Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Debatt om Europas framtid: Vicepresident Šefčovič och Slovakiens premiärminister Fico träffar medborgare i Košice

DELA MED SIG:

publicerade

on

87219e2e-078c-4655-95c4-a9a67ca37166_295x221Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič och Slovakiens premiärminister Robert Fico går samman för att hålla en medborgardialog i Košice – Europeisk kulturhuvudstad 2013. Evenemanget kommer att hållas i Kunsthalle lördagen den 5 oktober och involverar hundratals medborgare från alla livsområden.

Detta unika samtal mellan Europa, nationell politik och medborgare är det 32:a i raden av medborgardialoger som EU-kommissionärer håller i hela Europeiska unionen. Dessa svarar på ordförande Barrosos uppmaning till "en bred debatt över hela Europa. En debatt av verkligt europeiska dimensioner." Varje dialog är centrerad kring tre teman: Europas väg ut ur den ekonomiska krisen, medborgarnas rättigheter och Europas framtid.

Vicepresident Šefčovič sa: "Tre av fyra slovaker säger att de känner sig som EU-medborgare, men färre vet vad detta betyder. Det är därför jag är glad över att – som en del av det europeiska medborgaråret – debattera EU:s nuvarande tillstånd, vilken riktning vi går i och människors EU-rättigheter med slovakiska medborgare i Košice. Jag tror att ju mer slovakiska medborgare är informerade, desto mer kan de engagera sig i EU och hjälpa till att forma dess framtid."

Enligt en färsk Eurobarometer-undersökning vill tre fjärdedelar (76 %) av slovakerna veta mer om sina rättigheter som EU-medborgare. Även om samma procentandel (76 %) av slovakerna känner att de är medborgare i EU, vet dessutom bara sex av tio (59 %) vad detta betyder. Det är därför Europeiska kommissionen har gjort 2013 till det europeiska året för medborgare, med medborgardialogerna i centrum för detta år.

Debatten äger rum lördagen den 5 oktober kl. 16-00 i Kunsthalle, Rumanova 18, Košice. Den kommer att modereras av TV-nyhetsankaren Ľubomír Bajaník från det slovakiska public service-företaget RTVS.

Evenemanget kan följas live via webstream. Medborgare från hela Europa kan delta via Twitter genom att använda hash-taggen #EUDeb8. Medborgare kan också lämna synpunkter på debattämnen med hjälp av Facebook.

Bakgrund

Annons

Vad handlar medborgardialogerna om?

I januari startade Europeiska kommissionen det europeiska året för medborgare (IP / 13 / 2), ett år tillägnat medborgare och deras rättigheter. Under hela detta och nästa år kommer ledamöter av EU-kommissionen, tillsammans med nationella och lokala politiker och ledamöter av Europaparlamentet att hålla debatter med medborgarna om deras förväntningar på framtiden i medborgardialoger över hela EU.

De senaste dialogerna var värdar av vicepresidenterna Rehn och Kallas i Tallinn (Estland), av vicepresident Reding i trieste (Italien) och helsingfors (Finland) och av kommissionär Andor i Györ (Ungern). Kommande dialoger inkluderar vicepresident Reding Stockholm (Sverige), president Barroso in Liège (Belgien) och kommissionär Piebalgs in Riga (Lettland). Dialogerna kommer att fortsätta under 2013, under de första månaderna av 2014 – med europeiska, nationella och lokala politiker som deltar i en debatt med medborgare från alla samhällsskikt. Följ alla Dialoger här.

Varför gör kommissionen detta nu?

För Europa står vid ett vägskäl. Det handlar om Europas framtid – med många röster som talar om att gå mot en politisk union, en federation av nationalstater eller ett Europas förenta stater. De kommande månaderna och åren kommer att vara avgörande för Europeiska unionens framtida utveckling. Ytterligare europeisk integration måste gå hand i hand med att stärka unionens demokratiska legitimitet. Att ge medborgarna en direkt röst i denna debatt är därför viktigare än någonsin.

Vad blir resultatet av dialogerna?

Feedbacken från medborgarna under dialogerna kommer att vägleda kommissionen när den utarbetar planer för en framtida reform av EU. Ett av de viktigaste syftena med dialogerna kommer också att vara att bereda marken för valet till Europaparlamentet 2014.

Den 8 maj 2013 publicerade Europeiska kommissionen sitt andra EU Medborgarskapsrapport, som lägger fram 12 nya konkreta åtgärder för att lösa problem som medborgarna fortfarande har (IP / 13 / 410 och MEMO / 13 / 409). Medborgarrapporten är kommissionens svar på både ett större onlinesamråd som hölls från maj 2012 (IP / 12 / 461) och de frågor och förslag som togs upp under medborgardialogerna.

Ytterligare information om Košice-dialogen.

Debatter med medborgarna om Europas framtid.

Europeiska medborgaråret.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend