Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

2013 Sacharovpriset finalister meddelat

DELA MED SIG:

publicerade

on

925_332_SVBelarusian political prisoners Ales Bialatski, Eduard Lobau and Mykola Statkevich, US spying whistleblower Edward Snowden and Pakistani campaigner for girls’ education Malala Yousafzai are the shortlisted finalists for this year’s Sacharovpriset för tankefrihet. Pristagaren tillkännages den 10 oktober och priset på 50,000 20 € delas ut i Strasbourg den XNUMX november.

Ales Bialatski, Eduard Lobau and Mykola Statkevich (representing all Belarusian political prisoners) are dissidents from Belarus. They have been in jail since the mass peaceful demonstration, in Minsk’s Independence Square on 19 December 2010, against the disputed re-election of President Alexander Lukashenko.  Ales Bialiatski is President of the “Viasna” Human Rights Centre, Eduard Lobau is a “Malady Front” activist, and Mykola Statkevich was a presidential candidate in 2010.

Nominerad av Marek Migalski (ECR, PL), Filip Kaczmarek (EPP, PL), Jacek Protasiewicz (EPP, PL) och 39 andra parlamentsledamöter

Edward Snowden är en amerikansk dataexpert och tidigare CIA/NSA-anställd som släppte hemligstämplad information om amerikansk massövervakning av elektronisk kommunikation. I juni 2013 anklagade den amerikanska regeringen honom för spionage, stöld och olaglig användning av statlig egendom. Senare i juli fick han tillfällig asyl i Ryssland.

Nominerad av De gröna/EFA-gruppen och GUE/NGL-gruppen

Malala Yousafzai is a 16 old girl who fights for the right to women’s education, freedom and self-determination in Pakistan’s Swat Valley, where the Taliban regime has banned girls from attending school. She was 11 years old when she began her fight by writing a blog under a pseudonym. She quickly became a prominent voice against such abuses, and Taliban gunmen tried to assassinate her in October 2012. She has since become symbol of the fight for women’s rights and worldwide access to education.

Nominerad gemensamt av tre politiska grupper: för EPP-gruppen, av José Ignacio Salafranca (ES), Elmar Brok (AT), Michael Gahler (DE), Arnaud Danjean (FR), Joseph Daul (FR), Gay Mitchell (IE) och Mairead Mc Guinness (IE), för S&D-gruppen, av Hannes Swoboda (AT) och Véronique de Keyser (BE), för ALDE-gruppen, av Guy Verhofstadt (BE), Sir Graham Watson (UK) och Annemie Neyts-Uyttebroeck (VARA); av Jean Lambert (Greens, Storbritannien); och av ECR-gruppen.

Annons

Nästa steg

The laureate will be announced by Parliament’s Conference of Presidents on 10 October in Strasbourg and invited to the award ceremony on 20 November, also in Strasbourg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend