Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Tågpassagerare har rätt till delvis återbetalning av tågbiljettpriset vid betydande förseningar, även om de beror på force majeure

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilderTransportörer kan inte förlita sig på folkrättsliga regler som befriar dem i fall av force majeure från att betala ersättning för skada som lidit till följd av försening för att undvika deras återbetalningsskyldighet.

Förordningen om järnvägsresenärers rättigheter och skyldigheter1 föreskriver att järnvägsföretagens ansvar i händelse av förseningar regleras av de enhetliga reglerna om avtalet för internationell transport av passagerare och bagage på järnväg2, med förbehåll för tillämpliga bestämmelser i förordningen.

I enlighet med de enhetliga reglerna, som är en del av internationell rätt och återgivna i bilagan till förordningen, är järnvägsföretaget ansvarigt gentemot passageraren för förlust eller skada som uppstår till följd av att en försening av en tåg, kan hans resa inte fortsätta eller fortsättning av resan inte skäligen kunna krävas samma dag. Transportören är dock befriad från ansvar när förseningen beror på force majeure, nämligen bland annat omständigheter som inte har samband med järnvägens drift som transportören inte kunnat undvika.

I förordningen föreskrivs att en resenär som drabbas av en försening på en timme eller mer kan begära partiell återbetalning av det pris som betalats för biljetten från järnvägsföretaget. Ersättningsbeloppet är minst 25 % av det priset vid en försening på mellan 60 och 119 minuter och 50 % vid en försening på 120 minuter eller mer. Förordningen föreskriver inget undantag från denna rätt till ersättning när förseningen beror på force majeure.

Mot den bakgrunden har Verwaltungsgerichtshof (förvaltningsdomstolen, Österrike) frågat domstolen om ett järnvägsföretag kan befrias från sin skyldighet att betala ersättning om förseningen beror på force majeure. Förvaltningsdomstolen är skyldig att avgöra en talan som väckts av det österrikiska järnvägsföretaget ÖBB-Personenverkehr AG mot det österrikiska järnvägsnätets kontrollkommissions beslut som ålägger den att ta bort från sina allmänna villkor en bestämmelse som utesluter all rätt till ersättning i fall av force majeure .

I sin dom i dag konstaterar domstolen för det första att förordningen i sig inte befriar järnvägsföretag från skyldigheten att betala ersättning när förseningen är att hänföra till force majeure.

Domstolen noterar sedan att de enhetliga reglerna, som befriar transportören från dess skyldighet att betala ersättning i fall av force majeure, endast avser resenärernas rätt att få ersättning för skada eller förlust till följd av försening eller inställning av ett tåg. Å andra sidan har den ersättning som föreskrivs i förordningen, beräknad på biljettpriset, ett helt annat syfte, som är att kompensera passageraren för det vederlag som lämnats för en tjänst som inte har tillhandahållits i enlighet med transporten. avtal. Det är också en ekonomisk ersättning med fast ränta, till skillnad från den som föreskrivs i det ansvarssystem som fastställs i de enhetliga reglerna, som kräver en individuell bedömning av den lidna skadan. Dessutom, eftersom dessa två ansvarssystem är helt olika, kan passagerare, förutom att få ersättning med fast ränta, även ansöka om ersättning enligt de enhetliga reglerna.

Annons

Under dessa omständigheter finner domstolen att transportörens grunder för befrielse från ansvar enligt de enhetliga reglerna inte är tillämpliga inom ramen för det ansvarssystem som fastställs genom förordningen. I det avseendet konstaterar domstolen att förordningens förarbeten otvetydigt visar att unionslagstiftaren avsåg att utvidga skyldigheten att betala ersättning till de fall då transportörer är befriade från sin ersättningsskyldighet enligt de enhetliga reglerna.

Domstolen avvisar också argumentet att bestämmelserna om force majeure i bestämmelserna om rättigheter för passagerare som reser med andra transportsätt, såsom flyg, båt, buss och buss, är tillämpliga analogt. Eftersom de olika transportsätten inte är utbytbara när det gäller villkoren för deras användning är situationen för företag som är verksamma inom olika transportsektorer inte jämförbar.

Under dessa omständigheter finner domstolen att ett järnvägsföretag inte i sina allmänna transportvillkor får inkludera en klausul enligt vilken det är befriat från sin skyldighet att betala ersättning vid försening där förseningen beror på force majeure.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend