Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU och Israel bygger på långvariga band och utforskar nya möjligheter för tillväxt och innovation

DELA MED SIG:

publicerade

on

IsraelStrengthening already amicable business relations and exploring further opportunities for European SMEs on the Israeli market will be the main focus of this week’s visit to Israel by Vice-President Antonio Tajani, commissioner for industry and entrepreneurship.

During the visit, which will take place from 21-23 October, he will be accompanied by more than 65 industry associations and companies from EU member states to help them form new partnerships and expand into new markets, especially in the areas of innovative and environmental technologies, information and communication technology, machinery, and space. In meetings with President Shimon Peres and key Israeli ministers, the Vice-President will also sign agreements strengthening cooperation on industrial policy, in the field of satellite navigation research and SME cooperation. This visit is part of the ‘Missions for Growth’ to help European enterprises, in particular small and medium sized businesses better profit from fast growing international markets.

Lita på ömsesidiga styrkor

Israel är en av de mest konkurrenskraftiga ekonomierna i världen, och liksom EU är en av dess främsta styrkor dess innovationsförmåga i världsklass. Därför har Israel och EU ett starkt ömsesidigt intresse av att öka bilaterala affärsrelationer och marknadsintegration för att ytterligare främja innovation, öka hållbar tillväxt och skapa jobb. Uppdraget för tillväxt till Israel riktar sig till många industrisektorer, såsom rymdteknik; informations- och kommunikationsteknik och turism; Men innovativ och miljömässig teknik kommer också att vara nyckelämnen på dagordningen.

The overall objective of this Mission is to enhance European industry’s growth and competitiveness by better exploring the growth potential of Israel’s dynamic economy. This will also be the main subject of the discussion at the meeting of President Peres and Vice-President Tajani.

Tre mer specifika mål är följande:

(1) Mer samarbete om industripolitik, turism, rymd och innovation

Annons

During the visit, Vice-President Tajani will meet Israel’s Economy Minister Naftali Bennett to discuss how to further develop co-operation in industrial policy and innovation. The EU-Israel Association Agreement (entered into force on June 1st, 2000) forms the basis of the dialogue about these topics. To put more emphasis on these subjects, the two ministers will sign a letter of intent on industrial policy cooperation, which aims to deepen industrial cooperation between the EU and Israel as well as identify new priorities. Moreover, it also intends to establish a dynamic and integrated approach to managing cooperation in order to create a favourable environment which will serve mutual business interests.

Vicepresidenten kommer också att träffa turistminister Uzi Landau för att diskutera samarbete inom turismområdet och genomförandet av EU:s och Israels gemensamma deklaration som undertecknades 2011 på turismområdet.

Dessutom kommer han att hålla ett möte med vetenskaps-, teknik- och rymdminister Yaakov Perry för att diskutera samarbete på rymdområdet. Vid detta möte kommer en administrativ överenskommelse om samarbete inom området för satellitnavigeringssystem att undertecknas.

As the vice-president’s visit will coincide with the Vattenteknik och miljökontrollkonferens i Tel Aviv kommer även grön och hållbar tillväxt att vara ett av de viktiga ämnena på agendan. Han kommer att utbyta åsikter om att främja grön och hållbar tillväxt både i Israel och i EU med ministern för energi och vattenresurser, Silvan Shalom. Det finns stor potential för samarbete på detta område eftersom Israel bor i ett område som lider av vattenbrist, vilket har inspirerat lokala entreprenörer att komma med många nya innovationer inom vatten- och jordbruksteknik.

(2) Hjälpa EU-företag och särskilt små och medelstora företag att verka i Israel

Israel’s economy relies heavily on its SME sector to provide growth and jobs, just like those of the EU countries. In terms of the size-class breakdown, the Israeli SME sector largely reflects that of the EU average, with micro and small enterprises accounting for more than nine out of every ten enterprises.

Vid mötet med ekonomiministern kommer vicepresident Tajani att främja samarbete och ömsesidig förståelse i politiken för små och medelstora företag. Det slutliga målet med denna diskussion är att minska kostnaderna för företag och öka produktiviteten för företag på båda sidor.

Minister Bennett och vicepresident Tajani kommer också att underteckna en avsiktsförklaring om samarbete mellan små och medelstora företag för att skapa en mer företagsvänlig miljö som främjar investeringar. På grundval av denna skrivelse skulle båda sidor kunna göra ytterligare ansträngningar för att förbättra ramvillkoren för små och medelstora företag genom att minska den administrativa bördan och öka tillgången till finansiering.

(3) Främja affärskontakter och möjligheter mellan EU och Israel

A match-making event with local entrepreneurs will take place on 22 October 2013, in particular for companies operating in the sectors of environmental technologies, key enabling technologies, machinery and machine tools, information and communication technology, raw materials and space technologies. This event was organised with the help of the Enterprise Europe Network – the world’s largest business support network, providing free basic service to SME clients to support their expansion into new markets and to improve their competitive position. The Enterprise Europe Network has three partner organisations in Israel.

Data om Israel

Befolkning: 8 miljoner (2012)

BNP, löpande priser: 175 miljarder euro (2011)

BNP per capita, löpande priser: 22,559 2011 € (XNUMX)

Faktisk individuell konsumtion per capita: 17,000 2012 € (XNUMX)

EU:s export till Israel: 17.0 miljarder euro (2012)

EU-import från Israel: 12.6 miljarder euro (2012)

Lager av EU:s utländska direktinvesteringar i Israel: 7.5 miljarder euro (2011)

Inflationstakt: 1.6 % (2012)

Viktiga handelspartners

The EU is Israel’s first trading partner with total trade amounting to € 29.6 billion in 2012, confirming a positive trend after the 2009 fall due to the global economic crisis. Israel is also an important trading partner for the EU, especially in the Mediterranean area.

Bakgrund: En lång historia av samarbete

Europeiska unionen och Israel delar en lång gemensam historia, präglad av växande ömsesidigt beroende och samarbete. Båda delar samma värderingar om demokrati, respekt för frihet och rättsstatsprincipen och är engagerade i ett öppet internationellt ekonomiskt system baserat på marknadsprinciper. Israeliska politiska, industriella, kommersiella och vetenskapliga ledare har nära kopplingar till Europa. Över fem decennier av handel, kulturellt utbyte, politiskt samarbete och ett utvecklat system av avtal har förstärkt dessa relationer.

Mer information om Mission for Growth to Israel.

Mer information om Missions for Growth.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend