Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Merkel bekymrad över "USA spionerar på sin telefon"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tyskland Ny regering.JPEG-0be69RZ

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har ringt USA:s president Barack Obama efter att ha fått information om att USA kan ha spionerat på hennes mobiltelefon. En talesman för Merkel sa att den tyske ledaren "ser sådan praxis... som helt oacceptabel". Merkel har uppmanat amerikanska tjänstemän att klargöra omfattningen av deras övervakning i Tyskland.

Vita huset sa att president Obama hade sagt till förbundskansler Merkel att USA inte snokade efter hennes kommunikation.

"USA övervakar inte och kommer inte att övervaka kanslerns kommunikation", sa Vita husets talesman Jay Carney den 23 oktober.

USA har tagit emot ilskan från allierade över spionanklagelser baserade på material som sägs härröra från den flyktige amerikanske läckaren Edward Snowden.

Carney berättade för reportrar att Washington undersökte oro från såväl Tyskland som Frankrike och andra amerikanska allierade över USA:s underrättelseverksamhet.

Merkel uppmanade amerikanska tjänstemän att klargöra omfattningen av övervakningen i Tyskland. Men talesmannen talade inte om huruvida Merkels telefon hade övervakats tidigare.

Merkels samtal kommer en dag efter att USA:s underrättelsechef James Clapper förnekade rapporter om att amerikanska spioner hade spelat in data från 70 miljoner telefonsamtal i Frankrike under en enda 30-dagarsperiod.

Annons

Han sa en rapport i Le Monde tidningen hade innehållit "vilseledande information".

Den tyska regeringen vill inte gå närmare in på hur den tog emot tipset om påstådd amerikansk spionage på sin ledares kommunikation.

Men nyhetstidningen Der Spiegel, som har publicerat historier baserade på material från Edward Snowden, sa att informationen hade kommit från dess undersökningar. Berlin krävde "en omedelbar och heltäckande förklaring" från Washington om vad de sa "skulle vara ett allvarligt förtroendebrott".

I ett uttalande sa det: "Bland nära vänner och partners, som Förbundsrepubliken Tyskland och USA har varit i årtionden, bör det inte finnas någon sådan övervakning av kommunikationen från en regeringschef."

Uttalandet sade också att Merkel hade sagt till Obama: "Sådana metoder måste omedelbart förhindras."

Ett antal amerikanska allierade har uttryckt ilska över de Snowden-baserade spionanklagelserna.

Brasiliens president Dilma Rousseff ställde in ett besök i USA den här månaden i protest mot påstått elektroniskt spionage från NSA mot hennes land, inklusive kommunikation på hennes kontor. I ett tal i FN avvisade hon argument som lagts fram av USA om att avlyssning av information syftade till att skydda nationer mot terrorism, narkotikahandel och annan organiserad brottslighet.

Den mexikanska regeringen har kallat det påstådda spionerandet av e-postmeddelanden från två presidenter, Enrique Pena Nieto, den sittande presidenten, och Felipe Calderon som "oacceptabelt". Amerikanska tjänstemän har påbörjat en granskning av amerikansk underrättelseinsamling mitt i det internationella ramaskriet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend