Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU handelsavtal med Costa Rica och El Salvador blir operativ

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilderTrade barriers between the EU, Costa Rica and El Salvador will be lifted as of 1 October 2013, when the trade pillar of the EU–Central America Association Agreement enters into application with these countries. The EU and Honduras, Nicaragua and Panama have been applying the Agreement since 1 August. Guatemala is finalising procedures to allow for provisional application soon. This ambitious trade partnership will open up new markets and simplify rules, boosting trade and investments in both regions. Central America’s economy is expected to grow by over €2.5 billion a year once the agreement applies to the entire region.

“This is the first true region-to-region Association Agreement signed by the EU,” said Trade Commissioner Karel De Gucht. “I am pleased Costa Rica and El Salvador can now benefit from the trade deal, which is an important step towards our goal of applying the agreement to the whole region. We are looking forward to Guatemala joining very soon. The agreement will be a major stimulus for the economic integration of Central America. Now it’s up to companies on both sides to take full advantage of the many opportunities the deal offers.”

Den övergripande handelsdelen av avtalet anger discipliner som går utöver dem som överenskommits inom det multilaterala handelsramverket, särskilt inom tjänster, offentlig upphandling, immateriella rättigheter, hållbar utveckling och tekniska handelshinder. Detta kommer att stärka utvecklingen i hela regionen, samtidigt som det ger nya marknadsmöjligheter för europeiska företag, exportörer och investerare.

En nyckelaspekt i avtalet är dess system för samråd på olika nivåer, såsom det civila samhällets deltagande. Detta kommer att möjliggöra en öppen dialog om specifika handelsproblem under de olika kapitlen i avtalet. Den skapar också en öppen, icke-diskriminerande och förutsägbar miljö för företag och investerare och innehåller en bilateral tvistlösningsmekanism.

Bakgrund

EU är den näst största handelspartnern för Costa Rica och El Salvador. Handelsflödena mellan Costa Rica och EU har ökat kontinuerligt under de senaste tio åren och nådde 8.7 miljarder euro 2012. Samma år uppgick EU:s utländska direktinvesteringar till 400 miljoner euro, främst inom telekommunikations-, turism-, industri- och transportsektorerna .

Costa Ricas och El Salvadors export till EU består av industriprodukter (mikrochips, medicinska och optiska instrument) samt jordbruksprodukter (kaffe, bananer, ananas, socker och fiske). EU exporterar främst läkemedel, petroleumolja, bilar och maskiner.

Annons

Associeringsavtalet mellan EU och Centralamerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua och Panama) innehåller tre pelare – politisk dialog, utvecklingssamarbete och handel. Dessa syftar till att stödja ekonomisk tillväxt, demokrati och politisk stabilitet i Centralamerika. Tills alla 28 EU-medlemsstater har ratificerat avtalet kommer endast handelspelaren att tillämpas provisoriskt så att företag redan kan dra nytta av alla handelsförmåner som anges i avtalet.

För den fullständiga texten till handelsavtalet, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend