Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

100 % grundläggande bredbandstäckning uppnådd över hela Europa – nästa stopp, snabbt bredband för alla

DELA MED SIG:

publicerade

on

BildVarje hushåll i EU kan nu ha en grundläggande bredbandsanslutning, tack vare tillgången till satellitbredband i hela EU. Satellitanslutningar finns nu tillgängliga i alla 28 länder, vilket innebär att alla européer kan teckna ett satellitabonnemang, inklusive de tre miljoner människor som inte redan täcks av fasta och mobila bredbandsnät.

Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes välkomnade milstolpen som uppnått ett av huvudmålen för den digitala agendan för Europa: "Mitt motto är Every European Digital – nu har varje europé verkligen möjligheten. Vi har mer att göra för att förbättra nätverken och jämna ut möjligheterna, men möjligheten finns.

“Thanks to the extra coverage provided by satellite broadband, we have achieved our 2013 target of broadband for all. That’s a great result for European citizens.”

Hur fick vi 100 % täckning?
FAST (ADSL, VDSL, kabel, fiber, koppar) 96.1%
MOBIL (2G, 3G, 4G) 99.4%
SATELIT 100%

I slutet av 2012 hade 99.4 % av hushållen i EU tillgång till bastäckning för fast eller mobilt bredband; inklusive 96.1 % av hushållen på landsbygden. Men de sista 0.6 % (eller ungefär 3 miljoner medborgare) inkluderade många familjer och företag i isolerade eller landsbygdsområden där utbyggnaden av fast eller mobilt bredband är mer besvärligt och dyrare.

Kroes says: “The EU is technology neutral, but for those in the most isolated areas, satellite is a good option to stay connected; and it’s likely to remain so.”

Många européer inser inte att satellitbredband är ett alternativ för dem. Det är därför Neelie Kroes idag lanserade bredbandsforall.eu en tjänst utvecklad av European Satellite Operators Association (ESOA) för att göra det möjligt för medborgare att snabbt kontrollera sina satellitbredbandsalternativ.

Det finns 148 satelliter som tillhandahåller tjänster till européer. Grundpaket startar från €10 per månad, med 20Mbps-paket från €25 per månad, med genomsnittspriser för parabolantenner på €350 (kan vara billigare om ett premiumabonnemang tecknas).

Annons

Kroes varnade dock för att grundläggande bredband inte är tillräckligt, och att snabbare bredbandshastigheter var avgörande för att leverera en verkligt uppkopplad kontinent:

“Europe needs lightning-speed connectivity. We cannot leave some companies and citizens behind. Now we have basic broadband achieved, we have to immediately focus on investing in new fast networks.”

“Access to reliable and affordable higher broadband speeds of 30Mbps and 50 Mbps are essential for Europe’s economic development and for the next generation of digital products and services like Connected Television, eHealth, Cloud Computing and Connected Cars,”

Bakgrund

The Commission’s Connected Continent package to strengthen the telecoms single market aims to build strong European champions in other areas of the digital ecosystem. For example, measures like a single authorisation regime will ensure that the right to operate in one member state gives the right to operate in all. This will in particular be a boost for cross-border technologies like satellite. With a common framework and collaborative governance, there should be no need to have to deal with multiple separate bureaucracies.

Moderna dubbelriktade KA-bands bredbandssatelliter kan ge nedladdningshastigheter upp till 20 megabit per sekund.

Företag som Eutelsat och Astra är världsledande inom satellitbredband. Idag tillhandahåller mer än 250 satelliter mer än 20 000 tv-program från geostationär omloppsbana och cirka 148 av dem drivs av ESOA-medlemmar i Europa.

In addition to this, the Commission has funded two initiatives to support satellite broadband deployment to Europe’s regions in which 43 partners participate from 16 member states. The SABEL och BRESAT projekt som sammanför nationella och regionala myndigheter arbetar tillsammans med ledande representanter för satellitindustrin för att öka medvetenheten, för att dela bästa praxis i användningen av medel, för att analysera vägspärrar samt för att tillhandahålla lösningar.

Anslutningsmöjligheter är avgörande för EU:s bredare digitala ekosystem av utrustningstillverkare, internetentreprenörer, smarta objekt, grossist, detaljhandel och logistik, europeiskt kreativt innehåll, utbildning och digitala offentliga tjänster. I september presenterade kommissionen ett paket för att stärka den inre marknaden för telekom, och i synnerhet stimulera investeringar i höghastighetsbredband (se IP / 13 / 828 och MEMO / 13 / 779)

Vad är satellitbredband?

Internet-by-satellit, även kallat satellitbredband, är en höghastighets dubbelriktad Internetanslutning som görs via kommunikationssatelliter istället för en fast telefon eller andra markbundna medel. Idag är satellitbredband i stort sett jämförbart med DSL-bredband vad gäller kostnad och prestanda, med baspaket tillgängliga från 10 euro per månad. Även om fiber och kabel erbjuder överlägsen hastighetsprestanda är de inte tillgängliga för alla användare, som satellit är idag. Detta gör satelliter attraktiva, särskilt i isolerade områden där de kan ha dålig eller ingen fast och mobil täckning.

Vilket offentligt stöd finns för fortsatt utbyggnad av bredbadn på landsbygden?

Offentlig finansiering fortsätter också att spela en roll för att tillhandahålla bredbandsanslutningar till EU:s hushåll och företag, särskilt på landsbygden. Kommissionen har generösa Riktlinjer för statligt stöd att hjälpa medlemsländerna att leverera bredband på ett konkurrensfrämjande sätt.

Stöd för bredband kommer att finnas tillgängligt via Sammanlänkat Europa, med IKT nu en prioritet av EU:s strukturfonderoch nya riktlinjer för statligt stöd till bredband (se IP / 12 / 1424).

Vilka är kommissionens nästa bredbandsmål?

Tomorrow’s digital services – from connected TV to cloud computing and e-Health – increasingly rely on fast, effective broadband connections. Such connections are becoming critical to our economy and, it is estimated that a 10 percent increase in broadband penetration brings up the GDP by 1-1.5%. The En digital agenda för Europa (AED), has set a goal to make every European digital and ensure Europe’s competitiveness in the 21st century. Essential to this goal is fast connectivity and the DAE bredband mål:

  • Grundläggande bredband för alla senast 2013;
  • Nästa generations nätverk (NGN) (30 Mbps eller mer) för alla senast 2020, och;
  • 50 % av hushållen har 100 Mbps-abonnemang eller högre.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend