Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Läckt kommissionens forskningsdokument väcker frågor om vems intressen prioriteras

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sjukvård

Forskare, folkhälsoforskare och icke-statliga organisationer har reagerat med stor oro mot bakgrund av läckta kopior av kommissionens förslag till Health Research Programme 2014-2015 (en del av Horizon 2020) som cirkulerar i Bryssel. De har ställt frågor om utarbetandet av detta förslag, med tanke på dess misslyckande att ta itu med de stora personliga, sociala, miljömässiga och arbets riskfaktorer för sjukdom till förmån för smala forskningsparametrar med fokus på bioteknik och personlig medicin.

"Detta program går tillbaka till forskning som syftar till att mildra effekterna av den ekonomiska krisen på folkhälsan och underskattar hälso- systemets betydelse. Sammantaget innebär det här förslaget väldigt lite att ta itu med de hälsoproblem som håller människor i Europa vakna på natten ", säger han Europeiska folkhälsoorganisationen (EUPHA) President Walter Ricciardi.

Enligt ett uttalande från en stor koalition av vetenskapsmän och forskare, är förslaget i omlopp i behov av större reform om EU: s avsikt att leda i hälsoforskningen är inte undermineras. Utkastet signifikant förspänd mot bioteknik och personlig medicin, medan allvarligt försummar forskning om förebyggande av sjukdomar, hälsovård och interventionsprogram. Som ett resultat, är det här programmet på allvar out-of-touch med vad hjälper människor lever friska, produktiva och långa liv.

Koalitionen har sagt att om hälso forskningsprogrammet är att främja forskning om hållbarhet och rättvisa europeiska hälso- och sjukvårdssystem, som Europa redan tillbringar nästan 10% av BNP, det nuvarande förslaget faller kort att ta itu med de flesta av de faktorer som äventyrar dem.

Som ett brev utfärdat i dag av EPHA stater misslyckas detta forskningsprogram att på lämpligt sätt ta itu med ojämlikhet i hälsa, med utsikt över det faktum att den nuvarande epidemin av icke smittsamma sjukdomar i Europa orsakas av faktorer som fattigdom, miljö, ojämlikhet och brist på prisvärd kollektivtrafik, liksom faktorer som kost, motion, tobak och alkohol.

International Society for Environmental Epidemiology (ISEE) President Professor Annette Peters sade: "ISEE oro över utkastet till arbetsprogram 2014-2015 om hälsa, Horizon 2020, är att drivkraften och vitaliteten i hela Europa samarbete i miljö och hälsa, som startade i FP5 och som har lett till viktiga framsteg inom miljö och hälsa forskning, måste bevaras. Om tillräckliga medel finns inte tillgänglig i framtiden och om tillräcklig prioritet inte ges till detta område, kommer framgångsrik Europaomfattande forskning inte förbli konkurrenskraftiga internationellt. "

Annons

Det är oklart hur Europeiska kommissionen kan komma att avvika så långt från en integrerad strategi för hälsoforskning som har ratificerats av de europeiska regeringarna. Professor Barbara Hoffmann, vice ordförande för ISEE-Europa sade: "Vi har skickat till Dr Draghia-Akli, Director hälsa, forskning och innovation (EG) specifika kommentarer som utvecklats av ISEE som vidgar omfattningen av texten för att inkludera forskning i miljö och hälsa snarare än mestadels fokuserar på forskning om genetik / genomik i miljö och hälsa. "

Internationella epidemiologiska föreningen (IEA) President Cesar Victora tillade: “The narrow approach adopted by Horizon2020 is not only of concern to European epidemiologists but to epidemiologists and other health researchers globally. Europe has led the world in developing collaborative projects investigating the social and environmental determinants of health, and these have been of major benefit, and provided role models, for researchers in the rest of the world. How can we expect researchers from around the globe to tackle their major health problems, when we are not doing this in Europe?”

“The European Union must connect with its citizens. Horizon 2020 offered a great opportunity to support research that would tackle the major challenges to their health but what we have seen so far suggests that it has missed this opportunity,” said Martin McKnee, president elect of the European Public Health Association (EUPHA).

Meningsfull vetenskapliga och det civila input samhället krävs för att säkerställa att denna Health Research Program är relevant och som gäller för alla som bor i Europa, först och främst intressenter i EU-projektet. Professor Manolis Kogevinas, ordförande i ISEE-Europe konstaterade: ”Svaret vi fick från Europeiska kommissionen har varit en besvikelse. Vi var helt enkelt höra att ISEE (och förmodligen andra vetenskapliga sällskap) inte borde ha haft tillgång till förslaget i första hand. Detta innebär en allvarlig fråga om öppenhet för den vetenskapliga och det civila samhället i EU av processen för att fastställa prioriteringar inom forskning.”

"Misslyckandet Europeiska kommissionen att ange lämpliga prioriteringar för hälsoforskning i detta förslag är en demonstration av behovet av att säkerställa de samtal om hur EU: s pengar spenderas bör inte ske bakom stängda dörrar. Större öppenhet skulle inte bara se till att den enorma klyftan mellan forskning och hälsoproblem i den europeiska befolkningen minskat, men skulle också gå något sätt att förbättra medborgarnas förtroende för det europeiska projektet ", säger EPHA generalsekreterare Monika Kosinska.

Gemensamt uttalande av de offentliga organisationer i Europa (IEA, ISEE, EUPHA) hälso on the health research programme 2014 – 2015 (Horizon2020) proposed by the European Commission.

EPHA Letter Oro utkast till hälso forskningsprogram 2014-2015 (Horizon 2020) som föreslagits av EU-kommissionen

den senaste tidens Wiendeklarationen av WHO: s ministerkonferens om kost och icke smittsamma sjukdomar (Juli 2013) hävdar att de flesta förtida dödsfall från icke smittsamma sjukdomar kan förebyggas om lämpliga strategier antogs inom andra områden än hälsa sektorer, snarare än att försöka ta itu med problemet genom hälsopolitiken.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend