Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Tragisk olycka utanför Lampedusa: Uttalande av inrikeskommissionär Cecilia Malmström

DELA MED SIG:

publicerade

on

clandestini 2"Jag är djupt ledsen över den fruktansvärda tragedin utanför Lampedusas kust. Jag skulle vilja uttrycka, å Europeiska kommissionens vägnar, mina uppriktiga kondoleanser till familjerna till de många människor som miste livet till sjöss.

"Europa måste öka sina ansträngningar för att förhindra dessa tragedier och visa solidaritet både med migranter och med länder som upplever ökande migrationsströmmar.

"Vi måste bli bättre på att identifiera och rädda fartyg i riskzonen. Vi måste också intensifiera våra ansträngningar för att bekämpa kriminella nätverk som utnyttjar mänsklig förtvivlan så att de inte kan fortsätta att utsätta människors liv på spel i små, överfulla och osjödugliga fartyg.

"Europeiska kommissionen har utvecklat ett nytt verktyg, EUROSUR, som kommer att tas i drift från och med december i år, för att förbättra situationen. EUROSUR kommer att hjälpa medlemsländerna att bättre spåra, identifiera och rädda små fartyg till sjöss tack vare bättre samordning mellan nationella myndigheter , lämpliga kommunikationskanaler och förbättrad övervakningsteknik.Vi förväntar oss att alla medlemsländer stödjer antagandet och implementeringen av EUROSUR snabbt och använder det på nationell nivå så snart som möjligt.

"Vi måste också fortsätta att ta itu med detta fenomen genom samarbete och dialog med ursprungs- och transitländer och öppna nya kanaler för laglig migration. Kommissionen har samarbetat med flera länder i Nordafrika för att komma överens om ett samordnat sätt för bättre hantera migrationsströmmar och främja rörlighet.

"EU enades nyligen om ett nytt mobilitetspartnerskap med Marocko. Kommissionen hoppas att liknande avtal kan nås med andra länder i regionen, särskilt Tunisien.

"Samtidigt som vi svarar på dessa försök att nå EU bör vi inte glömma att det fortfarande finns många människor i behov av internationellt skydd. Jag uppmanar därför medlemsländerna att engagera sig mer i vidarebosättningen av människor i behov av internationellt skydd. Detta skulle visa ett ökat och välbehövligt engagemang för solidaritet och ansvarsfördelning och skulle bidra till att minska antalet människor som sätter sina liv på spel i hopp om att nå europeiska kuster.

Annons

"Slutligen vill jag uttrycka mitt stöd till de italienska myndigheterna för den enorma ansträngning, inklusive gripandet av smugglare, de har gjort under de senaste månaderna som har sett en enorm ökning av tillströmningen av irreguljära migranter vid deras yttre gränser."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend