Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Kommissionär Geoghegan-Quinn gratulerar vinnarna av Nobelpriset i fysik

DELA MED SIG:

publicerade

on

lhc-simForsknings-, innovations- och vetenskapskommissionär Máire Geoghegan-Quinn har idag gratulerat den belgiske fysikern François Englert och den brittiske fysikern Peter W. Higgs för att de vann 2013 års Nobelpris i fysik. De fick priset för "för den teoretiska upptäckten av en mekanism som bidrar till vår förståelse av ursprunget till massan av subatomära partiklar, och som nyligen bekräftades genom upptäckten av den förutsagda fundamentala partikeln, av ATLAS- och CMS-experimenten vid CERNs Large Hadron Collider". (http://www.nobelprize.org/)

Kommissionär Geoghegan-Quinn sa: "Detta är ett erkännande av bidraget till modern fysik av François Englert och Peter Higgs. Jag skulle också vilja hylla de tusentals forskare som har arbetat outtröttligt på CERN under många år för att upptäcka denna svårfångade partikel. . EU-finansierad forskning har bidragit till forskningen vid CERN, inklusive att möjliggöra bearbetningen av de enorma mängderna data från LHC-experimenten som bekräftade förutsägelserna."

EU-stöd till LHC-experimenten vid CERN

CERN, European Organization for Nuclear Research, är världens ledande laboratorium för partikelfysik. Det har sitt huvudkontor i Genève. För närvarande är dess medlemsländer Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz och Förenta staterna Rike.

Europeiska unionen stöder arbetet vid CERN genom sitt forskningsprogram, medan Europeiska investeringsbanken hjälpte till att finansiera konstruktionen av Large Hadron Collider (LHC) där experimenten för att upptäcka Higgs-bosonen genomfördes. CERN deltar för närvarande i 95 projekt inom EU:s sjunde ramprogram för forskning (FP7) med ett EU-bidrag på över 100 miljoner euro.

Vad är LHC?

Genombrottsupptäckten av Higgs Boson var resultatet av hundratusentals experiment i världens största vetenskapsmaskin: Large Hadron Collider (LHC), en 27 kilometer lång, cirkulär tunnel under de franska och schweiziska alperna, där – med hjälp av superkylda magneter – strålar av protoner accelererades och slogs in i varandra för att sönderfalla till nya partiklar och för att bekräfta antaganden om partikeln. LHC finansierades av CERN:s 20 europeiska medlemsländer och tredjeländer inklusive USA, Japan och Indien. Europeiska investeringsbanken lånade ut 300 miljoner euro till projektet.

Annons

Vad är GÉANT?

GÉANT samfinansieras av Europeiska unionen (EU) och Europas nationella forsknings- och utbildningsnätverk (NREN). GÉANT-nätverket förbinder 38 NREN-partners som betjänar 43 länder och når tillsammans över 50,000,000 10,000 22,000 slutanvändare från mer än 41 XNUMX universitet, högre utbildningsinstitutioner, forskningsinstitut, bibliotek, museer, nationella arkiv, sjukhus, etc. och ytterligare XNUMX XNUMX primära och sekundära skolor. Det drivs av DANTE (UK), som leder projektkonsortiet med XNUMX partners.
Forskningsnätverk, inklusive GÉANT, är kritiska komponenter i den globala infrastrukturen bakom LHC, som levererar experimentell data till forskare runt om i världen för analys och sedan delar sina resultat med hela samhället. För att dela denna data har GÉANT och dess NREN-partner varit involverade i LHC-experimentet sedan det började 2008. Tillsammans har de distribuerat ett stort optiskt privat nätverk (LHC OPN) för att underlätta distribution av data till bearbetningscentra runt om i världen (IP / 13 / 756).

The Worldwide LHC Computing Grid (WLCG)

The Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) är ett globalt samarbete mellan mer än 150 datorcenter i nästan 40 länder, som kopplar samman nationella och internationella nätinfrastrukturer. WLCG-projektets uppdrag är att tillhandahålla globala datorresurser för att lagra, distribuera och analysera de ~25 Petabyte (25 miljoner Gigabyte) data som årligen genereras av Large Hadron Collider (LHC).

Denna satsning startade för cirka 10 år sedan i april 2004, när projektet Enabling Grids for E-Science in Europe (EGEE) fick finansiering från Europeiska kommissionen. CERN har banat väg för arbete som ger tillgång till dataresurser med hög genomströmning över hela Europa och världen med hjälp av grid/cloud computing-tekniker. European Grid Infrastructure (EGI), som den kallas nuförtiden, länkar samman centra över hela Europa för att stödja internationell forskning inom många vetenskapliga discipliner.

EU-stödda forskare i team bakom Higgs upptäckt

30 forskare med stöd av Europeiska unionens Marie Skłodowska-Curie Actions för forskarutbildning och rörlighet var involverade i upptäckten av Higgs-bosonen. De 30 forskarna arbetade med projekten "ACEOLE" och "TALENT", som gav viktiga bidrag till genombrottet. ACEOLE hjälpte till att utveckla dataavläsningssystemen som användes vid partikelacceleratortunneln Large Hadron Collider vid CERN, där partikeln identifierades. TALENT, som gav operativt stöd för experimentet, utvecklar mätverktyg för en bättre förståelse av den nya partikelns exakta natur. Sammanlagt kommer de 30 forskarna att få cirka 6.5 ​​miljoner euro i EU-finansiering.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend