Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

EIB ger 200 miljoner euro stöd till Schiphol Airport terminal omvandling och slutar gate säkerhetskontroller

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

10000000000001D5000000780896D3D2Europeiska investeringsbanken (EIB), Europas långsiktiga utlåningsinstitut har kommit överens om att ge ett lån på 200 miljoner euro till Schiphol Group för att finansiera en betydande omvandling av Amsterdam Schiphol flygplats. Detta kommer att förbättra passagerarupplevelsen på flygplatsen genom konstruktion av en central säkerhetscreeningsanläggning, vilket slutar behovet av individuella säkerhetskontroller vid varje grind i hela terminalen.

Låneavtalet undertecknades på Schiphol Airport av Schiphol Groups vice verkställande direktör och finansdirektör Els de Groot och EIB: s vice vd med ansvar för Nederländerna Pim van Ballekom.

Els de Groot sa: "Vi välkomnar EIB: s fortsatta stöd för våra flygplatsinvesteringar efter framgångsrik finansiering från EIB under det senaste decenniet av andra viktiga Schiphol-projekt, inklusive den femte landningsbanan och bagageanläggningsprogrammet på 70 MB. För att förbli Europas föredragna flygplats, kommer att investera ytterligare 500 miljoner euro under de närmaste åren. En viktig del av detta är direkt relaterad till skapandet av en central säkerhetsanläggning för hela terminalen. Säkerhetskontroller för flyg för flyg till destinationer utanför Schengen kommer att försvinna och ersättas med fem centrala säkerhetsfilter. Detta kommer både att förbättra passagerarkomforten och öka effektiviteten i hanteringsprocessen för både flygplatsen och flygbolagen. ”

Annons

”Som Europas fjärde största flygplats är Schiphol en avgörande passagerarport och transportlänk. EIB är nöjd med att stödja flygplatsens långsiktiga investeringsprogram som är nödvändigt för att följa framtida internationella säkerhetsstandarder, förbättra passagerarnas upplevelse och komfort, förbättra flygplatsens effektivitet och förbättra punktligheten. Denna omvandling kommer att skapa hundratals byggjobb och hjälpa till att göra resan genom Schiphol enklare, tillägger Pim van Ballekom.

Holländska ekonomiministeriets generaldirektör för näringsliv och innovation Bertholt Leeftink, som deltog i undertecknandet, sa: ”EIB är en högt respekterad institution i den globala finanssektorn, med högsta kreditbetyg och utmärkt expertis. Jag är därför glad att de återigen har valt att investera i Nederländerna med detta lån till världsklassnavet Schiphol. ”

Schiphol-investeringsprogrammet för flygplatsens kapital som stöds av 20-årets EIB-lån kommer att möjliggöra design och byggande av ett centralt säkerhetsområde för icke-Schengen-passagerare. Detta kommer att skilja ankommande passagerare från avgående passagerare, ta bort säkerhetsskärmning vid grindarna och inkludera ett nytt mezzaningolv ovanför incheckning för säkerhetskontroller. Systemet kommer att utveckla terminalbyggnaden för att förbättra passageraranläggningarna och göra det möjligt att kontrollera anslutande passagerare mer effektivt och förväntas förbättra flygningens punktlighet betydligt.

Annons

Projektförberedelser startade i 2012 för att säkerställa minimal störning av flygplatsanvändare under byggfasen och byggnadsarbeten förväntas vara slutförda i mitten av 2015. EIB-lånet betalas ut för att återspegla projektets framsteg.

Sedan 2007 har EIB tillhandahållit 77 miljarder euro för transportinvesteringar över hela Europa och därefter, inklusive stöd till flygplatsinvesteringar i Frankfurt, Helsingfors, Dublin, Milano och Lyon och Tanzania.

Under de senaste 5-åren har EIB tillhandahållit nästan 8 miljarder euro för långsiktiga investeringsprojekt i Nederländerna, inklusive stöd för Maasvlaakte, omvandling av campus Vrije Universiteit och breddning av A12 mellan Lunetten och Veenendaal.

Bakgrund

Europeiska investeringsbanken

Du har nu möjlighet Europeiska investeringsbanken (EIB) är långfristig utlåning institution inom Europeiska unionen som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering till förfogande för sunda investeringar i syfte att bidra till EU: s politiska mål.

Banking

Nedgång och nästan fall av Italiens Monte dei Paschi, världens äldsta bank

publicerade

on

By

Vy över logotypen för Monte dei Paschi di Siena (MPS), den äldsta banken i världen, som står inför massiva uppsägningar som en del av en planerad företagsfusion, i Siena, Italien, 11 augusti 2021. Bild tagen 11 augusti 2021. REUTERS / Jennifer Lorenzini

Vy över logotypen för Monte dei Paschi di Siena (MPS), den äldsta banken i världen, som står inför massiva uppsägningar som en del av en planerad företagsfusion, i Siena, Italien. REUTERS / Jennifer Lorenzini

Fyra år efter att ha spenderat 5.4 miljarder euro (6.3 miljarder dollar) för att rädda det, förhandlar Rom om att sälja Monte dei Paschi (BMPS.MI) till UniCredit (CRDI.MI) och minskade sin andel på 64% i den toskanska banken, skriver Valentina Za, Reuters.

Här är en tidslinje över viktiga händelser i den senaste historien om Monte dei Paschi (MPS), som har gjort det till en symbol för Italiens bankmardröm.

Annons

NOVEMBER 2007 - MPS köper Antonveneta från Santander (SAN.MC) för 9 miljarder euro i kontanter, bara månader efter att den spanska banken betalat 6.6 miljarder euro för den italienska regionala långivaren.

JANUARI 2008 - MPS tillkännager en nyemission på 5 miljarder euro, ett konvertibelt finansiellt instrument på 1 miljard euro som kallas Fresh 2008, 2 miljarder euro i efterställda hybridkapitalobligationer och ett lån på 1.95 miljarder euro för att finansiera Antonveneta -affären.

MARS 2008 - Italiens bank, med Mario Draghi i spetsen, godkänner övertagandet av Antonveneta under förutsättning att MPS bygger om sin huvudstad.

Annons

MARS 2009 - MPS säljer 1.9 miljarder euro i särskilda obligationer till Italiens statskassa för att stärka sin ekonomi.

JULI 2011 - MPS samlar in 2.15 miljarder euro i en företrädesemission inför europeiska stresstestresultat.

SEPTEMBER 2011 - Italiens bank tillhandahåller 6 miljarder euro i nödlidlighet till MPS genom repoaffärer när euroområdets statsskuldskris eskalerar.

DECEMBER 2011 - Europeiska bankmyndigheten fastställer MPS: s kapitalunderskott till 3.267 miljarder euro som en del av en allmän rekommendation till 71 långivare att öka sina kapitalreserver.

FEBRUARI 2012 - MPS sänker sitt kapitalbehov med 1 miljard euro genom att omvandla hybridkapitalinstrument till aktier.

MARS 2012 - MPS gör en förlust på 4.7 miljarder euro 2011 efter miljarder goodwill -nedskrivningar på affärer inklusive Antonveneta.

MAJ 2012 - Italiensk polis söker i MPS: s högkvarter när åklagare undersöker om den vilseleder tillsynsmyndigheterna över förvärvet av Antonveneta.

JUNI 2012 - MPS säger att det behöver 1.3 miljarder euro i kapital för att följa EBA: s rekommendation.

JUNI 2012 - MPS ber Italiens finansministerium att teckna upp till ytterligare 2 miljarder euro i specialobligationer.

OKTOBER 2012 - Aktieägare godkänner en emission på 1 miljard euro som riktar sig till nya investerare.

FEBRUARI 2013 - MPS säger att förluster som härrör från tre 2006-09 derivathandelar uppgår till 730 miljoner euro.

MARS 2013 - MPS förlorar 3.17 miljarder euro 2012, drabbade av att priserna sjönk på sina stora italienska statsobligationsinnehav.

MARS 2014 - MPS efter 2013 års förlust på 1.44 miljarder euro.

JUNI 2014 - MPS samlar in 5 miljarder euro i en starkt rabatterad nyemission och återbetalar staten 3.1 miljarder euro.

OKTOBER 2014 - MPS framstår som den sämsta presterande i stresstester i hela Europa med en kapitalunderskott på 2.1 miljarder euro.

OKTOBER 2014-Den tidigare MPS-ordföranden, verkställande direktören och finanschefen döms till tre och ett halvt års fängelse efter att ha blivit skyldig till vilseledande tillsynsmyndigheter.

NOVEMBER 2014 - MPS planerar att höja upp till 2.5 miljarder euro efter stresstestresultat.

JUNI 2015 - MPS samlar in 3 miljarder euro i kontanter efter att ha ökat storleken på sin företrädesemission efter att ha bokfört en nettoförlust på 5.3 miljarder euro för 2014 på rekordförluster. Det återbetalar de återstående 1.1 miljarder euro statliga specialobligationerna.

JULI 2016 - MPS tillkännager en nyemission på 5 miljarder euro och planerar att lossa 28 miljarder euro i dåliga lån, eftersom europeiska bankteststester visar att det skulle ha negativt eget kapital i en svacka.

DECEMBER 2016 - MPS vänder sig till staten för att få hjälp under ett försiktighetsrekapitaliseringssystem efter att kontantsamtalet misslyckats. ECB fastställer bankens kapitalbehov till 8.8 miljarder euro.

JULI 2017 - Efter att ECB har deklarerat MPS -lösningsmedel, klarar EU -kommissionen räddningsposten till en kostnad av 5.4 miljarder euro för staten i utbyte mot en andel på 68%. Privata investerare bidrar med 2.8 miljarder euro för totalt 8.2 miljarder euro.

FEBRUARI 2018 - MPS går med vinst under 2018 men säger att dess uppdaterade prognoser ligger under EU -överenskomna omstruktureringsmål.

OKTOBER 2018 - MPS slutför Europas största avtal om värdepapperisering av dåliga lån och släpper in 24 miljarder euro i osäkra fordringar.

FEBRUARI 2020 - MPS ger förlust på 1 miljard euro 2019.

MAJ 2020 - VD Marco Morelli avgår och uppmanar Rom att skaffa en partner till MPS så snart som möjligt. Han ersätts av Guido Bastianini med 5 stjärnor.

AUGUSTI 2020-Italien avsätter 1.5 miljarder euro för att hjälpa MPS när det arbetar för att uppfylla en tidsfrist för omprivatisering i mitten av 2022.

OKTOBER 2020 - MPS -aktieägare godkänner en statligt sponsrad plan för att sänka lån till 4.3% av den totala utlåningen. Italiens andel faller till 64% när ett dekret banar väg för försäljningen.

OKTOBER 2020 - En domstol i Milano fäller MPS: s tidigare VD och ordförande för falsk redovisning i ett överraskande beslut som tvingar MPS att öka lagbestämmelserna.

DECEMBER 2020 - MPS säger att det behöver upp till 2.5 miljarder euro i kapital.

DECEMBER 2020 - Italien godkänner skatteincitament för banksammanslagningar som innebär en fördel på 2.3 miljarder euro för en MPS -köpare.

JANUARI 2021 - MPS säger att de ska öppna sina böcker för potentiella partners.

FEBRUARI 2021 - MPS ger en förlust på 1.69 miljarder euro för 2020.

APRIL 2021 - Andrea Orcel tillträder som UniCredit -VD.

JULI 2021 - UniCredit inleder exklusiva samtal med Italiens finansministerium för att köpa "utvalda delar" av MPS, en dag innan europeiska bankteststestresultat visar att den mindre bankens kapital skulle utplånas i en svacka.

($ 1 = € 0.8527)

Fortsätt läsa

Banking

Krypto-valutatjänsten handlar inte bara om Bitcoin

publicerade

on

Det har varit ett vilt och oförutsägbart år på så många sätt. Kryptovalutor blomstrade med institutionella investerare som flödade in. Bitcoin nådde ett nytt rekordhögt i december. Institutionella investeringar i bitcoin var rubriknyheten 2020. Företag som både stora och små flyttade stora procentandelar av sina kassareserver till bitcoin, inklusive MicroStrategy, Mass Mutual och Square. Och om de senaste tillkännagivandena är något att gå med, är de bara precis igång, skriver Colin Stevens.

Men lika spännande som det har varit att se dem hälla ut i utrymmet under det senaste året är siffrorna fortfarande relativt låga. År 2021 kommer deras beslut att lyckas eller inte bli tydliga. Detta kan motivera en helt ny våg av institutionella investerare att följa deras ledning. MicroStrategys investering på $ 425 miljoner i bitcoin har till exempel redan mer än fördubblats i värde (den 18 december 2020). Det här är siffror som kommer att intressera alla företag eller investerare.

Dessutom gör kryptovaluta- och investeringsplattformar som Luno redan det ännu enklare för institutioner att engagera sig. De senaste nyheterna att S&P Dow Jones-index - ett joint venture mellan S&P Global, CME Group och News Corp - kommer att debutera kryptovalutaindex år 2021, till exempel, borde sätta krypto framför ännu fler investerare dagligen.

Nästa stora nyhet för kryptovaluta kommer att vara suveräna förmögenhetsfonder och regeringar. Kommer de vara redo att göra en offentlig investering i krypto nästa år?

Det har faktiskt redan hänt tekniskt, om än inte direkt. Den norska statliga pensionsfonden, även känd som oljefonden, äger nu nästan 600 Bitcoin (BTC) indirekt genom sin andel på 1.51% i MicroStrategy.

En öppen och offentlig investering från en sådan enhet skulle vara ett förtroende som kunde utlösa ett vanvett av statlig verksamhet. Om institutionella investeringar medförde respekt för Bitcoin och andra kryptovalutor, föreställ dig vad stödet från en statlig förmögenhetsfond eller regering skulle göra?

Den senaste tjurkörningen har verkligen börjat folk prata, men jämför medieuppmärksamheten 2017 med den här gången. Det har minst sagt varit begränsat

En anledning är att denna tjurkörning främst har drivits av institutionella investerare. Detta har ofta inneburit kryptonysslandning på de mindre fläckiga affärssidorna. Vanliga medias uppmärksamhet har också, förståeligt nog, varit någon annanstans - pandemier och omstridda presidentval har en tendens att dominera nyhetscykeln.

Men det finns tecken på att detta förändras. Decemberens nya historiska rekordhögtalare har medfört en betydande mängd positiv täckning över stora publikationer, inklusive The New York Times, The Daily Telegraph och The Independent.

Om bitcoinpriset fortsätter att stiga - som många misstänker att det kommer att göra - kan detta driva ytterligare en våg av rubriker och igen cementera kryptokurrency ordentligt på förstasidorna. Detta sätter kryptovalutan fast igen i allmänhetens medvetande och potentiellt tänder en eld under konsumenternas efterfrågan.

Det finns ett antal anledningar till varför detta kan vara, men främst bland dem är att denna bullrun har drivits fundamentalt av institutionell efterfrågan snarare än detaljhandel.

En ökning av medieuppmärksamhet skulle säkert förändra detta, men kanske ännu viktigare är att det nu är lättare än någonsin att köpa kryptovaluta, med framgången för Luno och Coinbase, som stöder kunder runt om i världen, men också sådana som PayPal och Square är ser stor framgång i USA. De köper för närvarande motsvarande 100% av nymynt bitcoin bara för att täcka efterfrågan från amerikanska kunder.

Det finns ett annat element. Den här senaste tjurkörningen för kryptoekosystemet som helhet visar att det finns en aptit på tokens som gör mer än bara fungerar som en butik med värde (dvs. bitcoins) och nu blir tokens med mer specifika och sofistikerade användningsfall mer populära .

Cryptocurrency-tokens är fungibla digitala tillgångar som kan användas som utbytesmedel (handlas) inuti det utfärdande blockchain-projektets ekosystem. De beskrivs bäst av hur de tjänar slutanvändaren. Tänk på tokens som de livsmedel som ger näring åt blockchain-baserade ekosystem.

Kryptotoken, som också kallas kryptotillgångar, är speciella typer av virtuella valutatoken som finns på sina egna blockkedjor och representerar en tillgång eller ett verktyg. Oftast används de för att samla in för publikförsäljning, men de kan också användas som en ersättning för andra saker.

På kryptotoken som har fått betydande nyhetstäckning är Silk Road -mynt. En digital kryptotoken utfärdad av LGR Global .

Silk Road Coin är ett specialtecken, utformat för applikation inom den globala råvaruhandeln. Enligt LGR Globals grundare och VD, Ali Amirliravi, ”finns det många smärtor i råvaruhandeln, inklusive förseningar i fondöverföringar och avvecklingar. Transparensfrågor och valutafluktuationer arbetar för att ytterligare undergräva effektiviteten och hastigheten på råvaruhandelstransaktioner. Baserat på vår stora branschkunskap har vi skapat Silk Road Coin för att ta itu med dessa frågor och heltäckande optimera råvaruhandeln och handelsfinansieringsindustrin. ”

LGR Globals grundare och VD, Ali Amirliravi

LGR Globals grundare och VD, Ali Amirliravi

Till att börja med fokuserar LGR Global på att optimera gränsöverskridande penningrörelse och kommer sedan att expandera till att digitalisera end-to-end handelsfinansiering med hjälp av nya tekniker som Blockchain, Smart Contracts, AI och Big Data Analytics. "LGR-plattformen lanserades i Silk Road Area (Europa-Centralasien-Kina)", förklarar Amirliravi, "ett område som representerar 60% av den globala befolkningen, 33% av världens BNP, och uppvisar otroligt höga och konsekventa priser av ekonomisk tillväxt (+ 6% pa). ”

LGR Global-plattformen syftar till att på ett säkert och framgångsrikt sätt genomföra penningöverföringar så snabbt som möjligt. Det uppnår detta genom att ta bort mellanhänder och överföra pengarna direkt från avsändaren till mottagaren. Silk Road Coin passar in i LGR-ekosystemet som den exklusiva mekanismen för avgiftsbetalningar från handlare och producenter som använder LGR-plattformen för att genomföra stora och komplexa gränsöverskridande penningrörelsetransaktioner och handelsfinansieringstransaktioner.

På frågan hur 2021 kommer att se ut för LGR Global och Silk Road Coin, säger Amirliravi, ”vi är oerhört optimistiska för det nya året; feedback från branschen och investerare för SRC och den digitala handelsfinansieringsplattformen har varit överväldigande positiv. Vi vet att vi kan göra en stor skillnad i råvaruhandelsbranschen genom att digitalisera och optimera processer, och vi är glada att visa framgångsrika pilotprojekt från och med Q1 och Q2 2021. ”

Branschspecifika tokens och blockchain-plattformar har fått stort intresse från institutionella investerare - det är tydligt att det finns en aptit för framåtblickande lösningar som löser konkreta frågor.

Fortsätt läsa

Banking

McGuinness presenterar strategi för att hantera icke-resultatlån

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (16 december) lagt fram en strategi för att förhindra en framtida uppbyggnad av icke-presterande lån (NPL) i hela Europeiska unionen till följd av koronaviruskrisen. Strategin syftar till att säkerställa att EU: s hushåll och företag fortsätter att ha tillgång till den finansiering de behöver under hela krisen. Banker har en avgörande roll att spela för att mildra effekterna av koronaviruskrisen genom att upprätthålla ekonomins finansiering. Detta är nyckeln för att stödja EU: s ekonomiska återhämtning. Med tanke på den inverkan som coronavirus har haft på EU: s ekonomi förväntas volymen NPL öka i hela EU, även om tidpunkten och omfattningen av denna ökning fortfarande är osäker.

Beroende på hur snabbt EU: s ekonomi återhämtar sig från koronaviruskrisen kan bankernas tillgångskvalitet - och i sin tur deras utlåningskapacitet - försämras. En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Historien visar oss att det är bäst att ta itu med nödlidande lån tidigt och beslutsamt, särskilt om vi vill att banker ska fortsätta att stödja företag och hushåll. Vi vidtar förebyggande och samordnade åtgärder nu. Dagens strategi kommer att bidra till Europas snabba och hållbara återhämtning genom att hjälpa banker att avlägsna dessa lån från sina balansräkningar och hålla krediten flödande. ”

Mairead McGuinness, kommissionären med ansvar för finansiella tjänster, finansiell stabilitet och kapitalmarknadsunionen, sade: ”Många företag och hushåll har utsatts för betydande ekonomiskt tryck på grund av pandemin. Att se till att europeiska medborgare och företag fortsätter att få stöd från sina banker är högsta prioritet för kommissionen. Idag har vi lagt fram en uppsättning åtgärder som, samtidigt som vi säkerställer låntagarskyddet, kan bidra till att förhindra en ökning av NPL som liknar den efter den senaste finanskrisen. ”

För att ge medlemsstaterna och den finansiella sektorn de nödvändiga verktygen för att ta itu med en ökning av NPL i EU: s banksektor tidigt föreslår kommissionen en serie åtgärder med fyra huvudmål:

1. Ytterligare utveckling av sekundära marknader för nödställda tillgångar: Detta gör det möjligt för banker att flytta NPL från sina balansräkningar, samtidigt som det säkerställs ytterligare skydd för gäldenärer. Ett viktigt steg i denna process skulle vara antagandet av kommissionens förslag om kreditföretag och kredituppköpare som för närvarande diskuteras av Europaparlamentet och rådet. Dessa regler skulle förstärka gäldenärsskyddet på sekundära marknader. Kommissionen ser fördelarna med att inrätta ett centralt elektroniskt datahub på EU-nivå för att öka transparensen på marknaden. Ett sådant nav skulle fungera som ett datalager som ligger till grund för NPL-marknaden för att möjliggöra ett bättre informationsutbyte mellan alla inblandade aktörer (kreditförsäljare, kreditköpare, kredittjänster, kapitalförvaltningsföretag (AMC) och privata NPL-plattformar) så att NPL hanteras på ett effektivt sätt. På grundval av ett offentligt samråd skulle kommissionen undersöka flera alternativ för att inrätta ett datahubb på europeisk nivå och fastställa den bästa vägen framåt. Ett av alternativen kan vara att upprätta datahubben genom att utvidga befogenheten för det befintliga europeiska datavarehuset (ED).

2. Reformera EU: s lagstiftning om företagens insolvens och skuldåtervinning: Detta kommer att bidra till att konvergera de olika ramarna för insolvens i hela EU, samtidigt som de höga kraven på konsumentskydd bibehålls. Mer konvergerande insolvensförfaranden skulle öka rättssäkerheten och påskynda återvinning av värde till förmån för både borgenären och gäldenären. Kommissionen uppmanar parlamentet och rådet att snabbt nå en överenskommelse om lagstiftningsförslaget om minimiharmoniseringsregler för påskyndat utövande av säkerhetsåtgärder, som kommissionen föreslog 2018.

3. Stöd inrättande och samarbete mellan nationella kapitalförvaltningsföretag (AMC) på EU-nivå: Kapitalförvaltningsföretag är medel som hjälper banker som kämpar genom att göra det möjligt för dem att ta bort NPL från sina balansräkningar. Detta hjälper banker att fokusera på utlåning till livskraftiga företag och hushåll i stället för att hantera icke-obligationer. Kommissionen är redo att stödja medlemsstaterna i att inrätta nationella AMC: er - om de vill göra det - och skulle undersöka hur samarbete kan främjas genom att upprätta ett EU-nätverk av nationella AMC. Även om nationella AMC är värdefulla eftersom de drar nytta av inhemsk expertis, skulle ett EU-nätverk av nationella AMC kunna göra det möjligt för nationella enheter att utbyta bästa praxis, genomdriva standarder för data och transparens och bättre samordna åtgärder. Nätverket av AMC kan dessutom använda datahubben för att samordna och samarbeta med varandra för att dela information om investerare, gäldenärer och servicetjänster. För att få tillgång till information på NPL-marknader krävs att alla relevanta dataskyddsregler för gäldenärer respekteras.

4. Försiktighetsåtgärder: Medan EU: s banksektor övergripande befinner sig i en mycket sundare ställning än efter finanskrisen, fortsätter medlemsstaterna att ha olika ekonomiska politiska reaktioner. Med tanke på de speciella omständigheterna i den aktuella hälsokrisen har myndigheterna möjlighet att vidta försiktiga offentliga stödåtgärder, där så behövs, för att säkerställa fortsatt finansiering av den reala ekonomin enligt EU: s bankåtervinnings- och resolutionsdirektiv och ramar för statligt stöd Bakgrund Kommissionens NPL-strategi som föreslås idag bygger på en konsekvent uppsättning tidigare genomförda åtgärder.

I juli 2017 enades finansministrarna i Ekofin om en första handlingsplan för att ta itu med icke-statliga lån. I linje med ECOFIN-handlingsplanen tillkännagav kommissionen i sitt meddelande om fullbordande av bankunionen i oktober 2017 ett omfattande åtgärdspaket för att minska nivån på NPL i EU. I mars 2018 lade kommissionen fram sitt åtgärdspaket för att hantera höga NPL-kvoter. De föreslagna åtgärderna innefattade NPL-backstop, som krävde att bankerna skulle bygga upp minimala täckningsnivåer för nystartade lån, ett förslag till ett direktiv om kreditföretag, kreditköpare och för återvinning av säkerheter och planen för upprättandet av nationell tillgång förvaltningsbolag.

För att mildra effekterna av koronaviruskrisen har kommissionens bankpaket från april 2020 genomfört riktade ”quick fix” -ändringar av EU: s bankregler. Dessutom föreslog paketet för återhämtning av kapitalmarknader, som antogs i juli 2020, riktade ändringar av kapitalmarknadsreglerna för att uppmuntra till större investeringar i ekonomin, möjliggöra en snabb återkapitalisering av företag och öka bankernas förmåga att finansiera återhämtningen. Recovery and Resilience Facility (RRF) kommer också att ge betydande stöd till reformer som syftar till att förbättra insolvens, rättsliga och administrativa ramar och understödja effektiv NPL-lösning.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend