Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Irländska budgetnedskärningar förväntas trots räddningsaktionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

noolan_001

Den irländska finansministern Michael Noonan väntas avslöja ytterligare en tuff budget senare. Noonan och ministern för offentliga utgifter Brendan Howlin kommer att ta ytterligare 2.5 miljarder euro (2.1 miljarder pund) från Irlands ekonomi. Det är den sista budgeten innan landet lämnar sitt räddningsprogram EU-IMF den 15 december. Åtstramningarna kommer dock sannolikt att fortsätta i form av nedskärningar i de offentliga utgifterna och skattehöjningar. Att lämna räddningsaktionen och "återvinna ekonomisk suveränitet", som Taoiseach (premiärminister) Enda Kenny beskriver det, kommer sannolikt inte att göra någon större skillnad för medborgarnas vardag eftersom staten fortfarande kommer att behöva övertyga obligationsmarknaderna om att dess finanshus är i ordning och därför värdig att få lån.

Mycket av de goda nyheterna - och i det nuvarande klimatet finns det inte mycket av det - har redan läckt ut; under fem år ska få allmän kostnadsfri sjukvård och förhållandet mellan elever och lärare ska skyddas, men det förväntas att kostnaden för dem under 25 kommer att minska.

Republiken Irland är, enligt de flesta definitioner, det mest skuldsatta landet i världen med tre sammanlänkade skuldproblem – bankernas, privata medborgares och statens.

Och medan koalitionsregeringen Fine Gael-Labour gör framsteg med att få statens skuld under kontroll, lånar den fortfarande cirka 1 miljard euro i månaden för att betala för offentliga tjänster.

Bankernas skuldproblem har inte heller gått över. Nästa års Europaomfattande bankstresstester kan mycket väl leda till att irländska banker behöver ytterligare kapital, antingen från skattebetalarna eller den nya europeiska bankräddningsfonden, Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend