Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Ban deponi dumpning av plast genom 2020, säger EU: s städer och regioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Politiker från Europas städer och regioner har efterlyst nya EU-åtgärder för att förbjuda dumpning av plastavfall på deponier och överväga att förbjuda gratis plastpåsar.

The EU’s Committee of the Regions (CoR) stressed that there must be a shift in attitude towards plastic which must be considered not as waste, but as an invaluable resource and a major provider of employment and innovation. The CoR also warned that EU environmental legislation must be better enforced if its objectives were to be achieved.     The appeal came during a debate on plastic waste where CoR members unanimously approved an opinion on Green Paper on a European strategy on plastic waste in the environment, penned by UK’s Linda Gillham (UK/EA).

The report, which sets out clear guidelines, was in response to the European Commission’s review on how to manage waste, including plastic waste, with new targets expected to be published in 2014. During the discussions, the CoR’s members spoke of the impact plastic waste can have on the environment and the considerable harm it causes especially to the world’s marine life.

With recent reports estimating that 25Mt of plastic was produced in the European Union alone, of which nearly 50 % was sent to landfill, the Committee stressed the urgency to introduce stringent measures to deal with this growing problem Cllr Gillham, from Member of Runnymede Borough Council, said: “Most of our citizens have already embraced the recycling message and expect us to do the best with the waste and recycle or reuse it. Banning the dumping of plastic waste in landfill in Europe is a logical and practical step to demonstrate that we are taking our responsibility seriously in ensuring that we make the most of our precious resources.”

The call to introduce a ban for sending plastics and highly combustible waste to landfill by 2020 complements a position adopted by the CoR earlier in the year where it urged the EU to raise targets for plastic recycling to 70 % by 2020. Cllr Gillham explained that these proposals were to also encourage a change in attitudes towards plastic waste: “Plastic bags and containers are seen as a waste product – we must change minds and encourage schemes such as ‘bags for life’. Plastic is not rubbish, it is a complex material and a valuable resource.”

The Committee recognises the considerable differences between member states on how they manage their plastic waste – with seven countries sending less than 10 % to landfill compared to 11 which send more than 60 % – so propose a phase-in of the ban and setting intermediate targets for those lagging behind.

Förutom att ge incitament för återanvändning bör EU överväga att förbjuda distribution av gratis plastpåsar till medborgarna, en praxis som redan tillämpas i ett antal länder. Utskottet skulle också vilja se nya mål som uppmuntrar återvinning och stödjer Europaparlamentets föreslagna förbud mot att allt återvinningsbart och bioavfall ska deponeras senast 2020. Det varnar för att skyddsåtgärder dock bör införas för att undvika export plastavfall utanför unionen.

Annons

Kommittén kritiserar kommissionen för att den inte gör tillräckligt för att upprätthålla EU:s miljölagstiftning och betonar att befintliga mål måste införas bättre. För att maximera resurserna måste EU också vidta åtgärder för att göra det möjligt för lokala myndigheter i grannländerna att dela återvinningsanläggningar. För att minska bördan på lokala myndigheter bör ansvaret för att hantera plastavfall dessutom ligga på producenternas ansvar.

Införandet av ett EU-omfattande märkningssystem skulle också kunna säkerställa att konsumenterna är tydliga med plastprodukters verkliga biologiska nedbrytbarhet. Slutligen kräver det ett internationellt avtal om att förbjuda mikropärlor av plast för kosmetisk användning i ansiktsskrubb, tandkräm och andra personliga produkter för att förhindra att de kommer in i näringskedjan.

Utkast till ReK:s yttrande: Cllr Linda Gillham (UK/EA), medlem av Runnymede Borough Council, Grönbok om en europeisk strategi för plastavfall i miljön.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend