborgarrapporten är kommissionens svar på ett stort onlinesamråd som hölls från maj 2012 (IP / 12 / 461) och de frågor som ställdes och förslag som ställdes i medborgardialoger om EU-medborgares rättigheter och deras framtid.

För mer information, Klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend