Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europas framtid debatt: vice ordförande Šefčovič och Slovakiens premiärminister Fico möta medborgarna i Košice

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

87219e2e-078c-4655-95c4-a9a67ca37166_295x221Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič och den slovakiska premiärministern Robert Fico går samman för att hålla en medborgardialog i Košice - Europeiska kulturhuvudstaden 2013. Evenemanget kommer att hållas i Kunsthalle lördag 5 oktober, med hundratals medborgare från alla samhällsskikt.

Denna unika konversation mellan Europa, nationell politik och medborgare är den 32: e i en serie medborgardialoger som EU-kommissionärer håller i hela EU. Dessa svarar på president Barrosos uppmaning till "en bred debatt över hela Europa. En debatt av verkligt europeiska dimensioner." Varje dialog är inriktad på tre teman: Europas väg ut ur den ekonomiska krisen, medborgarnas rättigheter och Europas framtid.

Vice ordförande Šefčovič sa: "Tre av fyra slovaker säger att de känner sig som EU-medborgare, men färre vet vad detta innebär. Det är därför jag är glad - som en del av det europeiska året för medborgare - att diskutera EU: s nuvarande tillstånd, vilken riktning vi går in i och människors EU-rättigheter med slovakiska medborgare i Košice. Jag tror att ju mer slovakiska medborgare informeras, desto mer kan de engagera sig med EU och bidra till att forma dess framtid. "

Enligt en nyligen genomförd Eurobarometerundersökning vill tre fjärdedelar (76%) av slovakerna få veta mer om sina rättigheter som EU-medborgare. Även om samma andel (76%) av slovakerna känner att de är medborgare i EU, vet bara sex av tio (59%) vad detta innebär. Därför har Europeiska kommissionen gjort 2013 till det europeiska året för medborgarna, med medborgardialogen i centrum för detta år.

Debatten kommer att äga rum på lördagen 5 oktober från 16: 00-18: 00 på Kunsthalle, Rumanova 1, Košice. Det kommer att modereras av TV-nyhetsankaren Ľubomír Bajaník från den slovakiska allmänna sändaren RTVS.

Händelsen kan följas live via webstream. Medborgare från hela Europa kan delta via Twitter med hashtaggen #EUDeb8. Medborgarna kan också lämna synpunkter på debattämnen med hjälp av Facebook.

Bakgrund

Annons

Vad handlar medborgardialogen om?

I januari sparkade Europeiska kommissionen av Europaåret för medborgarna (IP / 13 / 2), ett år tillägnad medborgarna och deras rättigheter. Under hela detta och nästa år kommer ledamöter av Europeiska kommissionen, tillsammans med nationella och lokala politiker och ledamöter av Europaparlamentet, att debattera med medborgarna om deras förväntningar på framtiden i medborgardialoger över hela EU.

Nya dialoger var värd av vice ordförande Rehn och Kallas i Tallinn (Estland), av vice ordförande Reding i trieste (Italien) och helsingfors (Finland) och av kommissionär Andor i Györ (Ungern). Kommande dialoger inkluderar vice ordförande Reding i Stockholm (Sverige), president Barroso i Liège (Belgien) och kommissionär Piebalgs i Riga (Lettland). Dialogerna fortsätter under 2013, in i de första månaderna av 2014 - med europeiska, nationella och lokala politiker som deltar i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt. Följ alla Dialoger här.

Varför gör kommissionen detta nu?

Eftersom Europa står vid en korsning. Europas framtid är stadens samtal - med många röster som talar om att gå mot en politisk union, en federation av nationstater eller en Europas Förenta stater. De kommande månaderna och åren kommer att vara avgörande för Europeiska unionens framtida utveckling. Ytterligare europeisk integration måste gå hand i hand med att stärka unionens demokratiska legitimitet. Att ge medborgarna en direkt röst i denna debatt är därför viktigare än någonsin.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Återkopplingen från medborgare under dialoger kommer att hjälpa kommissionen, eftersom det drar upp planer för en framtida reform av EU. Ett av de viktigaste syftena med de dialoger kommer också att vara att bereda marken för valet till 2014 europeiska.

Den 8 maj 2013 Europeiska kommissionen offentliggjorde sin andra EU Medborgarskapet, Som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). Medborgarrapporten är kommissionens svar på både ett stort online-samråd från maj 2012 (IP / 12 / 461) och de frågor och förslag som tas upp under medborgardialogen.

Mer information om Košice-dialogen.

Debatter med medborgarna om Europas framtid.

Europeiska medborgaråret.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend