Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Skottland riskerar att gå miste om en ny generation kärnkraftverk, varnar GMB

DELA MED SIG:

publicerade

on

logotypNya kärnkraftsstationer är sannolikt i Hinkley Point, Oldbury, Wylfa, Heysham, Sellafield, Hartlepool, Sizewell och Bradwell, eftersom de till skillnad från Skottland håller på med planerings- och investeringsfrågor säger GMB.

GMB, facket för energiarbetare i Skottland, varnar för att Skottland löper risk att gå miste om en ny generation kärnkraftverk eftersom det inte finns några planer på att ersätta Hunterston B och Torness. Båda ska nu avvecklas 2023. GMB säger att detta beror på den skotska regeringens brist på strategi och vision om hur man ska möta Skottlands energibehov.

Denna varning kommer i kölvattnet av tillkännagivandet att EDF, som driver dessa två kärnkraftverk i Skottland, har kommit överens om att bygga ett nytt kärnkraftverk vid Hinkley Point i Somerset. Se anteckningar till redaktionen för kopia av pressmeddelande.

Seniorarrangören för GMB Scotland Jim Moohan sa: "Denna förberedelse vid Hinkley Point C bör fungera som en väckarklocka om den allvarliga risken att Skottland går miste om nästa generation av nya kärnkraftverk.

“As things stand it is likely that the next generation of power stations will be built at Hinkley Point, Oldbury, Wylfa in Angelsea, Heysham, Sellafield, Hartlepool, Sizewell in Suffolk and Bradwell in Essex as they are getting on with the planning and investment issues.

“By contract the First Minister is hanging on to the coattails of the UK Government on the nuclear question without giving clear indication to the Scottish people what safeguards he has in place for the long term.

“The renewables factor will not sustain our energy requirements. It is time the pressure groups and politicians who continually put down the nuclear sector come clean as to how they would address our energy needs in the long term.

Annons

“The stark reality is that Hunterston, commissioned in 1976, and Torness, commissioned in 1988, will have to be decommissioned in 2023 after four decades of successful operation.

“The First Minister and the opponents totally ignored this history of success.  The skill loss at these stations will be devastating to the Scottish economy unless we get on with making a replacement decisions.

“The First Minister has to come clean on his strategy. This must be supported by substance and facts, with supporting evidence of how the Scottish Government intends to protect our energy supply and with what means they intend to carry this out.

“GMB is clear that a nuclear build programme is vital to the Scottish economy. It has a proven track record of clean and carbon free vital for the balanced energy policy Scotland needs.

“There is a fantastic opportunity for job growth within the area which will create a new wealth of apprenticeships for the future with technical experience and the creation of thousands of jobs within the construction sector alongside a multi-billion pound boost for the economy.

“The other energy giants within the Scottish economy continue to look at ways of reducing the carbon emission to adhere to EU legislation.  There is a clear message coming through that nuclear with its track record is vital for the continuation of a viable economy within Scotland and­ as part of the UK sector.

“The safety within the nuclear sector within the UK has been dramatically improved from the outset of the establishment of that Industry and continues to thrive on as zero tolerance on health and safety.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend