Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Ledamöterna säger EU har skyldighet att skydda östra grannländer från ryska tryck

DELA MED SIG:

publicerade

on

225px-Flag_of_Russia.svgEU:s plikt är att skydda sina östra grannar från ryskt tryck, sade parlamentsledamöter i en debatt med kommissionen på måndagen, med hänvisning till Rysslands "utpressning" av Ukraina, Moldavien och Georgien inför toppmötet i det östliga partnerskapet i Vilnius. Samtidigt sa parlamentsledamöterna att Ryssland skulle kunna se integrationen av sina handelspartner i den bredare europeiska ekonomin som en uppgörelse där alla parter gynnas.
Ledamöterna välkomnade kommissionens förslag att liberalisera vinhandeln mellan EU och Moldavien genom att bevilja Moldavien en särskild handelskvot och kompensera den för förluster som uppstår till följd av det ryska förbudet mot moldaviens vinimport. De välkomnade planerna på att liberalisera handeln med Ukraina med omedelbar verkan, så snart associeringsavtalet mellan EU och Ukraina undertecknas vid toppmötet i Vilnius.

Ledamöterna sade att det kommande toppmötet i Vilnius skulle bli en "historisk vändning" i EU:s ekonomiska och politiska integration med dess östliga grannar.

Vissa betonade att EU mer modigt måste visa Kreml vilken inflytande man har och komma med mer specifika åtgärder för att hjälpa Ukraina, Moldavien och Georgien, som för närvarande är beroende av handel med Ryssland, när Ryssland "slår dörren i ansiktet på dem" . Andra hävdade att EU inte borde ge några preferenser till de berörda länderna förrän de visade tecken på framsteg när det gäller att uppfylla kraven för politiska och ekonomiska reformer.

Huset kommer att rösta om en resolution om den europeiska grannskapspolitiken på onsdag. Klicka här för att se debatten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend