Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

UNESCO-Europeiska unionen: Arbeta tillsammans för förändring

DELA MED SIG:

publicerade

on

100002010000005A000000744677011AFN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) och EU har idag meddelat att de kommer att stärka sitt samarbete och skala upp sina gemensamma operationer på områden av ömsesidigt intresse, såsom utbildning, kultur, vetenskap och teknik, vatten och hav och yttrandefrihet. Beslutet kommer ett år efter undertecknandet av ett partnerskapsavtal (Memorandum of Understanding) mellan UNESCO:s generaldirektör Irina Bokova, unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik/Europeiska kommissionens vice ordförande Catherine Ashton och utvecklingskommissionär Andris Piebalgs, för att utbyta information och arbeta närmare tillsammans på områden av gemensamt intresse.

Inom detta samförståndsavtal har de två organisationerna genomfört en rad projekt inom utbildning, kultur, vetenskap och mänskliga rättigheter i flera regioner i världen. Dessa inkluderar aktiviteter som utbildning och färdighetsträning för unga syriska flyktingar i Jordanien, att bygga tsunamiberedskapskapacitet i Haiti, stärka dialogen samt mediaansvar i sydöstra Europa, skydda och bevara kulturarvet i Egypten, Jordanien och Libanon. Genom det här avtalet har de också stött initiativ, såsom International Teachers Task Force for Education for All, som hjälper länder att rekrytera och utbilda ett tillräckligt antal kompetenta och motiverade lärare.

Nya projekt för de kommande 12 månaderna inkluderar skyddet av Timbuktus unika manuskript i Mali, en avancerad undersökning av grundvattenresurserna i Irak, stärkandet av kapaciteten hos ungdomsnätverk i Medelhavet att förespråka deras rättigheter och representativitet och tekniskt bistånd till utvecklingsländer för att stärka kulturens roll som drivkraft för hållbar utveckling. De nya initiativen kommer att skjuta upp EU-kommissionens bidrag till partnerskapet till cirka 30 miljoner euro.

"Vårt arbete tillsammans bär frukt", sade UNESCO:s generaldirektör Irina Bokova på ettårsdagen av samförståndsavtalet. "Jag är övertygad om att vårt samarbete med Europeiska unionen väsentligt kommer att svara på några grundläggande behov som är nödvändiga om vi ska främja en inkluderande hållbar utveckling som bygger på utbildning av hög kvalitet för alla och respekt för kulturell mångfald."

Commissioner Piebalgs added: “The initiative has proven that working together means our work is even more effective. The European Union and UNESCO share several priorities, but above all they share the desire to strengthen fundamental values to achieve inclusive development.”

Bakgrund

Det samförståndsavtal som undertecknades 2012 fastställde tydliga strategiska prioriteringar och stimulerade en ökad dialog om policyfrågor mellan de två organisationerna. Dessutom uppmuntrade det samarbete och informationsutbyte för att uppnå de gemensamma målen inom gemensamma intresseområden.

Annons

Avtalet bygger på ett långvarigt samarbete mellan UNESCO och Europeiska unionen, och en delad övertygelse om vikten av att främja mänskliga rättigheter och grundläggande friheter som hörnstenar i stabilitet och utveckling. Det engagerar också Europeiska unionen och UNESCO för att utveckla ett effektivare multilateralt samarbete.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend