Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU hjälper till att öka livsmedelssäkerheten och bygga motståndskraft mot torka i Etiopien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oxfam_East_Africa_-_En_massgrav_för_barn_i_DadaabEuropeiska unionen har meddelat att de kommer att tillhandahålla 50 miljoner euro för att förbättra livsmedelsförsörjningen och bygga motståndskraft mot torka i södra och östra Etiopien. Projektet är en del av initiativet Supporting Horn of Africa Resilience (SHARE) som tagits av kommissionärerna Andris Piebalgs och Kristalina Georgieva.

De nya medlen kommer att bidra till att öka livsmedelssäkerheten i låglandsområdena i Etiopien genom en rad långsiktiga åtgärder: till exempel kommer de att stödja en mekanism som tillhandahåller pengar och mat till utsatta människor i händelse av en chock (t.ex. under en torka) ) och kommer att förbättra näringen, till exempel genom att främja diversifiering av kosten och lokal produktion av grönsaker, mjölk och foder.

Biståndet kommer också att stärka djurhälsotjänster och stödja kampanjer för boskapsvaccination, samt förvaltning av naturresurser som vatten och betesmarker. De olika aktiviteterna kommer att hjälpa familjer att få mer inkomst och vara bättre förberedda för att klara av ytterligare torka eller chocker.

"EU har redan gjort allt det kan för att ta itu med de omedelbara effekterna av torkan i Etiopien genom sitt humanitära bistånd. Nu, med detta nya program, kommer vi att hjälpa etiopiska människor på längre sikt; ge stöd för att hjälpa dem att återuppbygga sina liv, försörja sig och se till att de är väl rustade för att hantera torka som oundvikligen kommer att komma igen i framtiden, säger utvecklingskommissionär Andris Piebalgs.

Kommissionären för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering Kristalina Georgieva tillade: "EU:s SHARE-initiativ kopplar effektivt humanitärt bistånd till långsiktigt utvecklingsbistånd för att bättre skydda utsatta befolkningar på Afrikas horn från återkommande torka och hunger. Genom SHARE kommer de att vara bättre förberedda att stå emot sådana stötar på lång sikt. SHARE är ett utmärkt exempel på hur vi kan säkerställa bättre samstämmighet mellan EU:s externa biståndsinstrument och en maximal effekt av vårt bistånd till förmån för målbefolkningen.”

Afrikas horn plågas av återkommande torka, som ofta leder till nödsituationer, med höga nivåer av undernäring och osäkerhet om livsmedel. Det ökande demografiska trycket på naturresurser, tillsammans med dålig infrastruktur, frånvaro av alternativa försörjningsmöjligheter och osäkerhet, gör människor särskilt utsatta för torka i denna region.

SHARE-initiativet ger ytterligare stöd till de mest drabbade regionerna på Afrikas horn, förbättrar katastrofberedskapen och hjälper till att bättre koppla samman humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete.

Annons

Bakgrund

Projektet Accelerating Resilience Capacity in Southern and Eastern Ethiopia (ARCE) (en del av det regionala programmet SHARE) kommer att genomföras av UNICEF, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världsbanken tillsammans med icke-statliga organisationer.

Projektet investerar i människors och samhällens förmåga att stå emot torka. Det passar in i EU:s syn på att bygga motståndskraft genom en kombination av humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. Projektet fokuserar på södra och östra Etiopien – de delar av landet som regelbundet drabbas av torka. Assistansen är mångfacetterad; täcker mat- och näringstrygghet, diversifiering av försörjningsmöjligheter och naturresursförvaltning.

Utvecklingssamarbetet med Etiopien är ett av de största EU driver i världen. Utbetalningarna under de senaste åren uppgick till i genomsnitt cirka 160 miljoner euro per år. Det långsiktiga samarbetsprogrammet kretsar kring tre områden; landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning, transport och regional integration samt tillhandahållande av tjänster och styrning.

För mer information, Klicka här och här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend