Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Stark turistsäsong ger Europa en ekonomisk uppsving och välbehövliga jobb

DELA MED SIG:

publicerade

on

Världsturismdagen-uppsats-och-talTrots den ekonomiska krisen är Europa fortfarande en av favoritdestinationerna. Internationella turistankomster i Europa ökade med 5 % under första halvåret 2013, med bästa resultat i Central- och Östeuropa (+9 %) och Syd- och Medelhavseuropa (+6 %).1. Under årets första sex månader var Spanien fortfarande det populäraste resmålet, följt av Italien, Frankrike, Österrike, Tyskland, Grekland och Storbritannien, men även östliga länder som Litauen, Slovakien och Lettland hade en betydande tillväxt.

Dessutom finns för närvarande tiotusentals jobb tillgängliga inom turistsektorn över hela Europa, vilket skulle kunna ge viss lättnad för de mer än 26 miljoner européer som för närvarande är arbetslösa. Jobb inom turistsektorn är särskilt attraktiva för den unga arbetskraften, som står inför en arbetslöshet på 23.5 % (som når en häpnadsväckande arbetslöshet på 50 % i vissa områden). Även om det finns jobb inom turistsektorn är det ofta svårt att matcha potentiella arbetsgivare med kvalificerade arbetstagare över hela Europa. För att främja sysselsättning och rörlighet inom turistsektorn har Europeiska kommissionen inrättat Eures, den första pan-europeiska jobbportalen som för närvarande har många öppningar inom turistsektorn. Portalen kommer snart att göra det möjligt att söka efter mer turismspecifika kunskaper.

Europeiska kommissionens vice ordförande Antonio Tajani sa: "I dag firar vi World Tourism Day. Vid det tillfället är jag mycket glad över att ha bra siffror att rapportera för den första delen av årets turistsäsong – särskilt eftersom de kommer vid en tidpunkt då de flesta EU-medlemsländer kämpar med hög arbetslöshet och ekonomiska svårigheter. Turism har alltid stått mycket högt på min agenda, eftersom den sysselsätter nästan 20 miljoner människor och har kopplingar till andra nyckelsektorer, som kultur, mat, mode, konstruktion och transport. Vi bör fortsätta att hitta sätt att få Europas turistsektor att blomstra. Vårt visumförenklingsinitiativ, som syftar till att locka fler turister från tillväxtekonomierna, är ett bra exempel på hur vi kan arbeta tillsammans för att avlägsna politiska och administrativa hinder för att öka ekonomisk tillväxt."

Mer om resultaten från 2013 års turistsäsong.

Videomeddelande från vicepresident Tajani om Eures betydelse för turismen.

Stjärnartister i alla regioner i Europa

Bland Medelhavsländerna ledde Spanien vägen 2013: det hade 34 miljoner turister mellan januari och juli, och en ökning med 4 % av internationella ankomster jämfört med förra året2. Turismen i Grekland har vuxit med 9.2 % och tar emot cirka 7 miljoner turister på sju månader. Malta (+10 %) och Portugal (+8 %) rapporterade också god tillväxt. I norra Europa var resultaten också bra men mer blygsamma (+3 %), med undantag för Storbritannien, som noterade en 4 % ökning av antalet ankomster efter förra årets olympiska sommarspel i London 2012. Frankrike gynnades av en ökning av internationella besökare under sommarsäsongen, vilket kompenserade för minskningen av antalet lokala turister.

Annons

Starkare i Central- och Östeuropa var Slovakien (+19 %), Lettland (+11 %) och Litauen (+9 %). Lovande resultat kommer också från den nya EU-medlemsstaten: Kroatien. Landet har noterat en 5.4 % ökning av antalet ankomster och en 3.3 % ökning av antalet tillbringade nätter jämfört med 2012 års siffror. Endast under augusti månad översteg de registrerade ankomsterna till Kroatien fjolårets siffror med 10 %. Mindre tillfredsställande siffror kommer från Cypern, där ankomsten av turister minskade med 5.8 % under perioden januari-juli 2013.

Dessa nya UNWTO World Tourism Barometer-siffror, tillsammans med data från nationella turist- och statistikkontor, bekräftar resultaten från Flash Eurobarometer-undersökningen Européernas attityder till turism (IP / 13 / 200) och gå med på resultaten av vinter och vår säsonger, som visade positiva turismtrender tidigare under året.

Även europeiska flygplatser noterar ökad trafik

Nyckelindikatorer från flygindustrin bekräftar också den framgångsrika trenden: resandet på europeiska linjer växte i en något snabbare takt under 2013 jämfört med föregående år. Till exempel flög nästan 2 miljoner utländska besökare till Greklands huvudflygplats under sommarsäsongen, ett uppsving för Medelhavslandet som är beroende av turism för att ta sig ur en ekonomisk kris. Malta noterade också flygplatsens bästa månad någonsin: endast i augusti 500,000 XNUMX passagerare3 passerade genom öns internationella flygplats.

Framtiden: Förenkla visum för att locka ännu fler turister

För att ytterligare utveckla Europas turismpotential förbereder Europeiska kommissionen en översyn av viseringskoden före slutet av detta år. Dess syfte är att förenkla och förbättra viseringsförfarandena, särskilt för turister som kommer från tillväxtekonomier som Kina och Ryssland, samtidigt som man säkerställer en adekvat säkerhetsnivå i EU. Under de senaste fyra åren har antalet ryska och kinesiska besökare till EU fördubblats och flöden från Indien ökar också snabbt. Ändå möter många potentiella resenärer från länder utanför EU visumhinder när de bestämmer sig för att semestra i Europa. Det nya initiativet syftar till att eliminera den krångliga visumhanteringen och locka ännu fler utländska turister till Europas berg, städer och kuster.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend