Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

E-cigaretter: Säkrare alternativ?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Е cigarett jpgE-cigaretter presenteras ofta som en lösning för rökare som vill sluta med sin dödliga vana men kämpar för att övervinna sitt nikotinberoende, men hur säkra är de? Ska de regleras som läkemedel eller som tobaksvaror? Dessa frågor övervägs för närvarande som en del av en översyn av tobaksvarudirektivet. Ledamöterna diskuterade det också med experter under en workshop den 7 maj.

För- och nackdelar med e-cigaretter

E-cigaretter ses som ett säkrare alternativ till tobak eftersom de förser användarna med nikotin, men halten av giftiga ämnen i ångan är mycket lägre än i rök från vanliga cigaretter.

Däremot vet man inte så mycket om dem eftersom det inte finns några studier på långtidseffekterna på människor. De innehåller skadliga ämnen och kan leda till nikotintillsats. Aromer kan också utgöra en hälsorisk och e-cigaretter kan visa sig attraktiva för ungdomar. Slutligen har de aldrig bevisats vara helt säkra.

Både EU-kommissionen och Världshälsoorganisationen föreslår att e-cigaretter regleras som läkemedel men industrin föredrar att de regleras som tobaksprodukter.

Behov av bästa möjliga reglering

Linda McAvan, a British member of the S&D group, who is responsible for steering the revision of the tobacco products directive through Parliament, urged caution:  “I know that people have very strong feelings on this subject but we as MEPs are here to get the best possible regulation of these products, not to ban them.”

Annons

Peter Liese, a German member of the EPP group, added: “E-cigarettes are dangerous, especially when they are not properly manufactured, so we cannot just leave them unregulated.”

Fördel eller börda?

Experts differed on the approach to e-cigarettes during the workshop in the Parliament on 7 May. Roberto Bertolini, a representative of the World Health Organization to the EU, said: “There are no studies that can prove that there won’t be long term consequences.” Dr Charlotte Pisinger, a researcher at the Research Centre for Prevention and Health in Copenhagen, added: “Let’s not repeat the errors of the past.”

However, Dr Jean-Francois Etter of the University of Geneva’s medicine faculty said: “E-cigarettes are a lot safer than smoking real cigarettes and there is proof that e-cigarettes help people to quit smoking.”

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend